Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum este distrus un om care deţine secretele Binomului Coldea-Kovesi. Dezvăluiri
Cum este distrus un om care deţine secretele Binomului Coldea-Kovesi. Dezvăluiri

Cum este distrus un om care deţine secretele Binomului Coldea-Kovesi. Dezvăluiri

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob a lansat mai multe dezvăluiri incendiare despre „punerea în practică a unui plan de execuție sumară la Curtea de Apel București a fostului președinte al CNAS, Lucian Duță”, subiect care ar avea legătură cu nume grele din conducerea Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Cum este distrus un om care deţine secretele greilor din SRI? Dezvăluirile lansate pe inpolitics.ro au în prim-plan o presupusă operaţiune de compromitere a celui menţionat. „Miza ar fi discreditarea și condamnarea la foc automat a acestuia pentru a-l împiedica să facă unele dezvăluiri și poate chiar denunțuri la adresa unor foști înalți oficiali SRI implicați în fapte extrem grave.

Trafic de influență şi luare de mită la Florian Coldea?

Care merg de la trafic de influență la luare de mită sau – ceea ce este cu adevărat spectaculos – la replicarea ilegală și la transferul către servicii a bazelor de date ce cuprind informațiile medicale ale tuturor cetățenilor din România, totul pentru punerea pe picioare a celebrului mecanism Big Brother, Sf.Graal al intelligence-ului mioritic, atât de controversat în ultimii ani.

Aceleași surse vorbeau încă din luna ianuarie, când dosarul Duță a ajuns la CAB după condamnarea în primă instanță, despre discuții între membrii completului de judecată, care se arătau mirați de sentința prea blândă pronunțată de Tribunalul București și mai ales de faptul că DNA nu a făcut recurs, ceea ce nu le-ar fi permis magistraților o sentință cu mai mulți ani de închisoare (în primă instanță pedeapsa fiind de șase ani). Informații fierbinți, menite să fie primite inițial cu destulă reticență, numai că desfășurarea ulterioară a procesului a început să ridice, totuși, mari semne de întrebare.

În primul rând, martorii denunțători în acest proces sunt două personaje extrem de controversate: Radu Enache – fost șef Hewlett-Packard România și Irina Socol – șefa SIVECO”, notează Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.

Cei care doresc să ne transmită informații din culisele politicii sau viața vedetelor pot trimite un mail la [email protected]

Confidențialitate garantată. Informațiile publicate vor fi recompensate.

[email protected]

Condamnată la doi ani şi jumătate, eliberată după două luni

Acesta aminteşte că la 3 mai 2016, Irina Socol a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune, dar a fost eliberată condiționat după doar două luni, pe 16 iulie 2016. „Să fi avut stupefianta eliberare un preț?”, se întreabă jurnalistul. Sursa citată a notat că Socol și Enache au făcut toată informatizarea CNAS de-a lungul anilor, „iar Enache a făcut deja un acord de recunoaștere a vinovăției într-un alt dosar CNAS (privitor tot la dare de mită și la informatizare) în care sunt implicați alți doi foști președinți ai instituției – Irinel Popescu și Vasile Ciurchea”.

„(…) Interesant este că cele două dosare (Duță și Popescu-Ciurchea) sunt strâns corelate (este practic vorba de același contract), sunt instrumentate de același procuror DNA, au avut același denunțător (Enache) pentru aceleași fapte, dar, în final, șeful HP a avut parte de tratament diferit.

Astfel în dosarul Duță, Radu Enache recunoaște că a făcut el însuși evaziune fiscală, spălare de bani și chiar luare de mită (a cerut și a primit de la șefa SIVECO, subcontractantul HP, suma de un milion de euro mințind că-i va da banii lui Duță, dar a oprit banii în firma proprie aflată într-un paradis fiscal)!

Cei care doresc să ne transmită informații din culisele politicii sau viața vedetelor pot trimite un mail la [email protected]

Confidențialitate garantată. Informațiile publicate vor fi recompensate.

[email protected]

Fapte penale, firmă americană

Cu toate acestea, lui Enache nu i s-a dat nici o calitate în acest dosar, fiind absolvit de toate fărădelegile, chiar dacă era evident că statul român rămînea in pagubă!

