Editura Evenimentul si Capital

CUM MI-AM PETRECUT O NOAPTE CU LAURA CODRUȚA KOVESI ȘI FLORIAN COLDEA. Turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009, o poveste nespusă | Operațiunea „Noi suntem Statul!" (X)

Noi suntem Statul. Episodul 10.
Autor: | | 2 Comentarii | 41722 Vizualizari

Kovesi-Coldea, un cuplu de forță. Atunci când am început să scriu serialul „Noi suntem Statul!” nu am avut imaginea reală a mecanismului care va rezulta din episoadele găzduite de „Evenimentul zilei”. Am plecat de la o poveste spusă de un prieten, care mi-a relatat câteva imagini ce par smulse dintr-un fi lm suprarealist. Le-am mai spus, o să le reiau, ca să înțelegeți ce înseamnă „Noi suntem Statul!”.

Un înalt demnitar își organizează ziua de naștere. Este invitat și Președintele României, care participă la petrecerea în format restrâns.

Erau la aceeași masă directori de servicii de informații, judecători cu rang înalt, procurori șefi , oameni politici, nu mulți, 10-12 persoane. Așteptat la intrare, Președintele este condus la masă, iar acolo i se spune, pe un ton tăios: Domnule Președinte, la această masă stă tot Statul! Noi vă garantăm al doilea mandat! Pentru unii poate părea o poveste, dar pentru mine a avut un iz de actualitate fi erbinte, fi ind similară cu ceea ce trăisem în perioada în care eram consultant politic. Mai întâlnisem situații de acest tip, iar astăzi vă voi relata una din ele, care are doar tangențial legătură cu calitatea mea de consultant politic.


Anumite întâmplări vor rămâne confidențiale

Pentru că, poate unii nu știu, am lucrat succesiv cu Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu și Traian Băsescu. Am fost angajat de ei, alături de partenerii mei americani și israelieni pentru diverse momente electorale și ne-am făcut cât am putut de bine meseria, uneori câștigând, alteori pierzând.

Din postura unui om apropiat de Președintele României și Primul-Ministru pot spune că am văzut și am auzit multe, lucruri care vor rămâne confidențiale, fiind vorba de încrederea care mi-a fost acordată, dar și de obligația de a nu dezvălui mecanismele unor decizii importante ale Statului.

Pentru cei care au citit atent serialul „Noi suntem Statul!”, această afirmație nu pare fără sens, fiind vorba de faptul că în relatările mele nu am descris evenimente la care am participat direct, în calitate de consultant politic, ci lucruri pe care le-am aflat în ultima vreme ca jurnalist, documentând întâlniri și întâmplări care au stat și vor sta la baza serialului „Noi suntem Statul!”. Fără a avea legătură cu momentele în care eram legat de un contract și de o obligație de confidențialitate.

Partidele de tenis la nivel înalt

Am scris despre partidele de tenis din perioada 2010-2014 de la Ștrandul Generalilor și vila SRI T14, la care participau George Maior - Liviu Dragnea - Florian Coldea - Victor Ponta - Gabriel Oprea, uneori și Vasile Dâncu, am putea spune „nucleul politic” al Operațiunii „Noi suntem Statul!”, locul unde se luau decizii politice importante.

La aceste întâlniri, participa uneori și Laura Codruța Kovesi din postura de Procuror General al României, ulterior de procuror șef al DNA. Pot spune, fără ezitare, că Laura Codruța Kovesi a fost un om important în structura paralelă de putere care a funcționat până la demiterea și trecerea în rezervă a generalului SRI Florian Coldea.

De fiecare dată am precizat că nu am luat parte la acele evenimente „mondene”, că nu am jucat tenis cu șefii SRI sau liderii PSD, dar și faptul că am două mărturii directe ale unor participanți care atestau că așa s-au petrecut lucrurile pe terenurile de zgură.

Cu această dezvăluire am stârnit pasiuni puternice, pentru că sunt mulți oameni politici care au digerat destul de greu ideea că în timp ce erau fugăriți cu dosare de ANI, DNA sau ascultați „pe siguranță națională” de SRI, șefii lor politici jucau tenis și beau șprițuri cu cei care-i vânau.

Liviu Dragnea a fost extrem de incomodat de dezvăluirea legăturii intime pe care o avea cu Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, dar au apărut declarațiile lui Victor Ponta și Elena Udrea care confirmau ambele episoade, aducând amănunte noi.

