Cum încearcă să aburească Liviu Dragnea cele 3 milioane de semnături care au cerut Referendum. România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

Cum încearcă să aburească Liviu Dragnea cele 3 milioane de semnături care au cerut Referendum. România lui Cristoiu

Autor: | | 9 Comentarii | 8196 Vizualizari

Deși nu împărtășesc multe dintre punctele sale de vedere, sînt – după cum am mai mărturisit și altădată – un cititor consecvent al site-ului ActiveNews. În ce privește o publicație militantă pentru un obiectiv, site-ul mi se pare exemplar.

Dacă și alte obiective ar beneficia de astfel de publicații, poate că în România, în fine, o idee ar putea deveni faptă, depășind stadiul talk- show-urilor în genul celor ținute la Fierăria lui Iocan, cel mai cunoscut studio din istoria literaturii române.

Din lectura constantă a acestui site, am aflat multe lucruri despre bătălia angajată în chestiunea familiei tradiționale. Din cîte se știe, în tot mai multe țări din Occident, se desfășoară un proces de oficializare a căsătoriilor între persoane de același sex. Nu e vorba de scoaterea din legi a oricărei sancționări a comportamentului gay (un film precum Jocul codurilor, dedicat dramei lui Alan Turing, creatorul Enigma, pentru că era gay, ne oferă o mărturie cutremurătoare despre efectele inumane ale unor astfel de legi), ci de posibilitatea de recunoaștere oficială a familiilor alcătuite altfel decît cea tradițională, dintre bărbat și femeie.

La această tendință, tot mai puternică în Occident, în unele țări, creștin ortodoxe, de regulă, s-a ivit și amplificat o campanie menită a contracara, înainte de a se fi lansat în spațiul public, orice tentativă de a recunoaște oficial o familie alta decît cea tradițională. În România, e posibil în orice moment să se legifereze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dat fiind că definirea familiei în Constituție e suficient de echivocă pentru a permite asta.

Astfel s-a format în România Coaliția pentru familie, inițiativă menită a contracara constituțional oficializarea unei familii altfel decît în varianta bărbat- femeie. Așa cum am mai scris, în materie de viziune asupra lumii, nu împărtășesc punctele de vedere conservatoare. Ca istoric al clipei însă, nu pot decît să salut mobilizarea societății civile și pentru idealuri altele decît cele asumate de noi în postura de babuini ai Noilor Stăpîni. Sub acest semn nu pot decît să deplîng că în România zisă și europeană nu se manifestă public și formațiuni politice, ONG-uri anti NATO, anti înarmare, anti militariste, așa cum se întîmplă în marile țări ale lumii.

În toamna lui 2015, Coaliția pentru familie, inițiativă cetățenească, a demarat o amplă campanie de revizuire a Constituției pentru ca articolul 48, care definește familia, să fie astfel rescris încît să nu mai fie nici un dubiu că prin soți se înțeleg bărbat și femeie și nu, cum se întîmplă în alte locuri ale lumii, bărbat și bărbat sau femeie și femeie.

Coaliția pentru familie susține cu îndîrjire idealul familiei tradiționale, alcătuite din bărbat și femeie, ideal – declară Coaliția – pus la îndoială de oficializarea căsătoriilor între bărbați și bărbați și între femei și femei.

Revizuirea Constituției ar face imposibilă inițierea și promovarea unei legi menite a oficializa căsătoriile între persoane de același sex.

Potrivit Constituției, inițiativa cetățenească de revizuire a unui articol trebuie să urmeze cîțiva pași obligatorii.

Din octombrie 2015 și pînă acum inițiativa a ajuns în faza dezbaterii și aprobării în Parlament a propunerii legislative de revizuire a articolului 48. Odată aprobată Legea, se inițiază Referendumul de aprobare a propunerii de revizuire.

Chiar dacă Parlamentul aprobă Legea, nu e obligatoriu ca Referendumul să valideze propunerea de revizuire.

Din acest punct de vedere, ținerea Referendumului e necesară ca exercițiu democratic de excepție.

Articolul 150 din Constituție care stipulează posibilitatea ca o inițiativă cetățenească să ducă la revizuirea unui articol din Constituție n-a fost activat niciodată în cei 28 de ani de regim constituțional.

S-a creat impresia astfel că e vorba de un articol pus în Constituție de ochii lumii, imposibil de concretizat în condițiile României postdecembriste.

Dacă se inițiază un Referendum privind propunerea Coaliției, indiferent de rezultat, ar fi o victorie de răsunet a democrației.

Consultarea cetățenească e unul dintre punctele de vîrf ale unei autentice democrații. Inițiativa cetățenească a Coaliției pentru familie s-a împotmolit în Parlament.

Altfel spus, în ultima etapă dinaintea Referendumului.

Prin Liviu Dragnea, PSD a anunțat în mai multe rînduri că sprijină inițiativa Coaliției pentru familie.

Sub acest semn, tot prin Liviu Dragnea, PSD a anunțat în cîteva rînduri chiar și anotimpul cînd va avea loc consultarea populară.

Astă vară, Referendumul a fost dat ca sigur în toamna lui 2017.

În toamna lui 2017, Referendumul a fost anunțat ca sigur pentru primăvara lui 2018.

PSD deține în Parlament o majoritate zdrobitoare.

Deoarece inițierea Referendumului e condiționată de trecerea Legii prin Parlament, te-ai aștepta ca, în loc să anunțe de la un anotimp la altul ținerea Referendumului, PSD să se dea peste cap pentru a se trece de pasul numit adoptarea Legii.

PSD susține că sprijină politic punctul de vedere al Coaliției pentru familie în privința definirii familiei.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate