Analizele, controalele medicale sau operaţiile costă mult mai puţin dacă aveţi trimitere de la medicul de familie.
În acest fel puteţi face faţă mai uşor scăderilor de venituri de luna viitoare.
Multe clinici private au contract cu sistemul public de asigurări şi oferă, în condiţii decente, servicii de medicină de familie, analize simple sau mai complicate, cum sunt de exemplu cele imagistice, ori controale la doctori specialişti. Dezavantajul este însă că riscaţi să pierdeţi timp la uşa medicului de familie.
De asemenea, puteţi găsi medicamente care se dau fără reţetă la preţuri mai mici dacă înainte de a cumpăra faceţi un sondaj pe site-urile farmaciilor, unde sunt afişate şi preţurile medicamentelor comercializate.
Aflaţi de AICI cum puteţi face economii utilizând medicamente generice în locul celor mai scumpe, de ultimă generaţie, dar şi cum să găsiţi în farmacii cele mai ieftine produse fără reţetă.
De la 1 iulie 2010, sistemul de compensare al medicamentelor se va modifica. Se va pune un accent mai mare pe medicamentele generice, produsele cele mai folosite se vor compensa aproape de sută la sută, iar cele abia intrate pe piaţă, care sunt mult mai scumpe, vor fi compensate foarte puţin sau chiar deloc.
Unii producătorii de medicamente spun că pacienţii care vor fi nevoiţi să se trateze cu produse mai vechi ar putea suferi efecte adverse şi vor avea nevoie de spitalizare, ceea ce va creşte presiunea asupra sistemului public de asigurări. La unele medicamente diferenţele de preţ vor fi şi de zece ori mai mari faţă de acum, 5 milioane de români urmând să fie afectaţi de schimbarea modului de compensare.
Produsele generice, soluţia la îndemână
Cum diferenţele ce trebuie plătite vor fi foarte mari, o soluţie pentru a nu rămâne fără tratament o reprezintă medicamentele generice. "Genericele sunt medicamente de aceeaşi calitate, eficienţă şi siguranţă ca şi cele originale, iar în aceste condiţii de criză reprezintă oportunitatea unui acces extins al pacienţilor la medicamente compensate şi şansa unui sistem sanitar sustenabil şi accesibil întregii populaţii", ne-a declarat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.
În noul sistem va fi introdus pe listele A şi B conceptul de coplată zero. Peste 700 de medicamente vor fi eliberate gratuit, iar pentru alte 910 va scădea coplata, conform noului sistem de compensare care ia în considerare medicamentele generice.
"Creşte accesul la terapii inovatoare şi generice şi scad costurile medicaţiei, ceea ce permite redistribuţia economiilor rezultate pentru păstrarea gratuităţii în cazul bolilor severe precum cancerul, diabetul,HIV/SIDA", adaugă Dragoş Damian.
Creşterea TVA nu afectează preţul medicamentelor
Medicul de familie Remus Lupu oferă un exemplu concret de medicament ce poate fi găsit mai ieftin: "Pentru un bolnav cu dislipidemie, medicamentul mai ieftin este simvastatina, în loc de atorvastatina, diferenţa dintre ele fiind de 100 de lei".
E de menţionat că măsura creşterii TVA nu va afecta preţul medicamentelor, la aceste produse TVA-ul fiind de 9%. Va creşte însă la 24% TVA-ul pentru suplimente nutritive.
SISTEM PUBLIC
Cei care plătesc asigurări trebuie să ceară trimitere de la medicul de familie ca să-şi facă analize ori să fie consultaţi gratuit de un medic specialist. Astfel de servicii pot fi gratuite şi în privat
Cu un buget tăiat la sânge, sistemul public de asigurări de sănătate oferă încă multe servicii care se pot accesa gratuit de cei care sunt asiguraţi. Pentru a scădea costurile pe care le implică serviciile medicale, încercaţi să profitaţi la maximum de faci li tăţile oferite.
MEDICINĂ DE FAMILIE. Este esenţial să fiţi înscris la un medic de famile pentru a accesa mai departe sistemul. Pentru a avea un astfel de medic, angajaţii trebuie să facă dovada că achită contribuţia la asigurările de sănătate. Cei care nu mai lucrează pot plăti din buzunar în jur de 30 de lei pe lună pentru a beneficia de serviciile oferite de sistemul public de sănătate.
AMBULATOR DE SPECIALITATE. În fostele policlinici există numeroşi medici specialişti care oferă servicii medicale gratuite, datorită contractelor încheiate cu casele judeţene de asigurări de sănătate.