Am deschis un capitol interzis atunci când am scris despre zilele de naștere ale prim-adjunctului directorului SRI Florian Coldea și ale directorului George Maior de la K2, despre prezența la aceeași masă a directorului SRI, președintei ICCJ, Procurorului General al României, primului-ministru, procurorului șef al DNA, alături de politicieni, generali SRI și alți magistrați.

Noaptea de 6-7 decembrie 2009

Noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, turul doi. Lucrasem alături de consultanții străini în echipa de campanie a lui Traian Băsescu, dar odată cu începerea votului treaba noastră se cam terminase.

Perspectivele erau încurajatoare, fără a ne entuziasma, întrucât sondajele pe care le făcusem până în ultimul moment indicau o cursă strânsă, cu Mircea Geoană în postura favoritului, dar și cu un Traian Băsescu venind tare din urmă!

Vorbisem cu Traian Băsescu de dimineață, după primul val de chestionare venite din teren, de la secțiile de vot, situația nu era foarte roz, Antena 3 și Realitatea TV încălcau legile electorale cu nonșalanță și revărsau știri pro- Geoană.

În acea conversație matinală, Președintele Băsescu mi-a spus că s-a încheiat misiunea noastră, mi-a mulțumit pentru efort, mi-a spus că nu are de gând să facă nici un compromis și că nu avem altceva de făcut decât să așteptăm rezultatele finale. Nu era foarte optimist, dar începusem să mă învăț cu stilul său, pentru că de fiecare dată lucrează pe „worst case scenario”, cel mai prost scenariu posibil.

Sondajele, așa cum le știam, dădeau o diferență mică, de două procente, în favoarea lui Mircea Geoană, fără a putea include impactul real al ultimei dezbateri televizate, în care Traian Băsescu îl făcuse șah-mat pe Mircea Geoană. Cred că vă mai amintiți celebra întrebare: „Nici azi-noapte nu v-a plăcut la Vîntu?”, care a marcat pierderea alegerilor de către liderul PSD.

Dar să revenim la chestiunea principală.

Am aflat că a câștigat Băsescu înaintea tuturor!

În seara ultimului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în jurul orei 20.00, pe când eram cu niște prieteni urmărind diversele posturi de știri, am primit un telefon: „Dane, am câștigat! Este 50,4 la 49,6 în favoarea lui Băsescu!”

Mă blochez pentru că aveam alte date de la cei care făceau sondaje pentru Antena 3 și Realitatea TV (pe atunci în aceeași barcă: anti-Băsescu și pro- PSD) și că aveau să-l dea câștigător pe Mircea Geoană cu 51-52 la sută.

Îi spun interlocutorului meu acest lucru, începe să râdă și îmi spune: „Nu te lua după ei, dă drumul la B1 TV (acolo avea loc un exit-poll făcut de CURS) și acolo o să vezi sondajul real. Am câștigat, ascultă-mă ce-ți spun!”

Cel care era la telefon știa ce spune, avea o funcție mare în stat.

Ușor neîncrezător, dar sardonic, le spun prietenilor mei (anti-Băsescu) să renunțe la Antena 3 și să dea pe B1 TV dacă vor să vadă rezultatele exacte date de CURS. Mai mult, răsucesc cuțitul și le spun că a pierdut Geoană cu 50,6 la 49,4. Se uită la mine ca la un lunatic, mai erau 45 de minute până la anunțarea exit-pollurilor, plus că încă se vota.

Vin exit-pollurile, urmează ce știți, bucuria lui Geoană, anunțul lui Băsescu, începe o noapte în care unul s-a culcat Președinte de țară și s-a trezit tot președinte de partid, iar Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat.

Multe lacrimi și dezamăgiri într-o parte, bucurie în cealaltă…

Numai că, pentru mine, noaptea nu se terminase.

Acasă la Gabriel Oprea

Eram euforic, îl sun pe Gabriel Oprea (sau am primit un telefon de la el, nu mai știu exact), unul din susținătorii importanți ai președintelui Traian Băsescu, de care eram foarte apropiat în acel moment. Îi spun care-i rezultatul, îl știa și el.

SCHIMBARE de ULTIMA ORA la rezultatele de la Evaluarea nationala! Ce se intampla cu NOTELE postate online

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Noi suntem Statul!

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI