Camera Deputaților a adoptat în plenul de miercuri legea salarizării, în calitate de for decizional. Șase parlamentari din partidele de Opoziție au votat favorabil proiectului de lege, cinci de la PNL și unul de la Partidul Mișcarea Populară, în ciuda faptului că grupul parlamentar al PMP a anunțat că se va abține de la vot. EVZ a vorbit cu câțiva dintre acești deputați pentru a afla ce i-a determinat să ia această decizie.
De la PNL au votat pentru proiectul de lege deputaţii PNL Roberta Anastase, George Ionescu, Dumitru Oprea, Răzvan Prişcă şi Glad Aurel Varga, în timp ce ceilalţi liberali prezenţi la şedinţa de plen s-au abţinut sau au votat împotrivă, potrivit listei de vot nominal de pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Contactată de EVZ, Roberta Anastase a explicată că a înclinat să acorde un vot "pentru" după ce mare parte a aleșilor locali din județul Prahova, pe care deputatul PNL îl reprezintă, i-au transmis că susțin această lege creată de PSD ca parte integrantă a programului de guvernare.
"M-a determinat faptul că este asumată de ei (PSD - n.r.) și că va însemna o creștere de salarii. Am avut mai multe grupuri, primari și doctori care mi-au spus că le este favorabilă și atunci am înclinat să votez așa. Noi am avut o dezbatere destul de amplă în Biroul Politic, cu argumente pro și contra și acolo primarii ne-au solicitat asta, pentru că au avut discuții cu cetățenii și au zis să votăm pentru și de aceea votul meu a fost așa. Eu am avut în audiență oameni care au susținut această lege. Primarii în totalitate au susținut legea. Noi avem în Prahova 56 de primari care ne-au solicitat lucrul acesta. Ieri am avut o ședință la Prahova în care am abordat acest subiect și ne-au solicitat acest vot favorabil", a declarat, pentru EVZ, Roberta Anastase.
Încă de ieri, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că în ședința Biroului Politic al partidului au fost discuții aprinse pe acest subiect și că se așteaptă ca unii colegi să voteze favorabil legii salarizării.
"PSD va trebui să răspundă 100% pentru această lege, care este haotică, este lipsită de stimulare pentru angajaţii din sistemul public şi este, per ansamblu, o nenorocire politică. (...) Foarte mulţi colegi (din PNL - n.r.) vor vota împotrivă. Probabil că în plen votul va fi, în principiu, de respingere. Vor fi însă şi câţiva colegi care au discutat cu colegii prezenţi în administraţia publică locală şi care i-au încurajat să voteze. Aşadar, e posibil să fie şi câteva voturi de susţinere a legii salarizării unitare, dar cei mai mulţi colegi din PNL resping această făcătură de lege pe sistemul public de salarizare”, a spus, ieri, Turcan, citată de Mediafax.
Deputatul PMP, Ioan Balint, este singurul care și-a exprimat un vot pe proiectul de lege a salarizării unitare. În plenul de miercuri al Camerei Deputaților, grupul parlamentar al PMP a anunțat că se va abține de la vot.
Contactat de EVZ, Ioan Balint a spus că ceea ce l-a motivat să voteze așa a fost faptul că, deși legea făcută de PSD nu este "perfectă", ea acordă măriri salariale pentru persoanele care lucrează în sectorul bugetar.
"Am susținut tot timpul creșterea salarială pentru toate categoriile de bugetari și chiar era nevoie de o lege a salarizării. Nu este ea chiar perfectă. Totuși, mi s-a părut normal și corect ca un președinte de consiliul județean, un primar, un șef de instituție publică, unul care este de asemenea ordonator principal de credite și cu mare răspundere și responsabilitate să aibă un salariu mai mare decât un coleg cu o funcție inferioară într-o unitate, primărie sau consiliu județean", a explicat Balint, pentru EVZ.
Un alt factor a fost legat de creșterea salariilor medicilor, chiar dacă social-democrații au revenit asupra cuantumului creșterii salariale, acordând doar o majorare etapizată medicilor, doar 25% de la 1 ianuarie 2018.
"Eu provin din domeniul sănătății și chiar am susținut unele amendamente pentru colegii mei. Am depus în numele lor, la solicitarea Federației Naționale «Ambulanța». În mare aceste amendamente au trecut, dar îmi pare rău că nu se poate aplica începând cu 1 ianuarie 2018 plata de 100%, cum a fost promisă de către Guvern. S-a decalat cu 2 luni am înțeles, deci 25% va fi cu 1 ianuarie, iar de la 1 martie diferența de 75%. Am susținut întotdeauna că un proiect de lege, indiferent de la cine o să vină și o să consider că este viabil, eu îl voi susține și îl voi vota. Chiar mi-a dorit o creștere a salariilor pentru toți cei din categoriile bugetare. Îmi doresc ca și cei din privat să beneficieze de niște salarii decente", a spus deputatul PMP, pentru EVZ.
Întrebat de EVZ dacă și-a pus sau nu problema sustenabilității proiectului de lege, având în vedere impactul bugetar, care inițial nu a fost trecut deloc,ca apoi să fie mult mai mare acum față de ce a spus PSD inițial, Ioan Balint a răspuns: "Mă îngrijorează suportul financiar al legii. Chiar nu am convingerea și nu cunosc soluția susținerii creșterilor salariale din sistemul bugetar. Nu știu dacă vor fi suficiente fonduri, dar cei care și-au asumat acest lucru să-l rezolve."
Chestionat de EVZ ce reacții au avut colegii săi la decizia sa de a vota pentru legea salarizării, deputatul PMP a replicat: "N-am discutat cu ei. Eu n-am fost prezent la acea discuție colegilor când au decis să nu voteze. Am ajuns mai târziu la ședință, dar nu îmi este jenă să-mi asum orice responsabilitate. Chiar sunt un om care își asumă orice. Eu și în presa locală de ieri și tot timpul am spus că voi susține această lege, chiar este nevoie de ea. Nu e perfectă. Mai are nevoie de îmbunătățiri, dar această lege, odată adoptată, eu zic că se poate îmbunătăți pe parcurs."
Proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar a fost adoptat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, cu amendamente. S-au înregistrat 188 de voturi ''pentru'', 28 "împotrivă" şi 47 de abţineri.