Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum au fost îmbogățiți utilizatorii unui site cripto cu 90 de milioane de dolari. S-a trecut la ameninţări
Cum au fost îmbogățiți utilizatorii unui site cripto cu 90 de milioane de dolari. S-a trecut la ameninţări

Cum au fost îmbogățiți utilizatorii unui site cripto cu 90 de milioane de dolari. S-a trecut la ameninţări

Compound, o piață de criptomonede online, a recunoscut miercuri o eroare tehnică care a dus la trimiterea de milioane de dolari din participațiile companiei către utilizatori aleşi la întâmplare.

O eroare tehnică într-o piață criptografică tocmai a îmbogățit unii utilizatori de criptomonede cu zeci de milioane de dolari – iar amenințările fondatorului pieței au declanșat o dezbatere despre regulile banilor digitali într-o lume fără autorități.

Compound Labs a observat „activitate neobișnuită” miercuri târziu, dar în acel moment jetoanele au fost deja distribuite, fără nicio modalitate ușoară de a le recupera.

S-au  livrat 89 de milioane de dolari în conturile utilizatorilor înainte de a fi detectată și oprită

Robert Leshner, fondatorul Compound, a îndemnat rapid utilizatorii pe Twitter să returneze banii. Văzând că nimeni nu are de gând să înapoieze banii a amenințat că va raporta destinatarii către IRS și le va face publice identitățile – o amenințare controversată, având în vedere natura de obicei anonimă a tranzacționării cu criptomonede.

În primul rând, Leshner a spus că utilizatorii ar putea păstra 10% din fonduri ca bonus, dar a amenințat că va dezvălui identitatea deținătorilor care nu returnează banii.

Dacă ați primit o cantitate mare, incorectă de cripto din eroarea de protocol  vă rugăm să o returnați”, a scris el pe Twitter, listând un ID de cont. El a adăugat, „în caz contrar, acesta este raportat la IRS, iar majoritatea dintre voi vezi fi doxxed”.

Doxingul – sau dezvăluirea publică a informațiilor pe care mulți oameni ar putea să le considere private, cum ar fi numele și adresa de domiciliu ale unei persoane – este considerată o încălcare masivă a protocolului în lumea criptomonedelor, unde utilizatorii acordă adesea confidențialitate și absența unei autorități centrale.

Mai târziu, Leshner și-a retras declarațiile  spunând utilizatorilor: „Apreciez ridicolul situaţiei și sprijinul dvs.”

Încerc să fac orice pot pentru a ajuta comunitatea să-și recapete o parte din bani, iar acesta a fost un tweet cu o abordare făcută la nervi. Asta e. Din fericire, comunitatea este mult mai mare și mai inteligentă decât mine. Îți apreciez  sprijinul, a  scris fondatorul.

Ceea ce s-a întâmplat cu Compound Labs a fost opusul unui hack tipic, în care o persoană sau un grup exploatează un bug pentru a lua bani de la alții.

În loc ca oamenii să piardă bani, câștigă bani în mod magic. Banii apar și sunt ai voștri – banca nu o poate inversa, a declarat RA Farrokhnia, profesor la Columbia Business School care conduce Columbia Fintech Initiative, scrie nationalinterest.

Comunitatea cripto, divizată

Până luni dimineață, aproximativ 117.000 de jetoane COMP (evaluate la aproximativ 36 milioane USD) au fost returnate, a raportat Compound.

Este un fel de dilemă morală pentru oameni, a spus Leshner. „Cred că dacă ar fi acești dolari care vor apărea accidental într-un cont bancar, nimeni nu ar ezita să presupună că nu este proprietatea lor … Cred că destinatarii acestei noi averi se întreabă dacă este a lor, dacă au dreptul să o păstreze.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: