PRECAUŢII. Acoperiţi-vă bine mâinile şi faţa atunci când ieşiţi din casă, evitaţi puloverele din lână şi aerisiţi zilnic încăperile în care staţi.
Motivul pentru care strănutaţi şi vă curge nasul în timpul iernii nu este întotdeauna legat de apariţia gripei ori a răcelilor. Alergiile de iarnă pot avea simptome similare. În sezonul rece, cel mai frecvent apar ori se reactivează alergiile la praf, la frig, la parfumuri ori la ţesăturile din lână. De vină pentru declanşarea alergiilor poate fi şi o imunitate mai scăzută. De aceea, pe lângă evitarea factorilor declanşatori, se recomandă o dietă care să întărească organismul.
Nu trebuie să vă lipsească
fructele şi legumele de sezon. Nu păstraţi brazi artificiali în casă Când mercurul din termometre scade sub zero grade Celsius, iar caloriferele pornesc, praful de pe mobilă şi de pe jos se ridică în cameră. Dacă sunteţi o persoană alergică, mucoasa nazală va avea de suferit şi veţi începe să strănutaţi. Corpul va avea o reacţie alergică şi va elibera nişte substanţe numite histamine. Acestea vă fac să lăcrimaţi, să strănutaţi, să vă curgă nasul. Sfatul specialiştilor este să acordaţi o mai mare importanţă curăţeniei, să aspiraţi zilnic, să vă aerisiţi aşternuturile şi camera.
De asemenea, nu ar fi rău să vă obişnuiţi să petreceţi mai mult timp în aer liber. Alergiile la praf se agravează pe timp de iarnă şi pentru că oamenii afectaţi de această boală petrec prea mult timp în interior. Pentru alergici, nu este indicat să păstreze bradul de Crăciun după ce au trecut Sărbătorile. Chiar dacă acesta este artificial, el poate conţine particule de mucegai, dacă a fost depozitat în pod sau în subsol.
Testul cu gheaţă
Petele roşii care apar brusc pe mâini şi pe faţă, imediat ce aţi ieşit afară, pot fi semnul unei alergii de sezon. Dacă este o alergie severă, petele se vor întinde pe întreaga suprafaţă a corpului, buzele şi limba se vor umfla, veţi avea dificultăţi de respiraţie şi senzaţia de arsură. „Urticaria la frig poate să apară şi prin contactul cutanat cu obiecte reci, expunerea la aer rece, baia sau duşul cu apă având temperatură scăzută, precum şi consumul de alimente sau băuturi reci“, explică dermatologul Costin Căruntu, de la Ambulatoriul Institutului „N. Paulescu“, Bucureşti. Specialistul avertizează că leziunile pot dura câteva ore şi se pot agrava la reîncălzirea zonelor expuse la frig.
Alergia la frig poate avea şi manifestări digestive. Acestea includ greaţa, voma, durerile abdominale. „Tratamentul profilactic sau curativ cu antihistaminice este eficient în această afecţiune, deoarece reduce amploarea manifestărilor“, explică medicul Costin Căruntu. În precizarea diagnosticului sunt utile atât testul de provocare cu gheaţă, cât şi o serie de investigaţii mai complexe.
Parfumurile şi astmul
Dacă vă ştiţi alergic, nu exageraţi cu parfumurile şi cu apa de colonie. Este suficient să vă spălaţi şi să folosiţi un deodorant. Parfumurile, la fel ca şi fixativul, loţiunile, spuma de păr, parfumanţii de casă şi de maşină pot înrăutăţi simptomele respiratorii şi pot provoca reacţii asemănătoare celor date de astm.
Pe parcursul sezonului rece pot apărea, de asemenea, cu o frecvenţă mai mare dermatitele prin mecanism alergic sau iritativ, produse de ţesăturile din lână.