Enache, reamintim, a condus HP România timp de 14 ani, iar faptele sale penale s-au răsfrţnt atît de greu asupra firmei americane, încît filiala românească a trebuit să își schimbe numele. În martie, după cum remarcam în premieră, HP a devenit prima companie occidentală trimisă în judecată de DNA, după ce își recunoscuse faptele de corupție. O lovitură crîncenă de imagine pentru partenerii strategici ai României, americanii.

Irina Socol, binecunoscută la rîndul ei pentru relațiile pe care le-a avut întotdeauna la vârful SRI, fiind notorie asocierea sa cu nume celebre (Virgil Măgureanu, denunțat de propria noră că ar fi primit bani de la afaceristă, gen.Dumitru Zamfir – fost prim adjunct SRI etc) este al doilea martor denunțător în dosarul Duță. Ca și în cazul lui Enache sunt dovezi clare că și ea a făcut evaziune fiscală și spălare de bani și că și-a căpătat imunitatea juridică in urma denunțului (chiar dacă această imunitate este ilegală).

Cât de credibili sunt Enache și Socol?

Se pune întrebarea logică cât de credibili sunt Enache și Socol, cu backgroundul lor, cînd fac denunțuri, avînd în vedere că sunt interesați să nu fie acuzați de nimic și să mai rămînă și cu banii rezultați din infracțiuni?

Pe de altă parte, acuzația cuplului Enache – Socol la adresa lui Duță pare un pic bizară și se referă la faptul că, practic, acesta din urmă ar fi condiționat semnarea contractelor CNAS de primirea unor sume de bani.

Pe de altă parte, se vehiculează informații demne de luat în seamă că aceste contracte erau supervizate chiar oficial de SRI și STS (unele surse afirmînd chiar că ofițeri special detașați din SRI, STS, MI au participat în mod direct la elaborarea unor caiete de sarcini, care ulterior s-au materializat în contracte pentru cuplul HP-SIVECO).

Dacă aceste informații sunt corecte, se pune o întrebare logică: de ce Enache sau Socol nu au reclamat încă din 2010 conducerii SRI (vîrf de lance al luptei anticorupție ) faptul că Duță cerea mită pentru un proiect în care se vehiculează nu de ieri, de azi, că SRI avea un interes major: construirea mult-visatului sistem Big Brother prin replicarea și exploatarea bazelor de date rezultate în urma proiectelor CNAS?

Cei care doresc să ne transmită informații din culisele politicii sau viața vedetelor pot trimite un mail la [email protected]

Confidențialitate garantată. Informațiile publicate vor fi recompensate.

[email protected]

Desfășurarea reală a procesului lui Duță la CAB

Este greu de crezut că celei mai mari firme americane de hardware (cu legătură directă la ambasada americană) precum și celei mai importante firme românești de software (cu legături strînse la vîrful SRI) le-ar fi fost teamă de un personaj minor (în acel context) precum era Duță.

Nu în ultimul rând apar mari semne de întrebare în ceea ce privește desfășurarea reală a procesului lui Duță la CAB. Totul este pe repede înainte, cu toate că, din informațiile noastre, avocații reclamă numeroase nereguli (trei profesori universitari de Drept afirmă în trei analize distincte, cu argumente de netăgăduit, că procesul este ilegal).

Orice solicitare a avocaților este respinsă din start și nici măcar audierea cuplului Enache – Socol nu a fost admisă, cu toate că este evident că trebuie să fie, din capul locului mari rezerve referitoare la cele spuse de niște denunțători aproape profesioniști.

Practic, procesul s-a încheiat înainte să înceapă, iar judecătorii par deciși să-l condamne pe Duță foarte rapid, lăsînd impresia că nu mai sunt interesați de veridicitatea acuzațiilor.

Știm cu toții că istoria are tendința să se repete și nu sunt departe vremurile cînd binomul SRI-DNA aveau puterea, se știe, de a executa pe oricine, mai ales în tribunalele bucureștene. Soarta lui Duță (vinovat sau nu) pare însă pecetluită dinainte la CAB, iar cuplul Enache – Socol scapă inexplicabil basma curată și cu mulți bani în propriile buzunare, bani care, de fapt, sunt ai statului român. Patria a priori, nu-i așa?”, a scris Bogdan Tiberiu Iacob pe inpolitics.ro.

Intertitlurile aparţin redacţiei.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: