Războiul dintre senatorul UDMR Gyorgy Frunda şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) e departe de a se fi sfârşit. Este doar într-o pauză.
Dacă pe 1 iulie, Frunda, în numele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, a cerut,
"După adoptarea legii ANI, demiterea conducerii s-ar fi interpretat ca o răzbunare. Am decis să aşteptăm să ne prezinte raportul de activitate şi la acel moment vom relua discuţia", a declarat senatorul UDMR, pentru EVZ.
El a insistat însă că şefii ANI au avut un comportament sfidător la dezbaterile din comisii şi, mai mult, de la înfiinţarea Agenţiei, în 2007, nu au prezentat niciun raport de activitate.
De altfel, a precizat Frunda, atitudinea celor doi i-a făcut pe membrii Comisiei pentru drepturile omului să ceară, în unanimitate, demiterea lor.
Rapoarte îngropate la CNI
Potrivit legii însă,
De altfel, miza războiului parlamentarilor cu conducerea ANI, susţin surse parlamentare, s-a mutat pentru moment în jurul CNI, care coordonează ANI şi care poate propune revocarea şefilor Agenţiei. Majoritatea mandatelor membrilor Consiliului au expirat, iar senatorii ostili conducerii ANI speră să-şi impună oamenii în noul CNI.
Dacă problema nu se va rezolva astfel, rămâne deschisă varianta reintroducerii pe ordinea de zi a cererii de demitere a preşedintelui şi secretarului general al Agenţiei, pe motiv că, se arată în solicitare, au avut "un comportament ofensator şi chiar jignitor!" la adresa senatorilor şi "au încălcat normele de conduită a funcţionarilor publici".
De altfel, susţin sursele citate, demersuri insistente în acest sens s-au făcut, în ultima perioadă, chiar pe lângă premierul Emil Boc.