Editura Evenimentul si Capital

Cum e pus Bugetul pe 2016 în dezbaterea Sovietelor leniniste de muncitori, soldați și țărani! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 37 Comentarii | 5677 Vizualizari

De fiecare dată cînd l-am recitit pe Caragiale, nu doar sub expresia de scriitor, dar și sub cea de publicist, practic cele două domenii despărțindu-se la marele autor în chip ambiguu, l-am invidiat, pentru că deseori i-a fost deajuns să copie din presă fapte și texte pentru capodoperele sale satirice.

Am mai zis că, asemenea marilor scriitori ai lumii, Caragiale nu-i altceva decît un reporter genial al vremii sale. Ne refuză realitățile de azi materia satirică brută de care a beneficiat Caragiale?

Nici vorbă.

Un exemplu ni-l dă următorul Comunicat trimis presei de ministerul înființat prin Ordonanță de Urgență și alintat de Divizia Presă a SRI în alianță cu Divizia Presă a SIE drept emanația Revoluției din noiembrie 2015, a doua Revoluție într-un an, dacă ne gîndim că și victoria lui Klaus Iohannis în noiembrie 2014 a fost binecuvîntată tot cu termenul Revoluție:

„Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) vă invită la dezbaterea publică despre structura și prioritățile proiectului de Buget 2016, miercuri 9 decembrie a.c. între orele 14:00 – 16:00, la Palatul Victoria, str. Piața Victoriei, nr. 1. Promovarea principalelor priorități sectoriale de investiții pentru 2016 fiind importantă pentru Guvern, în paralel cu prezentarea, de către Ministrul Finanțelor Publice – Anca Dragu, a structurii generale a Bugetului pentru anul următor, organizatorii au invitat la eveniment și trei dintre membrii Cabinetului, Ministrul Transporturilor – Dan Costescu, Ministrul Fondurilor Europene – Aura Răducu și Ministrul Agriculturii – Achim Irimescu, fiind pentru prima dată când membrii Guvernului dialoghează cu cetățenii în acest format. Selecția Miniștrilor – invitați s-a făcut în raport cu tematica mesajelor primite pe adresa ministerelor cu privire la prioritățile Bugetului pentru 2016. Pentru o discuție cât mai eficientă, rugăm organizațiile neguvernamentale și alte categorii de cetățeni, să transmită pînă marți, 8 decembrie 2015, ora 16:00 (prin completarea formularului de înscriere disponibil la adresa https://goo.gl/d5CCgU ce include o secțiune pentru un materialsinteză de cel mult două pagini) propuneri concrete însoțite de argumente cu referire exclusiv la proiectul de buget pe 2016. Formatul propus este următorul: 30 de minute – intervențiile inițiatorilor proiectului de Buget 2016 respectiv ale miniștrilor prezenți, 1 oră și 30 de minute – sesiune constând în susținerea punctelor de vedere de către participanții selectați (întrebările care nu beneficiază de prezența în sală a celor care le-au formulat, vor fi citite de către organizatori), în limita timpului alocat (3 minute/intervenție, având în vedere și pledoaria depusă anterior în scris, urmată de răspunsul aferent din partea Ministrului vizat). În cadrul evenimentului o organizație/ un cetățean va prezenta un singur punct de vedere/o singură întrebare, eventuale completări putând să fie supuse atenției în scris, prin materiale transmise prin e-mail. Orice persoană interesată este invitată să continue/ să inițieze comunicarea cu Ministerul Finanțelor pe Buget 2016 și separat de această dezbatere. Alături de persoanele care vor avea puncte de vedere transmise prin e-mail și susținute în dezbatere, vor putea participa, în limita locurilor disponibile din sală, persoane și reprezentanți ai organizațiilor dar fără intervenții, în scopul informării.”

Comunicatul, redactat de un om viu – Violeta Alexandru – ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic – e o capodoperă de absurdități produse de birocrația care vrea să-și justifice existența și banii de la Buget născocind tot felul de acțiuni gogomane.

Bugetul pe 2016 e ca orice Buget o operă de profesioniști.

E la mintea și a lui Nea Săndel de la Sculărie, de regulă beat înainte de asfințitul Soarelui, că Bugetul în general, fie el al țării sau al familiei sale, e o chestiune complicată. Și nu pentru că el presupune o sumă de bani care nu se obține ușor, cît mai ales pentru că el presupune, prin repartizarea între domeniile social-economice, între categoriile profesionale și clasele sociale, între diferitele activități, o anume filosofie social-politică.

Bugetul pe 2016 s-a confruntat cu tranșarea în chestiuni precum Spitale sau Catedrale, Salarii sau Investiții, Securitate sau Protecție socială.

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI