Cum ne otrăvește Occidentul! ANSVSA avertizează: importăm fructe și legume cu pesticide!

Cum ne otrăvește Occidentul! ANSVSA avertizează: importăm fructe și legume cu pesticide!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trage un puternic semnal de alarmă.

Conform măsurătorilor efectuate, monitorizarea reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import arată că 1,66% din probele analizate au avut depăşiri ale limitelor maxime!

Datele au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Ştiinţific al ANSVSA, organizat în vederea obţinerii unor opinii ştiinţifice cu privire la subiecte de interes pentru activitatea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stat, pe baza cărora să se poată stabili strategia pe termen scurt şi mediu în domeniul sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor.

Principalele teme abordate în cadrul şedinţei au fost: strategia pentru combaterea pestei porcine africane, gestionarea focarelor de gripa aviară din Maramureş, monitorizarea reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import şi identificarea unor modalităţi eficiente de colaborare directă între ANSVSA şi universităţile sau instituţiile de profil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plan împotriva pestei porcine

În privinţa Planului de eradicare a pestei porcine africane în populaţia de mistreţi din România, au fost supuse dezbaterilor mai multe problematici legate de reducerea numărului de mistreţi, plata despăgubirilor, ecarisarea teritoriului de mistreţii morţi, evoluţia focarelor de pestă porcină africană, situaţia complexelor de vânătoare etc.

„În urma celor discutate, s-a concluzionat că, până în prezent, strategia pentru combaterea pestei porcine africane aprobată în anul 2018, care prevede ca mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi în proporţie de 100%, respectiv reducerea efectivului la mai puţin de 0,5 mistreţi/ kilometru pătrat în jurul zonelor afectate, nu s-a realizat”, subliniază reprezentanţii Autorităţii.

ANSVSA avertizează că la această dată în România numărul focarelor de pesta porcină africană şi a zonelor în care trebuie impuse măsuri sunt în creştere, aspecte care vor determina o creştere semnificativă a costurilor pentru eradicarea şi combaterea acestei maladii şi, implicit, pierderi economice majore.

În acest context, preşedintele ANSVSA a solicitat şi a obţinut sprijinul mediului academic în privinţa revizuirii şi reactualizării strategiei privind combaterea pestei porcine africane şi adaptarea acesteia la situaţia existentă.