Evenimentul Zilei > Justitie > Cum a reușit un constănțean cu șase clase să adune 30 de ani de închisoare pentru evziune fiscală
Cum a reușit un constănțean cu șase clase să adune 30 de ani de închisoare pentru evziune fiscală

Cum a reușit un constănțean cu șase clase să adune 30 de ani de închisoare pentru evziune fiscală

Aurelian Ceorndolea a fost condamnat până în prezent pentru mai multe infracțiuni de evaziune fiscală.

Totalul condamnărilor primite îl plasează pe Aurelian Ceorndolea pe un loc fruntaș în topul condamnaților care au primit cele mai mai mari pedepse pentru evaziune fiscală. În total, Aurelian Ceorndolea are de executat 28 de ani și opt luni de închisoare, în regim de detenție.

Ultima condamnare primită de Aurelian Ceorndolea a fost de 14 ani, opt luni și 20 de zile, fiind aplicată de Curtea de Apel București, pedeapsa fiind dată tot pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.

Potrivit presei locale Ciornodolea este un fost fotbalist la Dunărea Ostrov, care s-a lăsat de fotbal și s-a apucat de comis infracțiuni, în domeniul economic.

Încă de tânăr, Ciornodolea a intrat în atenția organelor de inspecție fiscală. La 20 de ani, fostul fotbalist era deja în atenția Gărzii Financiare Constanța pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că a pus la punct o rețea care se ocupa de exportul de cereale, tranzacțiile nefiind contabilizate, și în consecință nici fiscalizate.

Infractor cu șase clase

Cazierul lui Ciornodolea arată că acesta nu are prea multă școală, doar șase clase. Cu toate astea a comis infracțiuni din domeniul gulerelor albe. Procurorii spun că doar lăcomia l-a făcut să nu se oprească la timp și a fost prins.

De exemplu, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe Ciornodolea, în vârstă de 36 de ani, la cinci ani de zile de închisoare, cu executare pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani și evaziune fiscală.

„În calitate de administrator al S.C. ANTARCTICA DISTRIBUTION S.R.L. Agigea , în perioada 01.07.2009 – 31.12.2009, a derulat mai multe activități comerciale cu terțe persoane juridice, privind livrări de mărfuri, fără însă a evidenția și declara în actele contabile ori în alte documente legale aceste operațiuni comerciale efectuate sau veniturile realizate în sumă de 7.542.641 lei, cauzând astfel un prejudiciu la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 2.639.921 lei, compus din TVA în sumă 1.433.098 lei și impozit pe profit, în sumă de 1.206.823 lei. , întrunește elementele constitutive ale infracțiunilor de evaziune fiscală”, se arată în sentința de condamnare.

La momentul aplicării sentinței de cinci ani, Ciornodolea se afla în executarea altei sentințe judecătorești, aplicată tot pentru evaziune fiscală. Așa se face că judecătorul a stabilit că inculpatul are o profundă dorință de a comite infracțiuni.

„Astfel se observă o preocupare și o specializare a inculpatului pe linia comiterii de infracțiuni de evaziune fiscal, prin acțiuni care s-au desfășurat pe o durată mare de timp, îmbrăcând forma continuată și realizând o pluralitate de infracțiuni sub forma concursului real, aspecte de natură să reliefeze o periculozitate sporită a faptelor și a inculpatului”, se mai arată în sentință.