Cum pastrati mancarea in siguranta

Nu lasati alimentele prea mult timp in afara frigiderului, iar cand mancati asigurati-va ca s-au incalzit suficient pentru a distruge bacteriile.

Copiii, varstnicii, femeile insarcinate sau cei cu sistemul imunitar slabit sunt cei mai sensibili in fata bolilor cauzate de bacterii. Specialistii citati de site-ul WebMD va sfatuiesc cum sa tineti bacteriile la distanta de alimente, mai ales ca se apropie Craciunul, iar cantitatea de alimente gatite in casa va fi mult mai mare.

Spalati-va des pe maini. Faceti acest lucru inainte de a prepara alimentele, in timpul acestui proces, cat si la finalul lui, cu apa calda si sapun, timp de 20 de secunde. „Simpla spalare a mainilor este unul dintre cele mai simple moduri de a minimaliza contaminarea cu bacterii si de a pastra alimentele in siguranta”, sustine Karen Blakeslee, de la Kansas State University Food Sceince Institute.

Curatati toate alimentele proaspete. Spalati inclusiv legumele si fructele ambalate pentru a reduce la maximum riscul de a va contamina cu bacterii. Asigurati-va ca si cutitele sau buretele de vase sunt curate.

Tineti musafirii departe de bucatarie. „Sarbatorile vin in perioada racelilor si gripelor, iar aproximativ jumatate din populatie au bacterii pe degete. De aceea, este important ca nimeni sa nu-si bage degetele in mancare in timpul prepararii acesteia”, va sfatuieste Missy Cody, sef al Departamentului de Nutritie din cadrul Universitatii Georgia, SUA, citata de publicatia „WebMD”.

Faceti-va un plan. Ganditi-va din timp cum sa pastrati mancarea care trebuie sa fie calda la 70 de grade Celsius si cea care trebuie sa ramana rece la mai putin de 20 de grade. Daca trebuie sa folositi lazi frigorifice, asigurati-va ca aveti destula gheata. „Nu va bazati pe temperaturile scazute de afara”, sugereaza Missy Cody.

Folositi un termometru. Este un mod simplu de a observa daca mancarea a fost pregatita suficient pentru ca bacteriile sa fie distruse. „Umplutura, carnea sau felul doi ar trebui sa fie gatite la cel putin 80 de grade C si pastrate la 70 de grade C in timpul mesei”, spune Karen Blakeslee.

Puneti mancarea la frigider la maximum doua ore de la preparare. Atunci cand alimentele preparate stau prea mult afara, bacteriile se inmultesc. „Pastrati resturile de alimente in caserole de 5-6 centimetri adancime si asigurati-va ca frigiderul nu este prea aglomerat si ca aerul circula in jurul alimentelor, pentru a le asigura o racire corecta”, va sfatuiste Blakeslee.

Reincalziti alimentele la 80 de grade. Specialistii va recomanda sa renuntati la obiceiul de a incalzi mancarea doar pentru cateva minute in cuptorul cu microunde. „Astfel de cuptoare incalzesc mancarea inegal, asa ca lasati mancarea sa stea la incalzit pentru o perioada mai lunga, pentru a distruge toti microbii. Pentru siguranta, puteti verifica temperatura cu un termometru”, recomanda Missy Cody.

Beti sucuri naturale pasteurizate. Majoritatea sucurilor sunt pasteurizate pentru a distruge bacteriile periculoase, sustin expertii americani.