Lui Zion Harvey i s-au grefat ambele mâini, intervenţia constituind o premieră mondială pentru un copil, a anunţat marţi Spitalul de pediatrie din Philadelphia unde a avut loc operaţia. Băieţelul avea mâinile şi picioarele amputate şi suferise o grefă de rinichi în urmă cu câţiva ani în urma unei grave infecţii.

Cele două mâini şi antebraţul transplantate provin de la un donator. Copilul merge în prezent cu proteze şi, potrivit medicilor, a învăţat să mănânce, să scrie şi chiar să joace jocuri video fără mâini. Dar acum le-a spus că aşteaptă cu nerăbdare să poată arunca o minge cu noile sale mâini.

Operaţia, efectuată recent de o echipă medicală multidisciplinară de 40 de persoane, a durat peste zece ore, a precizat spitalul. Echipa, împărţită în patru unităţi, a utilizat mai întâi plăcuţe şi şuruburi pentru a fixa oasele, reconectând apoi arterele şi venele. Odată circulaţia sanguină restabilită, chirurgii au conectat tendoanele şi muşchii şi apoi nervii.

Băiatul a fost ales pentru această grefă dublă din cauza stării sale medicale deosebite: "Transplantul de rinichi în urma unei infecţii a făcut din el un candidat bun pentru o grefă fiindcă lua deja medicamente pentru a împiedica respingerea noului organ", a spus doctorul Benjamin Chang, codirector al programului de transplant de mâini la Spitalul de pediatrie din Philadelphia.

Copilului i se administrează în continuare medicamente pentru ca transplanturile să nu fie respinse, iar medicii speră ca Zion Harvey să se întoarcă acasă peste câteva săptămâni.

Echipa medicală a mulţumit în mod deosebit familiei donatorului, fără generozitatea căreia operaţia nu ar fi fost posibilă. Nu au fost furnizate date despre identitatea acestuia.

Primul transplant al ambelor mâini şi antebraţe a avut loc în ianuarie 2000, la Lyon (Franţa), pacientul fiind un zugrav de 33 de ani care fusese grav rănit şi i se amputaseră membrele după explozia unei rachete artizanale.