Curtea de Conturi a sesizat că legea nu a fost respectată, dar nu s-a întâmplat nimic. Suma imensă a fost dată unui constructor pentru renovarea unei școli de la țară
Secretele din dosarul penal care a condus la arestarea și condamnarea fostului senator PDL și ministru de Interne Gabriel Berca încep să iasă la iveală. Aducem în atenție și conținutul dosarului instrumentat de DNA, care ridică mari semne de întrebare, oricâtă considerație am avea pentru munca procurorilor. Și vom relata și ce s-a întâmplat cu procesul la prima instanță. O să începem, însă, cu o descoperire șocantă, care ar putea să se transforme într-un alt dosar penal, dar care pe moment ne arată cum se pot învârti banii publici în disprețul legii chiar de către membrii unui guvern.
Denunțătorul fostului ministru Gabriel Berca și al fostului deputat Mihai Banu (PDL, PNL) este Viorel Rusu, constructor imobiliar, apropiat al liberalilor din zonă. Acesta a renovat o școală în comuna Ardeoani, județul Bacău, făcând un deviz de 5.180.507 lei, adica 1,2 milioane de euro. Cum primăria nu a avea bani să-i plătească, Rusu a început să umble și să ceară ajutor liderilor politici din Bacău, adică lui Berca, președinte al PDL Bacău, și lui Banu, deputat de Bacău. Cum nu l-a primit, le-a făcut un denunț celor doi la DNA.
Când s-a făcut denunțul
Potrivit rechizitoriului pro curorilor, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins și primit, în perioada aprilie 2010 — ianuarie 2012, de la omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator și președinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către primăria comunei băcăuane Ardeoani. Banii ar fi fost necesari pentru achitarea unor lucrări de construcții, în valoare de aproximativ 5,6 milioane de lei, executate chiar de firma omului de afaceri denunțător în respectivul dosar.
Atenție acum! Banii pentru școală nu s-au dat nici când era Berca la Ministerul de Interne, nici când era în altă funcție de stat. Milionul de euro s-a încasat, însă, de către constructorul Viorel Rusu la sfârșitul anului 2014, grație lui Liviu Dragnea și Guvernului Ponta. Apoi, când lucrurile erau complet rezolvate, brusc, în 22.06.2015, Rusu se duce la DNA și-i denunță pe Berca și Banu.
Arestat câteva luni
Cum, totuși, a primit atâția bani denunțătorul Rusu de la Guvernul Ponta pentru o școală de țară, plățile făcându-se în mai multe tranșe, începând din octombrie 2014 și până în 12 decembrie 2014? Simplu. Liviu Dragnea, pe atunci ministrul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice, a emis un Ordin de ministru, în baza solicitării din teritoriu a primăriei Ardeoani, ca să se facă plata sumei de 5.180.507 lei (1,2 milioane euro). Ulterior plăților făcute din Fondul de rezervă către primăria comunală și, implicit, către Viorel Rusu, Executivul și-a amintit să dea și o Hotărâre de Guvern. Așa a apărut în 29 decembrie 2014, HG 1169.
Dacă cineva ar fi avut curiozitatea să cerceteze, ar fi aflat și ce raporta Curtea de Conturi în 2015. Aceasta a stabilit că plățile s-au făcut fără respectarea procedurilor legale, folosindu-se Fondul de rezervă al Guvenului, care era destinat plăților pentru lucrări din luna precedentă și nicidecum pentru datoriile din perioada 2007-2013. Adică, exact ce Gabriel Berca a tot spus procurorilor și în instanță că nu a vrut să facă: să inițieze o HG ilegală! El n-a făcut-o, dar s-a ales cu o arestare la câteva luni după ce denunțătorul și-a încasat banii de la stat, cu terfelirea publică și cu o primă condamnare pentru că judecătorul nu a vrut să ia în considerare probele în apărare prezentate în cursul cercetării judecătorești.
Ce defi ciențe a sesizat Curtea de Conturi în ministerul condus de Dragnea
Iată ce scrie în raportul Curții de Conturi cu privire la plățile efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale!
„Nerespectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor publice. S-a constatat că în anul 2014 s-au efectuat plăți de către MDRAP, în sumă de 159.710,5 mii lei, reprezentând transferuri către UAT-uri pentru lucrări executate și facturate în perioada 2007- 2012. Decontarea acestor lucrări s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor OUG nr. 28/2013, întrucât în perioada aprilie 2013 – iunie 2014 (până la intrarea în vigoare a OUG nr. 30/2014) s-au decontat prin PNDL arierate din perioada 2007- 2012. Potrivit OUG nr. 28/2013, prin PNDL se decontează ,,lucrări executate în luna precedentă” cuprinse în centralizatorul situațiilor de lucrări. Această abatere a fost constatată și consemnată în actele de control încheiate de Camere de Conturi județene la UAT-uri în anul 2015. Precizăm că aceasta nu este suma totală (definitivă), întrucât controlul Camerelor de Conturi în legătură cu transferurile efectuate de MDRAP către UAT-uri se desfășoară până în luna decembrie 2015. ”