Cum ne scad birurile pe munca

Ultima varianta discutata de specialistii Ministerului Economiei si Finantelor: reducerea CAS cu 1,5 puncte pentru salariati si cu 4,5 puncte pentru angajatori.

Taxele pe munca, contributiile de asigurari sociale, vor fi reduse in 2008 cu 6%. Din aceasta reducere, angajatul va beneficia de o scadere de 1,5 puncte procentuale.

Asta inseamna ca in buzunarul salariatului vor ajunge mai multi bani. Cel mai castigat va fi angajatorul, care va plati in bugetul asigurarilor sociale cu 4,5 puncte procentuale mai putini bani decat o face in acest moment, potrivit ultimei variante de reducere a CAS elaborata de specialistii Ministerului Economiei si Finantelor. De altfel, autoritatile sustin ca reducerera CAS ii va motiva pe angajatori sa mai pluseze la salarii.

„Reducerea CAS este preconizata sa aiba loc in trei etape: trei puncte procentuale de la 1 ianuarie 2008, 1,5 puncte de la 1 iulie si 1,5 puncte de la 1 decembrie”, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului de Finante.

Potrivit acestei ultime variante discutate de specialistii din Finante, care are toate sansele sa ajunga pe masa executivului miercuri, bugetul de pensii si cel pentru somaj vor pierde cel mai mult.

Salariati dezavantajati

Reducerea CAS va fi insotita insa de modificari ce vor avea efecte negative asupra salariatilor care castiga peste 6.350 de lei, respectiv asupra persoanelor fizice autorizate. Angajatorii vor plati CAS de 29%-32,6% pentru salariatii care au trecut pe cartea de munca peste 6.350 de lei. 

In plus, angajatii vor plati 9,5 puncte procentuale pentru pensie si 0,5 puncte pentru somaj pentru sumele primite ca prime, bonusuri si alte stimulente. Cel mai afectate se pare ca vor fi persoanele fizice autorizate care vor vira in conturile CAS un procent din profitul net, valoarea procentului urmand sa fie stabilita. Acum, acestea platesc contributie la pensie de 9,5 %din salariul minim pe economie.

Salarii marite cu peste 10%

Angajatorii vor putea creste salariile angajatilor cu peste 10%, fara vreun efort financiar suplimentar, daca guvernul va decide reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu 6%, potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Indiferent daca scaderea CAS se aplica angajatului sau angajatorului, ea genereaza resurse in plus care nu se mai duc in fondul asigurarilor sociale, ci pot ajunge in buzunarul angajatilor.

Din cauza crizei fortei de munca din Romania, patronii au tot interesul sa majoreze salariile pentru a-si pastra specialistii, ne-a declarat Pogonaru. Acesta sustine ca reducerea CAS va avea ca efect, implicit, stoparea plecarii in strainatate a muncitorilor romani.

Oamenii de afaceri asteapta insa ca autoritatile sa prezinte solutii realiste de compensare a reducerii mari a contributiilor sociale. „Problema este ca la masura in care cresc pensiile (de 43% - n.r.) nu mai este rationala reducerea CAS cu 6%”, considera Florin Pogonaru, precizand ca solutiile de marire a veniturilor pentru fondul de pensii sunt nerealiste.

In acelasi timp, fostul ministru de finante Daniel Daianu afirma ca efectul asupra angajatorilor este pozitiv deoarece acestia vor plati mai putin la stat vor fi stimulati sa faca platile „la suprafata”.

„Problema este ca se maresc presiunile pe buget si argumentele ca se stimuleaza economia sunt fantezii: cresterea este bazata pe consum, creditul duduie... De ce sa mai stimulam consumul?” Daianu afirma ca inceperea aplicarii reducerilor CAS in acelasi timp cu inceperea virarii de contributii la Pilonul II este nepotrivita: este o reducere semnificativa de fonduri la sistemul de asigurari sociale.

Dezavantaje

Taxele ciopartesc salariile mari  Eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pentru plata CAS va „manca” din salariile celor care le primesc, afirma specialistii in resurse umane chestionati de EVZ.

Aceasta deoarece multi dintre angajatori nu vor suporta pe termen scurt cheltuielile generate de ridicarea limitei de cinci salatii medii brute pentru care se platesc aceste contributii, cu exceptia poate a multinationalelor.

