Cum instalezi un cap de duş

Meşterii spun că poţi să montezi corect şi singur acest element. Trebuie doar să respecţi cu stricteţe şase paşi sugeraţi de specialişti.

Fie pentru că ţi s-a stricat „para“ de la duş, fie doar pentru că modelul pe care îl are aceasta ţi se pare învechit, poţi să o înlocuieşti singur, fără prea multe bătăi de cap. În plus, schimbarea va aduce şi un element de noutate în baie, ce poate contribui la designul armonios al încăperii. De altfel, în magazinele de specialitate există foarte multe modele ce se pot potrivi băii tale.

Experţii în instalaţii spun că instalarea unui cap de duş este o operaţ iune relativ uşoară, care nu necesită pregătire de specialitate.

Practic, ai nevoie de o cheie reglabilă (care se poate ajusta în funcţie de dimensiunile dorite), de noul cap de duş (cu tot cu garnituri) şi de poftă de muncă.

Ideal ar fi să respecţi câţiva paşi simpli, pentru ca procedura de înlocuire să-ţi iasă „din prima“. Dacă ţii cont de aceste etape, potrivit site-ului www.bejane.com, portal destinat femeilor care vor să-şi îmbunătăţească singure locuinţa, ar trebui să finalizezi operaţiunea în maximum 20 de minute.

1. În primul rând, trebuie să opreşti alimentarea cu apă, prin închiderea de la robinetul de trecere, aflat de obicei sub chiuvetă.

2. Apoi treci la îndepărtarea vechiului „cap“. Practic, spune instalatorul Nae Radu Mircea, „desfaci îmbinarea prin filet cu mâna, în sens invers acelor de ceasornic“. În cazul în care nu poţi să o desfaci cu mâna, este indicat să foloseşti o cheie reglabilă. Trebuie să utilizezi cheia în special în situaţiile în care depunerile blochează desfacerea capului de duş. Strânge tare îmbinarea şi roteşte cheia în sens invers acelor de ceasornic, până la slăbire. Apoi desfă capul de duş, cu mâna. „Dacă această îmbinare nu este plată, se poate folosi şi un patent cu gura lată“, titrează www.bejane.com. Pentru a nu zgâria îmbinarea ori chiar ţeava, este bine ca marginile patentului sau cheii reglabile să fie acoperite cu bandă izolir.

3. Pentru a avea o prindere cât mai bună a noului cap de duş, trebuie să îndepărtezi toate depunerile aflate pe filet. Pentru asta, curăţă-l temeinic, cu o perie. Pe filet nu trebuie să fie nicio urmă de murdărie, aşa că, după periere, şterge-l bine, eventual cu o bucată de cârpă îmbibată în oţet.

4. După ce te-ai asigurat că filetul este foarte curat, treci la înlocuirea garniturii (care poate fi din cauciuc sau din teflon) cu una nouă, după care înşurubezi noul cap de duş. „Strânge cu mâna cât se poate şi eventual cu cheia reglabilă, dar nu prea tare, astfel încât să nu afectezi îmbinarea“, atrage atenţia instalatorul Emilian Coman.

5. Ultimul pas este să deschizi robinetul de alimentare cu apă (cel care se găseşte, de regulă, sub chiuvetă), pentru a te convinge că nu ai scurgeri pe lângă garnitură. „Dacă este nevoie, strânge puţin câte puţin, pentru o cât mai bună etanşare, însă doar atât cât este necesar“, recomandă www.bejane.com.

6. După ce te-ai asigurat că nu ai nicio problemă referitoare la scurgeri, verifică şi presiunea curgerii apei prin intermediul „parei“ de duş. Spor la lucru!