Cum depasiti criza financiara personala de dupa Sarbatori?

Imprumuturile si reducerea cheltuielilor sunt cele mai bune modalitati pentru a va mentine pe linia de plutire dupa Sarbatorile de iarna.

Decembrie vine pentru multi cu prime, petreceri si cadouri. In acelasi timp, aceasta luna este cea mai costisitoare din an. In afara cadourilor facute celor dragi, intervin cheltuieli suplimentare precum bradul, masa de Craciun,  petrecerea de sfarsit de an, o excursie de Revelion si multe altele. La inceput de ianuarie, raman amintirile frumoase, un stomac plin si buzunare destul de goale. De aceea trebuie sa gasim modalitati de a supravietui pana la primul salariu din ianuarie.

In primul rand, trebuie facut totalul veniturilor ramase. Dupa aceea, se estimeaza cheltuielile aproximative pentru mancare, intretinere, facturi pentru utilitati, impozite, credite bancare etc. Daca cheltuielile depasesc veniturile atunci exista doua solutii.

Un nou credit

Prima solutie este un credit bancar pentru nevoi personale. Bancile au oferte pentru credite de nevoi personale ce permit imprumuturi de la cateva sute de lei la cateva zeci de mii. Este de preferat ca pentru sume mici sa stabiliti perioade de maximum un an sau doi pentru a returna creditul. Astfel, daca cereti 2.000 de lei ii puteti returna in 12 luni cu o rata de 175-185 de lei pe luna, in functie de banca aleasa. Daca aveti deja unul sau mai multe credite ori nu vreti sa faceti datorii la banca, atunci puteti apela la un prieten mai instarit si care va ofera avantajul ca nu cere dobanzi.

In cazul in care nici aceasta solutie nu va este la indemana, e cazul sa reduceti drastic cheltuielile. Spre exemplu, renuntati la automobil. Chiar daca va asteapta aglomeratia din transportul in comun, veti scapa de sofatul in conditii de iarna si veti economisi banii de benzina, antigel si altele necesare masinii.

Dupa excesul de carne de Sarbatori, alegeti o alimentatie mai usoara, la preturi mai mici. De aceea, inainte de a pleca la cumparaturi verificati preturile si promotiile din brosurile sau de pe paginile de web ale hipermarketurilor. De asemenea, incercati sa faceti cumparaturile in magazinele de tip „discount”, unde alimentele sunt mai ieftine. Chiar si cateva zeci de lei economisite sunt bine-venite in ianuarie.

Asteptati reducerile!

Aveti nevoie de o pereche de manusi, cizme sau haine groase? Atunci trebuie sa aveti putina rabdare. Sezonul reducerilor e abia la inceput. Oficial, reducerile incep pe data de 15 ianuarie. Iar pana la sfarsitul lunii, majoritatea magazinelor vor afisa preturi mult mai mici pentru hainele de iarna.

O solutie mai putin corecta, dar eficienta in perioadele cu dificultati financiare este amanarea platii facturilor. Stiind ca in februarie va veti redresa financiar, puteti apela la intarzierea platii pentru intretinere. De asemenea, puteti intarzia plata la telefonul fix daca il folositi mult mai rar decat mobilul sau alte facturi precum electricitatea ori gazele, cablul TV etc. Desigur, intarzierile nu trebuie sa depaseasca o luna pentru a nu experimenta intreruperea curentului, gazelor si pentru a nu plati penalitati ridicate sau taxe de reconectare.

Strange cureaua

10 trucuri pentru supravietuire

1. Imprumutati bani de la un prieten.

2. Faceti imprumut la banca pentru o perioada scurta.

3. Renuntati la automobil. Economisiti banii de benzina.

4. Alegeti o alimentatie sanatoasa si ieftina.

5. Cumparati mancare din magazinele de tip „discount” sau din cele care au promotii.

6. Renuntati sa achizitionati dulciuri si bauturi racoritoare.

7. Renuntati sa cumparati haine si incaltaminte. Chiar daca aveti nevoie urgent, este mai  bine sa faceti acest lucru dupa 15 ianuarie, in perioada reducerilor.

8. Nu le dati bani de buzunar copiilor.

9. Amanati cu o luna plata facturilor pentru intretinere, utilitati, cablu TV si internet.

10. Renuntati la iesirile in oras pentru a lua masa sau pentru divertisment (teatru, cinema, concerte etc.).