Cum poți scăpa de punctele negre? Soluții inteligente care îți pot transforma tenul

Sursă: Kreangkrai Indarodom | Dreamstime.com

Cu excepția cazului în care ai fost binecuvântat(ă) cu o piele perfectă din punct de vedere genetic, care nu a fost niciodată expusă la murdărie, există șanse să te fi confruntat cu unul sau două puncte negre. Acestea sunt o formă ușoară de acnee cauzată de foliculii de păr din piele. Iată cum poți preveni apariția punctelor negre!

Atunci când vezi un punct negru, este tentant să vrei să elimini blocajul din pori. În cele mai multe cazuri, însă, un astfel de demers deschide o cutie a Pandorei de posibilități care să conducă la alte probleme de piele.

Cum deosebești adevăratele puncte negre

Micile puncte negre pe care le vedeți pe podul nasului sau pe părțile laterale ale obrajilor s-ar putea să nu fie puncte negre. În timp ce punctele negre implică foliculii de păr, uneori porii și foliculii care par a fi blocați sunt pur și simplu mai vizibili din cauza acumulării de ulei.

Dacă aceasta este într-adevăr problema în cauză, riscați să vă deteriorați pielea. Eliminarea unui punct negru care este de fapt doar o acumulare de grăsime nu va rezolva nimic, deoarece uleiul va reveni imediat la loc.

Atunci când încercați să forțați un blocaj să iasă din pori, riscați să vă deteriorați pielea și să vă infectați, potrivit healthline. Dar, spre deosebire de spargerea altor tipuri de coșuri, punctele negre reprezintă pori deschiși, ceea ce face ca spargerea lor să fie mai puțin riscantă.

Prevenirea apariției punctelor negre

Dacă ai pielea sensibilă sau tenul uscat, care este predispusă la descuamare:

  • Exfoliază ușor pielea în fiecare zi, folosind un scrub de curățare; fulgii de piele vă pot bloca porii și pot crea un mediu care determină formarea punctelor negre;
  • Menține pielea hidratată cu o cremă hidratantă fără parfum;
  • Bea multă apă pe tot parcursul zilei pentru o piele mai sănătoasă;
  • Fii sigură că îți cureți pielea de excesul de machiaj și produse în fiecare seară; un agent de curățare delicat, cum ar fi apa micelară sau șervețelele demachiante pe bază de castravete, poate adăuga hidratare în timpul curățării.

Dacă ai tenul uleios:

  • Încearcă o mască de argilă pentru a absorbi excesul de uleiuri din piele și pentru a obține un aspect mai mat;
  • Introdu în rutina ta de îngrijire a pielii produse cu acid salicilic sau peroxid de benzoil; aceste ingrediente pot dizolva dopurile de ulei înainte ca acestea să vă înfundă porii;
  • Fă-ți propriul scrub cu bicarbonat de sodiu pentru a absorbi uleiurile și a-ți condiționa porii;
  • Folosește o cremă sau un serum retinoid pentru a condiționa tenul; fii conștient(ă) că acest ingredient poate face pielea mai predispusă la daunele provocate de soare, așa că asociază-l întotdeauna cu un SPF ușor atunci când ieși afară.

Este important să nu vă faceți un obicei din a îndepărta singuri punctele negre. Recomandat este să faceți o programare la un dermatolog care vă poate ajuta să vă abordați problema tenului cu opțiuni specialiste și tratament.