Vara este perioada din an în care majoritatea românilor pleacă în concediu, însă puțini știu să-și calculeze corect zilele libere rămase înainte de a depun o cerere de concediu de odihnă. Mai mult, salariații au dreptul și la zile libere în plus pentru unele evenimente deosebite în familie.
Pe perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu. Indemnizația de concediu, conform Codului Muncii- Legea nr. 53/2003, nu poate fi mai mică decât salariul de baza, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
De menționat este faptul că indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care se efectuează concediul. Cum se calculează media zilnică? Se adună veniturile realizate la locul de muncă în ultimele 3 luni și se împarte la numărul de zile lucrătoare.
Cum se calculează corect concediul de odihnă
Potrivit legii, într-un an un salariat are dreptul la minim 20 de zile de concediu. Atenție, unele companii ofere mai multe zile de concediu în funcție de unele criterii. Cu alte cuvinte, trebuie să verificați contractul de muncă sau să întrebați la resurse umane.
Însă, să presupunem că te-ai angajat la compania X în pe data de 1 mai, iar în prezent te afli în luna iulie și vrei să-ți iei un concediu de odihnă. Iată cum faci pentru a calcula corect zilele libere rămase până la finalul anului.
Presupunem că beneficiezi de 20 de zile libere plătite. Astfel 20 zile de concediu de odihnă se împart la cele 12 luni ale anului și rezultă că într-o lună ai dreptul la 1,66 zile libere de odihnă. Dat fiind faptul că te-ai angajat la data de 1 mai, până la finalul anului mai sunt 8 luni. Acum nu rămâne decât să înmulțești numărul de zile de odihnă pe care le ai într-o lună (în cazul ăsta 1,66) cu numărul de luni rămase din an, adică 8 (mai - decembrie). 1,66 x 8= 13,28 zile libere plătite.
Zile libere în plus
Conform Codului Muncii, art. 152, angajatorul poate da zile libere pentru următoarele evenimente:
- căsătoria salariatului – 5 zile;
- căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile; - naşterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură;
- decesul soţului/soţiei, copilului, părinţilor, socrilor – 3 zile;
- decesul bunicilor, fraţilor, surorilor – 1 zi;
- donatorii de sânge – 1 zi;
- schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiaşi companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile.
Zile libere în anul 2023
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române 14 aprilie - Vinerea Mare 16 şi 17 aprilie - Paşte ortodox 1 mai - Ziua Muncii 1 iunie - Ziua Copilului 4 iunie şi 5 iunie - A doua zi de Rusalii 15 august - Adormirea Maicii Domnului 30 noiembrie - Sfântul Andrei 1 decembrie - Ziua Naţională a României 25 decembrie şi 26 decembrie - Crăciunul.