Cum prezintă DNA un mare succes, fără să fie vorba de niciun SUCCES. Fostul primar al Clujului nu va mai face nicio zi de închisoare

Cum prezintă DNA un mare succes, fără să fie vorba de niciun SUCCES. Fostul primar al Clujului nu va mai face nicio zi de închisoare

Deși vechiul Cod Penal este foarte clar, DNA Cluj prezintă un acord de recunoaștere a vinovăției semnat de fostul primar al Clujului, ca un mare succes, fără să fie.

Într-un comunicat de presă, DNA anunță opinia publică că fostul primar al Clujului, Sorin Apostu a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, pentru că ar fi luat mită suma de 51.000 de lei, de la reprezentanții unui mare supermarket, pentru ca Direcția de Sănătate Veterinară Cluj să nu facă controale.

Presupusa faptă de corupție ar fi fost comisă în anul 2007. În anul 2011, directorul supermarketului a depus o plângere la DNA, la câteva zile după ce fostul primar al Clujului a fost arestat pentru fapte de corupție.

În anul 2016, după ce Sorin Apostu a executat deja trei ani de închisoare din pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare, fiind eliberat condiționat din Penitenciarul Bistrița, DNA Cluj a finalizat dosarul din 2011, dosar care trebuia conexat la marele dosar de corupție, în care Apostu fusese condamnat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru o cazuistică mai bogată, procurorii DNA nu au conexat dosarele, deși aveau același obiect, luare de mită, și au preferat să îl închidă în anul 2016, printr-o soluție care sună ca o mare victorie, fără să fie așa.

Potrivit DNA Cluj, Sorin Apostu a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care a acceptat să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu executare. Numai că, chiar dacă la prima vedere se poate crede că Apostu se va întoarce la închisoare, lucrurile nu stau chiar așa.

Potrivit unor reputați avocați penaliști, Apostu nu va mai executa nicio zi de închisoare. ”Faptele sunt în concurs. Prima pedeapsă mai mare, cea de 4 ani și 6 luni de închisoare, care este deja executată, o va absorbi, să zicem așa, pe aceasta de doi ani. Se va judeca în baza vechiului Cod Penal, în baza articolelor 33 și 34 privind pluralitatea de infracțiuni. Judecătorul va putea spori pedeapsa rezultată cu până la cinci ani, dar acest lucru nu se va întâmpla deoarece se va considera că Apost nu era recidivist la momentul comiterii faptelor, a avut o atitudine sinceră și a recunoscut fapta de care este acuzat și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției”, spune un profesor de drept, avocat de penal din Cluj Napoca.

Potrivit vechiului Cod Penal, articolul 34, se prevede că în cazul pluralității de infracțini, atunci când există două sau mai multe condamnari, se ia în considerare pedeapsa mai mare care poate să nu fie sporită cu un sport de maxim cinci ani,