Prostituatele ajută la depistarea oamenilor bolnavi de coronavirus, după ce orașul de graniță Nakonde a înregistrat o creștere puternică a cazurilor de Covid-19.

Săptămâna trecută, președintele Edgar Lungu a anunțat redeschiderea restaurantelor, cazinourilor și sălilor de sport după o lună de luptă pentru a reuşi să pună în aplicare măsurile de distanțare socială.

Minstrul Chilufya a spus că 76 din cele 85 de cazuri noi identificate în Nakonde au fost prostituate sau șoferi de camion.

„Persoanele care practică sexul pe bani au fost foarte cooperante și ne oferă toate informațiile de care avem nevoie”, a spus ministrul.

„Situația din Nakonde rămâne gravă și președintele este îngrijorat”, a declarat duminică Chilufya, adăugând că șeful statului a ordonat închiderea temporară a graniței.

Străzile din Nakonde sunt de obicei pline de camioane care ies sau intră în Zambia din Tanzania. Șoferii de camion sunt considerați un grup cu risc pentru că opresc în multe orașe pe traseu și se cunoaște faptul că au numeroși parteneri sexuali.

„Ele sunt foarte cooperante cu investigația noastră și nu vrem să le stigmatizăm sau să le discriminăm. Sunt foarte utile în depistarea contactelor”, a spus ministrul Sănătății Chilufya.

„Am avut un caz în care o femeie a venit cu simptome și ne-a spus despre un client străin. Ne-a dat și un număr de contact. Am sunat și ni s-a spus că persoana contactată avea COVID-19”, a declarat oficialul.

Zambia a anunțat 267 de cazuri de COVID-19 până acum și șapte morți. Săptămâna trecută, președintele Edgar Lungu a anunțat redeschiderea restaurantelor, a cazinourilor și a sălilor de sport, după o carantină de o lună impusă pentru a împiedica răspândirea epidemiei, notează BBC