"Pacienţii au nevoie, pentru a beneficia de serviciile noastre, de trimitere de la medicul de familie. Dacă vin astfel putem elibera inclusiv reţete compensate, îi putem trimite la consultaţii la alte specialităţi, dacă este cazul, sau la investigaţii gratuite. În plus, pot beneficia şi de alte două controale gratuite. În cazul în care pacientul vine ca urgenţă fără trimitere nu putem să-i dăm reţete, şi dacă vine la control trebuie să plătească", detaliază medicul ORL Elena Lăţcan, de la Centrul de Diagnostic şi Tratament "Dorobanţi" din Capitală.
SPITALE PUBLICE. Analizele, consultaţiile şi, dacă e cazul, operaţiile din spitalele publice pot fi gratuite cu trimitere de la medicul de familie. În unele cazuri se cere şi o dovadă a calităţii de asigurat. Urgenţele medicale sunt acordate gratuit chiar dacă persoana care cere ajutor prin serviciul 112 sau la spital nu plăteşte asigurări.
Pachete promoţionale de la clinici private Clinicile private au oferte speciale şi pachete promoţionale ce se pot dovedi utile şi pentru cei ale căror salarii vor fi afectate de scăderile anunţate.
Vă sfătuim să căutaţi clinici care au cotract cu sistemul public de asigurări pentru a beneficia inclusiv de servicii gratuite. Astfel, Centrul Medical Unirea (CMU) oferă clienţilor care au asigurare în sistemul public decontare integrală pentru analize uzuale sau pentru unele mai sofisticate, cum ar fi computer tomograf. În plus, clinica are contract cu asigurările şi pentru ginecologie, spitalizare şi medicină de familie.
Începând cu luna iulie, CMU va lansa un program de screening în vederea prevenţiei cancerului de sân prin care abonatele CMU vor putea face mamografii şi ecografii de sân gratuit. CMU are 11 policlinici în Bucureşti şi 7 în ţară, la Cluj (2), Ploieşti, Constanţa (3) şi Bacău.
Discounturi la Medlife
Clinicile Medlife nu au "oferte de criză", ci doar pachete promoţionale sau reduceri pe care le oferă clienţilor.
În perioada 1-31 iulie se oferă un discount de 30% la Hyperclinica MedLife Băneasa pentru cei care apelează la serviciile cabinetelor de gastroenterologie, medicină internă, neurologie, oftalmologie, oncologie sau psihiatrie.
La Timişoara, clienţii au un discount de 10% în luna iulie la orice consultaţie de oftalmologie, dar şi reduceri la analize făcute la menopauză sau în timpul sarcinii.
CARDURI DE FIDELITATE LA SPITAL
Servicii speciale pentru profesori
Spitalul Clinic "Sf. Maria", din Bucureşti, are o ofertă specială pentru bugetarii din sectorul 1 al Capitalei, unde este sediul instituţiei sanitare. Mai exact, toate cadrele didactice din sector (circa 3.000) beneficiează de un card de fidelitate care le oferă servicii medicale "preferen ţiale".
Cardurile au durată nedeterminată şi sunt gratuite. Managerul spitalului, Narcis Copcă, arată care sunt faci li tăţile oferite.
EVZ: Ce servicii pot primi bugetarii care au un astfel de card? Narcis Copcă: Au diverse facilităţi la programări sau analize. Foarte solicitate sunt serviciile de reumatologie (mai ales de femei) şi de ORL (profesorii vorbesc mult şi au probleme care pot necesita tratament de la specialişti în ORL). Cum tratarea cazurilor de cancer e una dintre specialităţile noastre, avem şi un program special dedicat doamnelor pentru depistarea cancerului de sân şi de col.
De ce aţi iniţiat această acţiune? Măsura am luat-o chiar după ce li se promisese profesorilor creşterea salariilor cu 50% şi nu s-a mai acordat. Am luat decizia şi pentru a atrage pacienţi prin ceva nou. În plus, oamenii arondaţi se simt familiarizaţi şi vin aici când au probleme medicale. În acest fel, noi ne facem numărul de pacienţi şi ne primim banii de la casa de asigurări. E şi o acţiune de promoţie.
Ce acte trebuie să aducă pacienţii pentru a beneficia de gratuitate la Spitalul "Sf. Maria"? Au nevoie de o adeverinţă eli berată de angajator prin care se dovedeşte plata contribuţiei la fondul de sănătate şi trimitere de la medicul de familie al pacientului respectiv.
- Citiţi mâine în EVZ
Ce alternative aveţi în mediul privat Deşi piaţa românească a muncii nu este destul de ofertantă, pentru specialişti se găsesc locuri de muncă bine plătite peste hotare. Aşteptăm întrebările şi poveştile dv. la adresa viatalaminus25lasută@evz.ro sau la numărul 021.202.20.00.