„Foarte putine companii au dat dovada de generozitate cand legea a impus o taxare suplimentara pentru angajati. Pe de alta parte, beneficiul creat de Legea impozitului de 16% a fost in cea mai mare parte simtit de toti angajatii companiilor multinationale sau mari”, explica Eduard Radu, managing consultant la Acceder.

„Regula de baza este ca se negociaza salariul brut, si nu salariul net, cu toate ca cel din urma este folosit ca referinta la discutiile despre salariu in etapele de selectie”, explica Radu.

In consecinta, odata ce contributiile aplicate la salariile medii cresc, angajatii cu venituri care intra in categoria respectiva se vor trezi cu mai putini bani pe card daca, intre timp, angajatorul nu le-a acordat o marire de salariu care sa compenseze macar diferenta provenita din extinderea bazei la care se aplica CAS.

Tendinta va fi insa ca acest minus suportat initial de angajatii cu venituri de peste cinci salarii medii brute sa fie acoperita de firmele la care lucreaza. „Pe termen lung, angajatorii vor ameliora cel mai probabil impactul taxarii printr-o crestere usoara”, considera reprezentantul Acceder.

Portitele, din nou o moda

Pe de alta parte, perceperea CAS la primele si bonusurile acordate de angajati ar putea avea ca efect aparitia unor modalitati de plata alternativa a acestor beneficii catre angajati.

„Este posibil ca, initial, o parte dintre angajatori sa recurga la reducerea fondurilor de prime si de bonusuri (n.r. - din cauza aplicarii CAS) si mai este posibil sa apara forme alternative de plata a lor, cum s-a mai intamplat in trecut”, considera Andreea Lupan, Business Unit Manager la Barnett McCall General Recruitment.

Specialistul afirma insa ca pe masura ce piata se va restabiliza si odata obisnuiti cu ideea, angajatorii vor reveni la bonusarea angajatilor lor. 

Asadar, efectul eliminarii plafonului de cinci salarii medii brute pentru plata CAS va fi de scurta durata. Potrivit Andreei Lupan, cresterea salariilor va continua, indiferent de tipul companiei, fiind una dintre modalitatile naturale de motivare a performantei si experientei castigate intr-o firma. (Adelina Vlad)

Contributii

Un pic mai multi bani pentru pensii private Pe masura ce CAS pentru angajati va scadea, salariile vor fi un pic mai mari. Aceasta va insemna ca suma care ajunge la administratorii de pensii private va fi si ea putin mai mare.

La Pilonul II, contributia administrata privat va fi de doua puncte procentuale din totalul de 9,5 din salariul brut care reprezinta contributia angajatului.

„2% dintr-o baza care va fi ceva mai mare va avea efecte usor pozitive, dar influenta va fi nesemnificativa. La cei care vor incepe sa contribuie cu 6% (n.r. - in opt ani contributiile la Pilonul II vor ajunge la 6 procente) se va cunoaste”, ne-a declarat directorul executiv al Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, Crin Andanut.

Pe de alta parte, aprecierile Bancii Mondiale la adresa situatiei actuale nu sunt tocmai pozitive din cauza ca riscurile provocate de deciziile de moment luate de politicieni pentru a-si proteja interesele ar putea duce la un esec total al sistemului de pensii.

Un alt motiv de ingrijorare in privinta soliditatii sistemului de pensii este, potrivit documentului, faptul ca guvernul nu a stabilit inca in mod adecvat implicatiile majorarilor si ale reformelor structurale, in cadrul fiscal pe termen mediu. (Consuela Stegarescu)

Solutii

MEF gaureste si carpeste bugetul

Gaurile de la bugetul de stat care vor aparea odata cu majorarea pensiilor vor fi acoperite cu ajutorul unor solutii gasite de Ministerul Economiei si Finantelor, dupa cum sustin reprezentantii guvernului. Analistii considera insa ca unele estimari ale guvernantilor reprezinta doar „o poveste” sau „gandire pozitiva”.

Numai din cresterea punctului de pensii la 45% din valoarea salariului mediu  brut vor aparea pierderi de peste 14.300 milioane de lei, in timp ce reducerea contributiilor sociale va aduce dupa sine alte sute de milioane de lei in minus.

Cea mai importanta sursa de finantare a majorarii pensiilor este cresterea economica de 6,3% in 2008. Pe de alta parte, autoritatile estimeaza ca numarul de salariati va creste cu 2% in 2008, iar angajatii vor avea salarii din ce in ce mai mari.