Cum castiga scriitorii tineri

Junii autori romani mizeaza mai mult pe lefuri obtinute din alte slujbe.

Majoritatea tinerilor scriitori, fie premiati de Uniunea Scriitorilor (USR), fie promovati de critici sau laudati de colegii de breasla, vor sa castige din scris cat sa nu mai fie nevoiti sa aiba alte profesii, dar de cele mai multe ori acest lucru nu este posibil. Unii, ca poetii Dan Sociu si Serban Axinte, prozatorul Vasile Ernu si scriitorul-scenarist Florin Lazarescu, mizeaza pe o cariera din literatura.

Altii, ca prozatorii Dan Lungu si Augustin Cupsa sau poetul Dan Coman, spun ca vor ramane la meseriile lor, de sociolog, medic psihiatru si, respectiv, profesor de logica pentru ca ofera castiguri mai sigure. Cei mai multi lucreaza acum in presa cotidiana sau culturala, dar si la edituri.

Sociu la „Povestea mea”

Dupa aparitia volumului „Cantece excesive” la Cartea Romneasca, premiat si de USR, poetul Dan Sociu (29 de ani) a fost solicitat sa si lucreze la aceeasi editura.  

Pentru a deveni scriitor de cariera, un autor nu are nevoie, chiar si in Romania, decat „sa aiba atitudine profesionista”, in opinia lui Sociu. „A fi scriitor e o profesie ca oricare alta”, comenteaza poetul. El povesteste ca a lucrat, timp de doi ani, pentru revista „Povestea mea”, unde tot profesionalismul a facut diferenta, in opinia sa.

Autorul basarabean Dumitru Crudu lucreaza si el ca jurnalist, dar a inceput sa primeasca bani si pentru montarea pieselor sale in strainatate. Totusi, uneori risca sa ramana fara onorariu. Alti scriitori tineri nu sunt convinsi ca ar putea trai din scris. Din acest motiv au alte meserii, fara legatura directa cu literatura.

„Raiul gainilor”, in mii de euro

Scriitorul Dan Lungu (36 de ani) a castigat in jur de 15.000 de euro din drepturile de autor, plus burse literare, premii si lecturi publice. Insa el si-a vazut cartea „Raiul gainilor” tradusa in Franta, la Editura Jacqueline Chambon. Despre venitul castigat din scris, Lungu afirma: „E insuficient pentru a intretine o familie”. Astfel, a ramas la sociologie.

Florin Lazarescu (33 de ani), scenarist la mult premiatul scurtmetraj „Lampa cu caciula”, al lui Radu Jude, recunoaste ca ia mai multi bani din scenaristica, dar ca munceste mai mult pentru asta. „Sunt foarte multumit si cu literatura, din ultimul roman, „Trimisul nostru special”, am castigat pana acum peste 100 de milioane lei vechi”, spune scriitorul, care de doua saptamani a renuntat la slujba si traieste numai din scris, dupa ce a fost profesor, redactor si PR.

Psihiatria, profitabila

Poetul Dan Coman (32 de ani), premiat recent la Colocviul Tinerilor Scriitori, in urma votului colegilor sai, lucreaza de opt ani ca profesor de logica si filosofie la Liceul Sportiv din Bistrita.

Dupa doua carti, „Anul cartitei galbene”, Editura Timpul, 2003, si „Ghinga”, Editura Vinea, 2005, tot ce a castigat au fost cei 1.500 de lei care au venit cu Premiul „Mihai Eminescu” pentru debut, la Botosani, in 2005, si premiul USR, in acelasi an, in valoare de 700 de lei. Pentru ca nu se vede scriind pentru reviste sau cotidiene, Coman nici nu vede posibila o cariera de scriitor in cazul sau.

Mai tanarul Augustin Cupsa (27 de ani), care a castigat in 2005 concursul de debut si la Cartea Romaneasca si la USR, cu romanul „Perforatorii”, lucreaza din 2004 ca medic rezident in psihiatrie. Desi nu se vede renuntand la profesia sa, considera ca secretul pentru a avea o cariera de scriitor in Romania e sa publici in strainatate.

Cinci scriitori tineri au fost desemnati cei mai buni autori, in urma votului prin e-mail al celor 90 de participanti inscrisi la Colocviul Tinerilor Scriitori la Cluj.

1.000 de lei, la colocviu

Sociu, Coman, Terian, Ianus si Crudu au fost premiati cu cate 1.000 de lei fiecare, suma impozabila. Discutiile la acest colocviu au avut loc intr-o sala amenajata impropriu, ca la teatru si fara un microfon, astfel ca participantii nici nu se puteau auzi intre ei. Programul foarte strans i-a obligat sa discute despre literatura intre tren, pranz si cazarea la hotel, adica intr-un disconfort maxim.

Traseu

Cariera din scris

Prozatorul Vasile Ernu a fost si el angajat la Polirom dupa ce aceasta editura i-a publicat „Nascut in URSS”. Ernu (36 de ani) povesteste ca, dupa ce cartea sa a fost bine primita, cu cronici in toata presa, a primit zece oferte de a scrie la diferite publicatii.

Asta l-a convins ca e posibil sa devii scriitor de cariera in Romania. Prozatorul insa nu se vede fara un serviciu, pentru ca se descrie ca un om foarte activ.

Dintre tinerii scriitori ocupati cu revistele culturale, poetul Serban Axinte, de la „Timpul” din Iasi, povesteste: „In cartea mea de munca scrie ca sunt cercetator stiintific, deci ma ocup cu cititul si, inevitabil, cu scrisul”. Pana de curand, Axinte era convins ca scriitorii „nu trebuie sa fie interesati de castiguri financiare”. Acum insa isi face o cariera din scris.