Cum îi conving liberalii pe aliații social-democraților să susțină moțiunea. „UDMR și ALDE ar trebui să voteze pentru demiterea Guvernului”

Cum îi conving liberalii pe aliații social-democraților să susțină moțiunea. „UDMR și ALDE ar trebui să voteze pentru demiterea Guvernului”

„Taxa pe lăcomie” propusă de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a stârnit ample dezbateri în spațiul public.

 

Senatorul PNL Florin Cîțu susține că UDMR și ALDE ar trebui să voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, vineri, având în vedere Ordonanța de Urgență pe care Executivul vrea să o adopte în domeniul fiscal. „Trebuie să fii foarte prost să vii cu o taxă precum “taxa pe lăcomie”. UDMR și ALDE ar trebui să voteze pentru demiterea Guvernului,având în vedere OUG. Pilonul II va dispărea”, transmite senatorul.

Cîțu a declarat că propunerea lui Teodorovici „dinamitează sectorul privat”. „Suntem astăzi aici într-un moment trist pentru România. Așa cum am anunțat ieri, Guvernul României este pe cale să adopte o ordonanță care dinamitează sectorul privat și, bineînțeles, dinamitează economia. Nu a trebuit să așteptăm mult pentru aceste concluzii. Astăzi, piața de capital de la București scade cu aproape 9 puncte procentuale, iar singura bancă cu capital românesc este aproape de a fi închisă la tranzacționarea, pentru că se apropie de scăderea de 15%”, a spus liberalul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatorul îi transmite ministrului de Finanțe că așteaptă scuzele sale, deoarece a preconizat, din timp, „dezastrul”. „În primul rând, aș vrea și trebuie să îi cer lui Eugen Teodorovici să își ceară scuze personal față de mine, pentru că, de fiecare dată, i-am spus că măsurile luate în 2018 vor duce la dezastrul în buget și la un deficit bugetar mare.  Pe lângă titlul idiot cu care au venit cei de la guvernare, trebuie să spun că trebuie să fii foarte prost, îmi pare rău, dar trebuie să fii foarte prost să vii cu o asemenea taxă, în această formă(„taxa pe lăcomie”. Asta arată foarte clar, că nu înțelegi nimic, nici din economia privată, nici din sectorul financiar-bancar. Să plafonezi dobânzile la împrumuturi, înseamnă implicit să îi omori pe cei care au depozite în sistemul bancar”, spune Cîțu.

 

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat, marți seara, modificări de taxe și impozite pentru 2019. Printre acestea se găsește și o „taxă pe lăcomie” care va fi impusă băncilor și care va aduce la bugetul de stat un surplus de 3,6 miliarde de lei. 

 

„Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală. Taxa se stabileşte pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 şi la 6 luni, atunci când este depăşită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă”, a explicat Teodorovici.