Fostul director adjunct de la Penitenciarul Giurgiu a fost trimis în judecată pentru că ar fi primit 4.000 de euro de la tatăl unui deținut, pentru a-l elibera
Ancheta procurorilor DNA în cazul fostului director adjunct al Penitenciarului Giurgiu, comisarul șef de penitenciare Florin-Marian Antonescu, dezvăluie cum interlopii se pot elibera, înainte de termen, din pușcărie. Antonescu a fost trimis în judecată, la începutul acestei luni, fiind acuzat de procurorii DNA că a luat 4.000 de euro mită, pentru a facilita eliberarea condiționată a lui Bogdan- Mihai Cicu, condamnat în dosarul clanului „Sportivilor”.
În acelaşi caz, au mai fost trimiși în judecată Ion Cicu – tatăl fostului deținut - acuzat de dare de mită, și Petruș Savelie - lector al cursului de calificare bucătari - acuzat de complicitate la dare și luare de mită.
Denunțul la DNA
Totul a început în februarie 2015, atunci când un apropiat al clanului „Sportivilor” a făcut un denunț la DNA în care a arătat că Savelie pretinde şi primeşte sume de bani de la deținuți şi rudele acestora, iar în contrapartidă le promite că
Unul din cazuri era cel al lui Bogdan-Mihai Cicu. Astfel, Petruș l-ar fi sunat, la sfârșitul lunii decembrie 2014, pe Ion Cicu, deoarece fiul acestuia urma să intre în comisia de liberări condiționate din care făcea parte şi Antonescu. El i-ar fi solicitat suma de 4.000 de euro. „Va fi liber până în 1 februarie 2015”, ar fi fost promisiunea lui Savelie. Ion Cicu a băgat banii într-o geantă, pe care i-a dat-o lui Savelie, care ar fi dat-o, mai departe, lui Antonescu. Pe 30 decembrie, comisarul șef Antonescu, în calitate de director pe educație şi asistență psiho- socială din cadrul Comisiei, a dat vot negativ pentru eliberarea lui Bogdan-Mihai Cicu, iar următoarea cerere de eliberare a deținutului a fost stabilită pe 29 aprilie 2015. Deținutul a contestat în instanță decizia, iar pe 17 februarie, Judecătoria Giurgiu a decis că poate fi eliberat condiționat. Curios, parchetul local, din Giurgiu, nu a făcut recurs, așa că Bogdan-Mihai Cicu a plecat acasă. Următoarea mișcare a „Sportivilor” a fost să ceară înapoi cei 4.000 de euro.
Decizia a fost luată chiar de șeful clanului, Mircea –Emil Băluș, zis „Mircea Nebunul”. Într-o declarație de martor dată la DNA, el arată cum a decurs totul: „atunci când a fost taică-su cu Savelie la întâlnire pentru a-i da cei 4.000 de euro (n.r. - lui Antonescu Florin-Marian) acesta era la un restaurant însoțit de către conducerea Penitenciarului Giurgiu”. „L-am trimis pe prietenul meu RD, zis Bujie (n.r. - denunțător în acest caz), pentru a-i spune lui Savelie să îi dea banii înapoi tatălui lui Cicu, deoarece nu a fost rezolvată «liberarea condiționată de către comisie »”, a spus, la DNA, „Mircea Nebunul”.
A negat acuzațiile
Florin-Marian Antonescu nu a putut fi contactat ieri pentru a răspunde acuzațiilor procurorilor. Atunci când a fost audiat la DNA, el a susținut că este nevinovat: „În privința acuzației că eu aș fi primit, prin intermediul acestui Savelie Petruș, de la Cicu Ion, suma de 4.000 euro pentru a-mi folosi calitatea de membru în cadrul Comisiei de liberări condiționate din cadrul Penitenciarului Giurgiu, care analiza cererea deținutului Cicu Bogdan Mihai, este total neadevărată”.
„E liber din cauza mea”
Pe 11 mai 2015, Ion Cicu și Petruș Savelie sunt monitorizați ambiental de procurorii DNA, când discutau despre cei 4.000 de euro. Savelie nu neagă că a primit banii, dar spune că i-a dat pe toți lui Antonescu.
Cicu: Eu ştiu aşa: că eu v-am dat 4.000 de euro şi am rămas fără ei şi nimeni nu m-a ajutat. Asta-i tot!
Savelie: Dacă el e liber acum înseamnă că-i ajutat.
Cicu: Da…
Savelie: Eu ce pot să spun? Deci, deci ei mi-au spus că fac treaba asta şi-a… şi-acuma Antonescu aşa o ține: „E liber, e din cauza mea”.
Cicu: ...
Savelie: Deci, eu i-am dat… îți jur că eu i-am dat, imediat, atunci, la, la Casa cu Flori!
Sile Cămătaru, as la sudoku
În noiembrie 2012, procurorii DNA au deschis un dosar privind verificarea modului în care interlopii erau liberați condiționat de la Penitenciarul Giurgiu. Atunci, trei membri ai clanului Cămătarilor au fost eliberați fără ca procurorii să facă recurs: Silviu Dudiță, zis „Fluturică”, Costel Urzică și unul din șefii grupării, Vasile Balint, zis „Sile Cămătaru”.
FOTO: Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, a fost eliberat în noiembrie 2012 FOTO: LIBERTATEA
Presa a vehiculat șpaga dată magistraților pentru eliberarea liderului clanului la aproximativ 150.000 de euro. De exemplu, Sile a primit aviz negativ de la Comisia de Eliberări, dar Judecătoria a ignorat acest lucru. Instanța a apreciat că Sile a participat la acțiunile sportive, că a participat la campania culturală „Cei mai de seamă români”, că a făcut educație sanitară, că s-a rugat și a dezlegat sudoku. În noiembrie 2014, Sile a fost arestat, din nou, pentru proxenetism.