Editura Evenimentul si Capital

Un episod amuzant consumat după Mica Unire din 1859. Cum au sărit oltenii să-l apere pe Cuza și să-l dea jos pe Carol I

Alexandru Ioan Cuza - domnitorul Micii Uniri
Autor: | | 11 Comentarii | 2602 Vizualizari

Astăzi sărbătorim 158 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, primul pas în realizarea Marii Uniri de la 1918. În încercarea de a evita obositoarele aduceri aminte legate de înscăunarea lui Alexandru Ioan Cuza în cele două țări dunărene, vă prezentăm, mai jos, o istorioară prea puțin cunoscută. Savuroasă însă

În primăvara anului 1866 țăranii olteni din sudul județului Dolj au amenințat că vor detrona pe nou-venitul domnitor de la București! Nu este nicio glumă”, ne asigură istoricul Adrian Cioroianu. Dar să vedem, mai bine, care este povestea.


FOTO:Carol I a fost primul rege al României (1866-1914)„La începutul lunii mai a anului 1866, toată floarea politică și administrativă pregătea cu emoție venirea în țară a domnitorului Carol I - cel care la 10 mai urma să fie primit triumfal la București. Dar, când oricine s-ar fi așteptat mai puțin, într-un colț al României câțiva țărani olteni au decis să se opună noului regim și să-l răzbune pe domnitorul detronat Alexandru Ioan Cuza! De fapt, acești olteni nu erau chiar unii obișnuiți, ci așa-numiții țărani-grăniceri de pe linia Dunării, aleși dintre fiii satelor din jurul Calafatului. Pe data de 4 mai 1866, ei au primit ordinul să se încoloneze și să plece spre Craiova, urmând ca de acolo să fie trimiși la București, pentru a asista la ceremonia de primire a noului domn Carol. Dar (…), la puțin timp, printre acești fii de țărani fără carte au apărut zvonuri ciudate”, notează istoricul Adrian Cioroianu.

Zvonuri ciudate despre „domnul neamț”

Care erau zvonurile ciudate? „În primul rând, ei nu înțelegeau de ce fusese dat jos un domnitor român pentru a veni un alt domnitor tocmai din Germania. Apoi, au început să se teamă că reformele lui Cuza, care tocmai le dăduse niște loturi de pământ, vor fi anulate, iar noul domn neamț le va lua pământurile înapoi. În fine, în al treilea rând, grănicerii și-au adus aminte că guvernul nici măcar nu era foarte punctual cu solda pe care trebuia să le-o plătească: din primele patru luni ale anului 1866, ei primiseră banii doar pe o lună”, explică, în continuare Adrian Cioroianu.

„Ciocoii l-au dat jos pe Cuza!”

„Și astfel, în ziua de 7 mai, în Calafat și în satele învecinate - Maglavit, Pisc, Poiana Mare, Cetate - grănicerii au pornit o adevărată revoltă. Și-au alungat ofițerii, refuzând ordinele primite! În plus, strigau că ciocoii l-au dat jos pe Cuza și chiar amenințau că vor merge spre București pentru a da jos pe domnul neamț și guvernul său. Imediat, prefectura și primăria de la Craiova s-au alarmat, iar vestea a ajuns și la vârful Ministerului de Interne. Pe 10 mai 1866, domnitorul Carol I a intrat în București, dar Istoria va reține că oltenii-grăniceri de pe malul Dunării au refuzat să vină să-l întâmpine”, notează Adrian Cioroianu într- o cărticică deosebit de interesantă apărută în 2013 la editura Curtea Veche - „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI