Reducerea puterii de cumpărare şi impunerea unui prag de 60.000 de euro la programul Prima Casă i-a obligat pe constructori să se adapteze noii realităţi pentru a evita falimentul. Astfel, dacă înainte de criză erau la modă apartamentele cât mai mari şi mai scumpe, după apariția problemelor financiare cumpărătorii au fost nevoiți să devină mai pragmatici. Unii dezvoltatori s-au adaptat şi au aplicat, în principal, două măsuri, construirea de apartamente mici sau redimensionarea locuințelor cu spagii generoase, deja construite.
Apartamente mai mici
Un apartament nou într-o zonă bună se vinde cu circa 1.200 de euro metrul pătrat, potrivit datelor existente în piaţă. „Dacă nu este o lucrare făcută de mântuială, costul propriu-zis al construcţiei este de circa 500 de euro pe metrul pătrat. La aceasta se adaugă costul cu terenul, încă 300-400 de euro, în funcţie de zonă. Apoi vin alte costuri, care pot fi dobânzile pentru creditele luate de dezvoltator sau bugetul alocat promovării acelor apartamente. La această sumă se adaugă profitul dezvoltatorului și ajungem la un preț de final de 1.100 – 1.200 euro pe metrul pătrat”, au explicat specialiştii consultaţi de EVZ.
Dacă dezvoltatorul vrea să vândă acel apartament prin Prima Casă, unde creditul este maximum 57.000 de euro echivalent în lei, este clar că va trebui să aibă o suprafață de maximum 48 metri pătrați la un preț de aproape 1.200 euro/mp. Pe această suprafaţă, unele firme au luat decizia să facă apartamente de trei camere pentru a-şi lărgi baza de potenţiali cumpărători pentru că riscau să intre în incapacitate de plată din cauza lipsei clienţilor.
Două camere confort 1 devin trei camere confort 2
„Au fost cazuri când patronul firmei a fost sfătuit să transforme apartamentele de două camere în unele de trei prin construirea unui zid suplimentar, deşi suprafaţa nu depăşea 52-53 de metri pătraţi. Această mişcare a fost gândită pentru a găsi mai uşor cumpărători din categoria tinerilor căsătoriţi, care se gândeau să aibă copii. Prețul a rămas neschimbat, la circa 1.000-1.100 de euro metrul pătrat, dar apartamentele au devenit mai atractive pentru acea categorie de clienți și s-au vândut mai repede”, au explicat specialiştii consultaţi de EVZ.
S-a ajuns astfel la suprafețele apartamentelor confort doi construite înainte de 1990. Totodată, unele ansambluri includ apartamente de două camere cu suprafeţe de circa 40 mp, asemănătoare celor confort 2 din perioada comunistă. Multe companii s-au păcălit construind chiar înainte de criză apartamente mari, de 80-90 de metri pătraţi pentru două camere. „Acele firme au avut după 2009 mari probleme în a vinde apartamente de două camere care aveau peste 80 de metri pătraţi şi preţuri de peste 100.000 de euro. Unii cumpărători au preferat să-și construiască o casă cu acești bani”, au declarat consultanţii.
Trucurile dezvoltatorilor
De obicei, primele care dispar din noile proiecte sunt holurile mari. „Un hol prea mare devine o adevărată pacoste pentru proprietar. Sunt greu de încălzit, nu prea ai ce sa faci cu ele în afara instalării unui cuier sau două-trei scaune şi cresc subtanţial preţul casei. Prima măsură luate de dezvoltatori după 2009 a fost să reducă drastic suprafaţa holurilor sau chiar să le elimine complet”, au explicat surse din piaţă. Apoi, au fost folosite şi alte metode: au fost incluse bucătăriile în living room, au fost eliminate dressing-urile şi spaţiile de depozitare, balcoanele sunt mai mici etc.
Nu este un fenomen
Citește mai departe ...Dragnea, anunt despre PENSII! Ce se intampla din 2020 cu TOTI pensionarii! Asta este situatia!

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Economie
Alte articole din categorie

Toți românii vor fi afectați: O măsură a Guvernului vă face ca, din martie, să plătiți facturi mai mari

LASA UN COMENTARIU