Cum alegi alarma pentru casa

Indiferent daca este cu fir sau fara, sistemul de alarmare trebuie sa fie perfect adaptat locuintei si proprietarilor.

Chiar daca stai la casa sau la bloc, securitatea familiei si  a bunurilor din casa trebuie sa fie principala prioritate. Daca te-ai gandit deja sa-ti cumperi un sistem de alarma pentru casa, specialistii nostri iti spun ceea ce trebuie sa stii pentru a face alegerea corecta.

Alarme cu cablu sau fara

Sistemele de alarma sunt de doua feluri: cu legatura intre aparate prin cabluri sau wireless (cu transmiterea semnalelor prin unde radio). Sistemele cablate se monteaza astfel incat firele de legatura sunt postate prin canale de legatura si nu sunt la vedere. Aceste sisteme sunt mai ieftine in comparatie cu sistemele wireless, dar durata de instalare este mai mare.

„In cazul sistemelor de alarma cu cablu din categoria „hobby”, instalarea este relativ simpla si se rezuma la alegerea locului unde va fi amplasat panoul de control (de preferinta in apropierea unei linii telefonice fixe), alimentarea acestui panou la priza, amplasarea senzorilor in locurile prin care se poate patrunde in apartament sau casa si programarea panoului de control”, precizeaza specialistii Praktiker.

Alarmele fara fir se instaleaza mai usor. Pentru buna lor functionare insa nu se recomanda a se monta in aceeasi locatie cu sistemele de internet wireless decat daca diferentele de frecventa sunt foarte mari. Un sistem integral wireless este o solutie inteligenta si se foloseste atunci cand spatiile sunt finisate si nu mai permit lucrari de instalare, cablare.

„Sistemele wireless incep sa ofere din ce in ce mai multe facilitati: permit interventii asupra celorlalti consumatori casnici si configurari de finete mai mare. Conditia principala e ca aceste sisteme sa fie profesionale”, explica Teodor Balan, director general Smart Security Systems.

Tipuri de alarmare

Indiferent de tipul de sistem ales, exista trei tipuri de alarmare. Astfel, din centrala de efractie putem seta ca alarma sa fie o sirena cu alarmare locala, montata la interior sau la exterior. Acest tip de alarmare este recomandat celor care stiu ca au vecini casnici ce vor sesiza si vor alarma mai departe politia si proprietarul.

De asemenea, centrala poate fi setata sa sune, in momentul declansarii alarmei, la mai multe numere de telefon (mobil sau fix) specificate de proprietar. Acest tip de alarmare este recomandat persoanelor care sunt la serviciu sau la cumparaturi ori care lipsesc din oras pentru cateva zile. In momentul alertei pot anunta politia.

Mai exista posibilitatea ca supravegherea locuintei sa fie realizata si de o firma specializata. In caz de efractie, alarma va suna la dispecerat, oferind celor de la firma informatia completa. Sistemul este recomandat pentru cei care detin valori si bunuri materiale importante.

Diferente

Sisteme simple si complexe

Un sistem antiefractie standard e alcatuit din centrala de efractie, detectori (de miscare, de fum, de gaz, apa, temperatura, vibratii etc.), telecomanda, elemente de armare, contacte magnetice care se aplica pe usi, si ferestre si sirena. Sistemele mai complexe se compun, de regula, din: bariere de protectie in infrarosu, echipamente radio, functii de telefonie fixa sau mobila, coduri de armare prin telefon si posibilitatea de a asigura supravegherea simultana a mai multor zone. Pretul unui sistem de alarma Wireless simplu (comunicare pe linia telefonica) costa 1.300 de lei, in timp ce unul mai complex, cu comunicator GSM, ajunge la 2.000 de lei.