Procurorii DNA solicită judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, reţinut în noaptea de marţi spre miercuri într-un dosar de evaziune fiscală.
Potrivit unui comunicat al DNA, Iulian Herţanu, acţionar la SC Grossman Engineering Group SRL, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat; schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene; evaziune fiscală. În acelaşi dosar au mai fost reţinute alte trei persoane, respectiv Mihail Marian Coman, administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi SC Indserv Proiect SRL Ploieşti şi angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general din data de 24 mai 2012); Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator/asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, judeţul Ilfov, SC CVR Activities Group SRL Bucureşti şi SC Gefam Pro SRL Dobroeşti, judeţul Ilfov; Liviu Munteanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL.
Potrivit procurorilor DNA, din probele din dosar “rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpații au săvârşit infracţiunile pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva lor, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de cel puțin 5 ani şi - pe baza evaluării gravităţii acestor fapte, a modului şi a circumstanţelor de comitere, a anturajului şi a persoanei inculpaților, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.”
“Inculpații și-au concertat eforturile pentru fraudarea banilor plătiți în cadrul unui contract cu finanțare europeană, apelând la sprijinul unor persoane cu funcții importante și care aveau posibilitatea să influențeze în diferite moduri activitatea derulată la nivelul unui agent economic cu capital public înființat tocmai pentru realizarea cât mai eficientă a intereselor locuitorilor județului Prahova, transformând proiectul într-o sursă de realizare a unor interese particulare,” se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii DNA arată că acțiunile inculpaților au pus în pericol derularea în bune condiții a proiectului existând riscul major ca nefinalizarea investiției să conducă la pierderea finanțării și implicit la restituirea de către S.C. Hidro Prahova S.A. a sumelor încasate până în prezent.
“De asemenea, în analiză trebuie avută în vedere persistenţa inculpaților în activitatea infracţională, aceasta fiind derulată într-un interval lung de timp, ceea ce sporește gravitatea faptelor, dar și implicarea în circuitul de deturnare a fondurilor a mai multor societăți comerciale printre care unele cu comportament tip fantomă.”
În ceea ce-l privește pe Coman Mihail Marian, procurorii arată că funcţia deţinută de acesta, respectiv consilier al directorului general al S.C. Hidro Prahova S.A., potențează gradul de pericol concret pentru ordinea publică.
Prin săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor, inculpații au cauzat pagube importante bugetului proiectului și bugetului de stat.
“Perceperea de către opinia publică a unei reacţii ezitante din partea autorităţilor statului în raport de frecvenţa, întinderea în timp şi gravitatea infracţiunilor săvârşite de către inculpați, ar conduce la ideea că în societatea românească există persoane mai presus de lege şi asta ar accentua sentimentul de decredibilizare al instituţiilor publice în rândul opiniei publice şi de insecuritate al cetăţenilor că ar putea fi protejaţi eficient de astfel de manifestări antisociale.”