Cum privesc în Oglinda Justiției președinții Iohannis și Băsescu

Cum privesc în Oglinda Justiției președinții Iohannis și Băsescu

Traian Băsescu a ieșit la rampă cu o intervenție, aproape chirurgicală, despre Justiție și despre cum vede el rolul ei, mai ales în mediul politic.

 Nu a ezitat să vorbească și despre dosarul fratelui său, condamnat la prima instanță, dar și despre activitatea procurorilor DNA, care au făcut ”curățenie” pe scena politică pregătită pentru alegerile locale. Analiza fostului șef de stat a trecut aproape neobservată deoarece a fost făcută vineri seara, în emisiunea lui Victor Ciutacu de la RTV. Temele atinse sunt, însă, intens discutate în momentul de față de către români.

Spre deosebire de președintele Klaus Iohannis, care s-a arătat public nemulțumit de decizia Justiției în procesul care are ca obiect una din casele sale din Sibiu, Traian Băsescu spune că nu poate afirma că fratele său e nevinovat atâta vreme cât o instanță de judecată a decis contrariul. Fostul președinte nici măcar nu o bănuiește pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, că ar avea vreo responsabilitate în dosarul fratelui său cu clanul Bercea. Este o atitudine esențială față de actul de justiție și de instituțiile care îl înfăptuiesc într-un stat democratic, unde totul se raportează la lege. Cu siguranță, președintele Iohannis are dreptul să meargă până în pânzele albe și cât îi permit căile de atac legale, dacă nu e mulțumit de hotărârea unei instanțe. E, însă, mai mult decât discutabilă opinia, împărtășită românilor de președintele țării, precum că judecătorii din Brașov nu îndeplinesc condiția de independență și imparțialitate, ca urmare a presiunii exercitate de massmedia, și că nu este mulțumit de decizia definitivă, care e viciată din această cauză. Ca șef de stat ar fi trebuit să știe că nu e permis să arunci anatema neîncrederii asupra judecătorilor, oamenii care, prin Constituție, sunt chemați să înfăptuiască actul de justiție.

Aflat într-o situație delicată, cu fratele acuzat că a luat bani de la o familie de interlopi romi, fostul președinte Traian Băsescu a avut o altă abordare. Cât a fost președinte a spus că Justiția trebuie să-și facă treaba și că el nu va comenta cât timp va fi la Palatul Cotroceni. Nu a atacat-o pe șefa DNA, instituție care i-a trimis fratele în arest aproape un an, nici după ce n-a mai fost președinte. Ba chiar a afirmat că a făcut alegerea potrivită, iar un nou mandat i s-ar cuveni tot Laurei Codruța Kovesi. Vineri, la RTV, Traian Băsescu a anunțat că a venit timpul să arate nedreptatea care i s-a făcut fratelui său, dar nici acum nu a lăsat să planeze vreo suspiciune asupra șefei instituției care desfășoară o bătălie de forță împotriva corupției. Crede, însă, că și la DNA există procurori care greșesc în anchete, care nu respectă drepturile omului sau care se lasă antrenați în jocuri de interese.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu mă interesează să vadă doamna Kovesi, că nu ea a făcut dosarul (n.r. – dosarul lui Mircea Băsescu), ci un procuror anume. Pe mine mă interesează să reabilitez imaginea fratelui meu. O să prezint public toate detaliile dosarului, inclusiv cu stenograme care deşi existau, au fost sustrase din dosar sau nu au fost puse, pentru că interesul este să cadă vina pe cineva. (…) Deocamdată este o instanţă care a spus că e vinovat, deci nu pot spune eu că e nevinovat. Dosarul e public, ziariştii vor putea să verifice documentele din dosar. Atât timp cât l-a condamnat o instanţă, nu pot spune altfel. M-aş bucura să pot spune ”Nevinovat” după ce trece de Curtea de Apel”, a declarat Traian Băsescu.

Singura critică adusă de Băsescu procurorilor DNA s-a referit, din nou, la arestările prevenitive din mediul politic, făcute parcă special ca să împiedice unii candidați să mai intre în cursa electorală. El a subliniat că nu există dubii că românii n-ar dori o luptă anticorupție puternică, că ar vrea să se reducă motoarele DNA, dar a constatat că românii nu vor un stat care să-și arate puterea prin spectacolul zăngănitului de cătușe. El a reamintit faptul că, în mandatul său, au fost condamnați la închisoare cu executare șapte ministri, fără ca vreunul să fie arestat preventiv și a precizat că se știrbește din încrederea în Justiție dacă, ulterior, se obțin achitări în instanță, așa cum s-a întâmplat în ultima vreme.

Dacă totuși se vrea o primenire a clasei politice, adică îndepărtarea corupților sau a celor suspectați că-și fac interesele, la întâlnirile cu partidele, președintele Iohannis ar fi trebuit să le spună liderilor ceea ce a spus Traian Băsescu vineri: că n-ar fi rău ca un primar, care a avut vreo trei mandate, să mai ia o pauză, partidul să nu-l mai propună! Președintele Iohannis pare că are altă treabă decât de a gândi o strategie prin care să treacă țara la alegerile locale și parlamentare. Un fel de…Dumnezeu cu mila! Mi-aș dori să mă înșel.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor