Cum îşi ia adio PDL de la sectorul lui Piedone

Efectul unei excluderi: şansele democrat-liberalilor de a recupera colegiul în care a candidat Teo Trandafir sunt aproape nule.

Odată cu încheirea sezonului "Teo show", PDL ar putea să-şi ia, cel mult, adio de la colegiul de deputat din sectorul lui Piedone şi să numere câteva "victime" în tabăra democrat-liberalilor care au încercat să demonstreze că pot face un parlamentar şi altcumva decât folosind reteţa "fata/băiatul lui tata".

Acestea sunt pierderile unei eventuale excluderi a Teodorei Trandafir, estimate de analiştii consultaţi de EVZ, cu o zi înainte ca liderii PDL să ia în discuţie subiectul.

Moraru: politica trebuie făcută de cei care se pricep

"Pierd un parlamentar şi un post greu câştigat pe care probabil nu-l mai recuperează. Candidatura sa a fost corectă tactic, dar, strategic, un eşec. E un faliment al ideii de personalitate din afara partidului, aleasă prin vot uninominal", este de părere consultantul politic Dan Andronic. El susţine însă că, în frunte cu Teo Trandafir, toţi "defectorii" de la moţiune trebuie trataţi cu aceeaşi unitate de măsură.

"Decizia trebuie să fie foarte clară. Orice nuanţare ar duce la slăbirea disciplinei de partid", a adăugat Andronic. La rândul său, directorul IPP, Adrian Moraru, consideră că o excludere din partid a lui Teo "este un lucru bun", iar PDL ar avea de câştigat de pe urma unei astfel de sancţiuni.

"Politica trebuie să o facă oamenii care se pricep la politică. Eu sunt împotriva încolonării, dar cred că în acest caz este exact pe dos", a comentat Moraru, estimând şi el că PDL are şanse minime de a recupera colegiul în care Trandafir a candidat.

Pierderile s-ar contabiliza, din punctul său de vedere, în dreptul taberei din partid care a încercat să construiască un alt fel de candidat. "A fost o miză a unor oameni din PDL, care au arătat spre Prigoană şi au vrut să arate cum se alege un candidat. E cazul lui Cristi Preda sau al lui Sebastian Lăzăroiu", a explicat Moraru.

Teo:"Gestul nu-l regret ca fond, ci ca formă"

Cu toată unanimitatea deputaţilor pro-excludere, nu toţi liderii PDL cred că Teo nu are nicio şansă. "Astfel de decizii se iau după ce discuţi cu cel în cauză, altfel e nedemocratic. Pe de altă parte, politica se face cu oameni care să respecte nişte reguli. Cred că ambele părţi trebuie să încerce să stea la masă. Dacă se constată că e vorba de ceva ireconciliabil, relaţia trebuie ruptă. Dacă nu, lucrurile se pot remedia", este de părere vicepreşedintele PDL Petru Filip.

Înainte de judecata conducerii partidului, Teo Trandafir rămâne pe poziţii. "Gestul (votul de la moţiune - n.r.) nu-l regret ca fond, ci ca formă. Nu mi s-a părut corect ca prima măsură pe care o votez în parlament să fie împotriva celor care m-au votat", a explicat ea ieri, pentru EVZ.

Cât priveşte tratamentul aplicat de colegii de partid, nu-şi face probleme. "Unii vorbesc cu mine, iar cei care nu vorbesc nu contează", a spus ea. Teo n-are de gând nici să conteste o eventuală decizie de excludere din PDL şi nu intenţionează să-şi dea demisia din parlament dacă partidul renuţă la ea: "Mă voi supune majorităţii, dar nu demisionez. Partidul meu e poporul care m-a votat".