Tot mai multe voci susţin că planul secret prin care statul elen va fi obligat să-şi vândă activele la un preţ mic există în realitate şi că este necesar.
Eureca, planul secret de salvare a Greciei, despre care s-a scris că ar fi conceput de Germania, implică, practic, faptul că ţara ar trebui să cedeze controlul asupra activelor statului. Tot mai multe voci spun că planul, potrivit căruia Grecia ar trebui să-şi vândă toate activele publice pentru o sumă de circa 125 de miliarde de euro către o instituţie a Uniunii Europene, este mai mult decât o simplă ipoteză.
Adâncită într-o recesiune care depăşeşte 6%, şi care va continua şi anul viitor, potrivit oficialilor statului elen, Grecia nu are puterea economică de a se pune pe picioare pentru a plăti datoria publică imensă. "Cred că, în cele din urmă, ţara va fi salvată, dar mai întâi va trebui să se gândească să vândă câteva insule Germaniei", a spus, pentru EVZ, analistul economic Ilie Şerbănescu.
Mai multe voci confirmă faptul că planul a fost deja luat în discuţie. "Vânzarea activelor deţinute de statul grec a fost, de fapt, o propunere luată în cacul atunci când s-a vorbit despre garanţiile care ar trebui să însoţească un al doilea pachet de ajutor financiar", a scris, ieri, publicaţia Capital din Grecia.
Alte voci spun, de asemenea, că statul ar putea fi obligat să cedeze şi o parte din suveranitate, cel puţin deciziile de ordin fiscal urmând să fie luate de reprezentanţi ai forurilor europene.
Germania, actorul principal
Germania ar putea fi actorul principal în această nouă operaţiune, fiind cel mai puternic implicată în planul de salvare a zonei euro. Ieri, Bundestagul a aprobat creşterea rolului jucat de Fondul European de Salvare Financiară (EFSF), care are o valoare de 440 de miliarde euro, jumătate fiind reprezentată de contribuţia Germaniei.
Până când planul de salvare ar putea fi pus în joc, Grecia trebuie să rezolve însă problema actuală: asigurarea fondurilor care îi vor permite să nu intre în incapacitate de plată peste câteva săptămâni.
Troika, reprezentanţii finanţatorilor care au acordat pachetul de sprijin financiar pentru Grecia, a ajuns ieri la Atena pentru a discuta oferirea următoarei tranşe de împrumut. Mulţi analişti financiari sunt de părere că miza politică a acesteia este prea mare pentru ca finanţatorii să refuze eliberarea banilor.
REACŢII
Europenii, împotriva propunerii de taxare a băncilor
- Deutsche Welle. Six-pack anti-criză
- Grecia a ajuns în ziua Z. Salvarea Europei, aproape
- Lumea trebuie să fie pregătită pentru un nou val de criză