Sechestraţi la 1,5 kilometri de asfalt. Cum l-a amăgit Statul pe Darius, un copil bolnav de astm, că-i face drumul către școală

Sechestraţi la 1,5 kilometri de asfalt. Cum l-a amăgit Statul pe Darius, un copil bolnav de astm, că-i face drumul către școală

Sechestraţi la 1,5 kilometri de asfalt Fondator: Ion Cristoiu www.evz.ro special În primăvara anului trecut, „Evenimentul zilei” prezenta, în premieră, cazul lui Darius, un copil dintr-un cătun cu doar patru locuitori care, pentru a merge la şcoală, e nevoit să se lupte zilnic cu noroaiele, indiferent de vreme şi anotimp. După aproape un an, la Valea Mare de Criş viaţa e la fel

6 noiembrie 2016. Aproape de intrarea în cătun, două căruţe încărcate doar cu câteva laţuri uşoare sunt se înţepenesc în nămol. Caii trag din greu, se opintesc, alunecă-n toate părţile, dar nu se lasă. Cu greu le scot din acele cazane de noroi. Soţii Livia şi Aurel Frătean (58 de ani) au petrecut un an la Valea Mare de Criş. Le-a fost de-ajuns. „N-avem pământ, dar trăim din ce ne dau animalele. Avem oi, cai, vaci, porci. Am stat aici în chirie, într-o casă părăsită. Dar nu-i de stat. Iarna trecută, într-o singură săptămână, ne-or mâncat lupii cinci oi. 20 de oi am pierdut întrun an, mâncate de lupi şi de urşi. Ne mutăm mai jos, la Rişca. Nu-i de rămas aici. Nu vedeţi că ne omorâm caii prin noroaiele astea?!”, spune Aurel Frătean.

FOTO:Pentru a ajunge la școală, Darius e nevoit să lupte zilnic cu noroaiele 

Ne puteți urmări și pe Google News

De la Valea Mare de Criş până la şoseaua asfaltată care face legătura cu centrul comunei Baia de Criş nu e decât un kilometru şi jumătate. În mod normal, o asemenea distanţă o parcurgi în 20 de minute. Lui Darius şi bunicului său le ia o oră, pentru că drumul e, practic, o înşiruire de mlaştini şi gropi mari cu noroi până mai sus de genunchi.

Povestea lui Darius

La o lună după ce „Evenimentul zilei” a publicat primul reportaj din Valea Mare de Criş, cătunul în care SMURD-ul ajunge doar pe jos, angajaţii STS Hunedoara, în timpul lor liber şi pe banii lor au decis să-l ajute pe Darius. I-au confecţionat o antenă, i-au cumpărat un laptop, i-au montat un router şi, uite- aşa, Darius a avut şi are şi acum acces la Internet. În decembrie anul trecut, cazul său a ajuns şi în atenţia televiziunilor. Impresionat, patronul unei firme bucureştene le-a făcut cadou un ATV nounouţ cu care să-l poată duce pe Darius la şcoală.

FOTO:Desprins, parcă, din Doina lui Octavian Goga, cătunul Valea Mare pe Criș este rupt de civilizație

Mircea şi Dana Verdeş sunt de-o vârstă: 60 de ani. Mircea suferă de gonartroză, insuficienţă aortică şi diabet. Dana e cardiacă, diabetică şi suferă şi de astm. Amândoi vor însă ca nepotul lor, Darius, să scape de astm. De-asta, cu opt ani în urmă, s-au şi mutat la ţară, într-o casă din Valea Mare de Criş pe care o prietenă din Deva le-a pus-o la dispoziţie.

Salvați de cai

„Noi nu ne-am dorit decât să avem un drum spre Valea Mare de Criş. Acel ATV părea că rezolvă problema, dar drumul spre cătunul ăsta l-a distrus. Intram cu roţile-n noroaie de nu se mai vedeau deloc. S-a stricat de vreo 7 ori. Reparaţiile ne-au costat peste 2.000 de lei. Nu numai eu am păţit-o. Şi alţii care s-au aventurat pe-aici, cu ATV-uri mult mai performante şi cu maşini 4X4 au păţit-o la fel. A trebuit să-i scoatem traşi cu caii. Până şi cu un tractor te împotmoleşti pe drumul ăsta”, explică Mircea Verdeş.

