Cum folosesc dictaturile Internetul în favoarea lor

Internetul, considerat un instrument folosit la destabilizarea dictaturilor, poate deveni un mijloc excelent de control de către aceste regimuri autoritare, este concluzia bloggerilor reuniţi la Berlin, relatează AFP.

Peste 2.000 de bloggeri din 30 de ţări iau parte, până mâine, la reuniunea bloggerilor - Re:publica 2010. Revoltele din ultimii ani din Ucraina, Republica Moldova, Myanmar şi Iran au putut avea loc mai ales datorită Internetului, care a permis transmiterea rapidă a informaţiilor. Iar asta a dus la mobilizarea rapidă a manifestanţilor. Internetul în context autoritar Dacă "Internetul este un fenomen fără precedent, acesta nu a abolit tot ce am învăţat din ştiinţe politice, sociologie şi istorie", a afirmat jurnalistul şi bloggerul Evgheni Morozov. "Toate întrebările care se pun în democraţiile noastre despre Internet, trebuie să se pună şi într-un context autoritar", a continuat el, explicând că tot conţinutul care este publicat pe Internet este folosit de autorităţile aflate la putere pentru a-şi consolida autoritatea. "Internetul este o armă cu două tăişuri”, a mai spus un blogger din Bahrein, Almira al Hussaini. Ea a precizat că fiecare blocare a site-urilor şi fiecare arestare este folosită pentru a crea o cultură a fricii, cu scopul de a-i descuraja pe disidenţi. Cenzura naşte autocenzură "Ceea ce este mai important decât cenzura, este amploare pe care o ia autocenzura", confirmă un jurnalist şi blogger chinez, Michael Anti. Pe de altă parte, forumurile sau blogurile devin mijloace mult mai discrete de a face propagandă deoarece "un blogger anonim va fi mereu mai credibil decât publicaţia Pravda" locală, explică jurnalistul de origine belarusă, Evgheni Morozov. Trei pericole Morovoz evidenţiază trei pericole legate de Internet:

  • Iluzia că oricine poate declanşa o revoluţie
  • Mişcările de revoltă sunt superficiale pentru că se concentrează pe rezultatele pe termen scurt şi nu pe termen lung, prin schimburile de informaţii pe care le fac pe Internet
  • Activismul virtual poate să înlocuiască acţiunile realizate în realitate