CUM EXPLICĂ Transelectrica prăbuşirea stâlpilor de înaltă tensiune în Mureş, ridicaţi în anii ‘60

CUM EXPLICĂ Transelectrica prăbuşirea stâlpilor de înaltă tensiune în Mureş, ridicaţi în anii ‘60

După incidentul de duminică seara, când 10 stâlpi de înaltă şi medie tensiune s-au prăbuşit strivindu-se în timpul unei furtuni în judeţul Mureş, EVZ a solicitat Transelectricii, operatorul naţional al reţelei de transport, să ne spună la ce viteză a vântului sunt proiectaţi să reziste şi care a fost valoarea înregistrată în acele momente.

De asemenea, compania precizează când au fost făcute ultimele lucrări de reparaţii la liniile căzute în localităţile Cuci şi Iernut. Iată răspunsurile integrale oferite de Transelectrica la întrebările EVZ:

EVZ: La ce viteză a vântului sunt proiectaţi stâpii de înaltă tensiune şi care a fost viteza înregistrată în Mureţ, când au căzut stâlpii de înaltă tensiune?

TEL: Stâlpii de înaltă tensiune din reţeaua de transport a energiei electrice sunt proiectaţi după diferite normative tehnice în funcţie de perioada în care a fost elaborată documentaţia tehnico-economică. Exemplu de astfel de normative şi prescripţii energetice sunt: PC LEA 1960, 1L-1-67 (Prescripţii pentru Construcţia Liniilor Electrice Aeriene de energie electrică peste 1000 V), PE (Prescripţie energetică) 104/71, PE 104/79, NTE (Norma Tehnică Energetică) 003/04/00. Condiţiile de proiectare diferă în funcţie de zona meteorologică în care este situată linia electrică aeriană (pentru fiecare zonă fiind stabilite condiţiile de calcul privind temperatura aerului, viteza vântului, grosimea stratului de chiciură, etc.). La actualizarea normativelor s-au avut în vedere modificările condiţiilor climato-meteorologice pe baza hârtilor puse la dispoziţie de autorităţile din domeniu (ANM).

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru zona meteorologica II în care se încadrează liniile afectate în data de 19 iunie 2016, stâlpii de înaltă tensiune sunt proiectaţi să reziste la o viteză a vântului de 110,23 km/h conform normativelor în vigoare în anul 1963, respectiv 1969.

Referitor la datele privind viteza vântului din zona liniilor electrice aeriene 400 kV Iernut – Gadalin şi 220 kV Iernut – Baia Mare 3, vă comunicăm că Autoritatea Naţională de Meteorologie nu deţine o staţie meteorologică în zonă şi CNTEE Transelectrica SA urmează să primească o analiză exactă a fenomenelor meteorologice extreme produse în zona respectivă în data de 19 iunie 2016.

EVZ: Câte incidente în reţea aţi înregistrat în ultimele două săptămâni, de când se înregistrează fenomene meteo extreme? Mai exact, câţi stâlpi au fost puşi la pământ, din reţeaua TEL?

TEL: În afară de evenimentul care a avut loc în data de 19 iunie 2016, nu s-au mai înregistrat alte căderi de stâlpi sau evenimente asemănătoare în perioada menţionată.

Linia electrică aeriană 400 kV Iernut – Gadalin a fost pusă în funcţiune în anul 1963 şi a fost proiectată în conformitate cu normativele în vigoare. Evenimentele meteorologice extreme din zona Mureş au afectat această linie pe o lungime de 2248.1 m, fiind căzuţi 6 stâlpi.

Menţionăm că la această linie au fost întreprinse lucrări de reparaţii curente în anii 2005 – 2006,  precum şi revizii tehnice anuale.

Linia 220 kV Iernut – Baia Mare 3 a fost pusă în funcţiune în anul 1969 şi a fost proiectată în conformitate cu normativele în vigoare din perioada respectivă. Avaria în cascadă a afectat această linie pe o lungime de 3.110 m, fiind căzuţi 4 stâlpi.

Menţionăm că la această linie au fost întreprinse lucrări de reparaţii curente în anii 2008 – 2009, precum şi revizii tehnice anuale.