Daniela Verdeş adaugă că, în cei opt ani de când locuieşte aici, a chemat salvarea de vreo patru ori. De fiecare dată, membrii echipajelor au fost nevoiţi să vină pe jos, cu defibrilatorul în spate, lucru confirmat şi de vecina ei, Maria Lazea (83 de ani), cea de-a patra locuitoare a cătunului.

Au promis, că nu i-a durut gura

După mediatizarea acestui caz, oficiali ai guvernului (de exemplu fostul ministru al educaţiei, Adrian Curaj) cât şi primari din zonă au promis că vor lua măsuri pentru a repara drumul de legătură cu Valea Mare de Criş. Aleşii au dat bine la televizor, după care şi-au văzut de-ale lor. Doar ex-primarul din Tomeşti a reuşit să monteze la capătul „drumului” din mlaştini şi noroaie, un acoperiş de plastic sub care, dimineaţa, Darius săşi schimbe cizmele şi pantalonii, pentru a nu se urca plin de noroi în microbuzul şcolar. Dar şi pentru asta Mircea Verdeş a fost nevoit să meargă-n audienţe peste tot, chiar şi la Prefectură.

Mutarea, ca singură soluţie

Văzând că singura lor dorinţă nu se-ndeplineşte, în toamna acestui an, soţii Verdeş l-au înscris pe Darius la o şcoală din Brad, oraş aflat la vreo 20 de kilometri distanţă. Au luat un apartament în chirie. Au rezistat doar o lună. „În doar două săptămâni, Darius a făcut trei crize grave de astm. În Brad nu e cine ştie ce poluare, dar nu e nici căldură. Îi încălzeam camera lui cu un calorifer electric. Degeaba. Nu ştim de la ce le-a făcut. Doctoriţa de la Deva care-l tratează de când era mic ne-a spus că e păcat să-i dăm toată terapia peste cap, mai ales că, dacă trece de faza actuală, Darius are şanse să scape de astm. Ne-am ţinut de tratament: lună de lună am mers la Deva, la control. Neam mutat înapoi, la Valea Mare de Criş. A stat trei săptămâni acasă până când l-am readus la o stare mai bună. Din banii primiţi din donaţii am vrut să cumpărăm o casă, mai jos, la Rişca. 300 de milioane ni se cerea pe ea. Când a intrat Mircea-n casă s-a rupt podeaua sub el. Nu era locuibilă. O casă locuibilă în satele din zonă costă de la 700 de milioane-n sus. Sperăm să mai rezistăm aici un an şi, poatepoate, găsim o căsuţă cu o bucătărie şi-o cameră în altă parte, unde să nu fie poluare. Aici e frumos, dacă nu trebuie să cobori zilnic în Rişca. Vara e ca-n Rai, dar orice rai e greu accesibil”, spune Dana Verdeş.

Câteva basculante de zgură

Mihai Gorcea, noul primar al comunei Baia de Criş, unde Darius merge la şcoală, mărturiseşte că el însuşi a riscat să rămână, nu demult, blocat pe drumul spre Valea Mare de Criş. Cătunul aparţine de comuna vecină, Tomeşti, dar, practic, e mai aproape de Baia de Criş. „O parte din acel drum aparţine de noi, cealaltă de comuna Tomeşti. Imediat după alegeri am avut inundaţii în alte părţi ale comunei. A trebuit să rezolvăm acolo problemele. Dacă nu ar fi plouat aproape zilnic în ultimele săptămâni, ne-am fi apucat şi de drumul spre Valea Mare de Criş. Zilele astea aducem 200 de tone de zgură, pentru că acesta e materialul care se pretează la situaţia din zonă, şi le punem pe drumurile cu probleme, inclusiv pe cel la care faceţi referire dumneavoastră. Discutăm cu Primăria Tomeşti şi sper ca la primăvară să putem face un efort comun pentru a rezolva problema drumului spre Valea Mare de Criş”, adaugă primarul Gorcea.