Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cum a „lansat” trupa „Taxi” candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei
Cum a „lansat” trupa „Taxi” candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei

Cum a „lansat” trupa „Taxi” candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei

Neașteptată desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat al PNL la Primăria Capitalei.

 Neașteptată, dar nu surprinzătoare în totalitate. Existau informații despre rolul pe care liderul Pieței Universității vrea să-l aibă în politica românească, în perioada următoare. Pe 15 ianuarie 2016 am scris un editorial pe acest subiect, intitulat „Ce planuri are în politică Marian Munteanu, liderul Pieței Universității”. Tocmai anunțase înființarea „Grupului pentru România”.

Aflasem că în mediul politic se discută intens despre nevoia apariției în România a unui partid conservator și tradiționalist, după modelul Partidului „Dreptate și Justiție” din Polonia. Scopul formațiunii: apărarea „valorilor identitare ale civilizaţiei româneşti”. Așadar, o abordare conservatoare, tradiționalistă, cu accente naționaliste moderate și eurosceptice. Se discuta atunci despre relansarea PNȚCD, ca parte din planul de coagulare a conservatorismului românesc. Coordonatorul proiectului este Constantin Dudu Ionescu, fost lider țărănist, cel care se pregătește să preia atribuțiile de șef al Administrației Prezidențiale. El este cel care a reușit să-i plaseze în Guvernul Dacian Cioloș pe Costin Borc, fost secretar personal al Seniorului Corneliu Coposu – deci cu un capital simbolic consistent – și pe Marius Bostan, fost lider al Tineretului Țărănist Creștin-Democrat.

Deloc întâmplător, Dudu Ionescu este și cel care, susținut pe Klaus Iohannis, a impus numele lui Marian Munteanu în discuțiile din interiorul PNL. În varianta inițială, nu era prevăzută o candidatură la Primărie a acestuia. Cel puțin, la începutul anului, nimeni nu discuta despre acest lucru. Informații au apărut mult mai târziu. Robert Turcescu a publicat primul știrea, pe 26 martie. În acea perioadă, în PNL, se vorbea pe la colțuri că Ludovic Orban s-ar putea să aibă probleme cu „o anumită instituție a statului”. De altfel, potrivit DNA, pe 20 martie Orban s-a întâlnit cu omul de afaceri căruia i-ar fi cerut suma de 50.000 de euro, pentru a plăti două posturi de televiziune. După doar șase zile a apărut știrea referitoare la candidatura lui Marian Munteanu la Primărie. Informația circulă repede de la DNA la PNL. Foarte interesant!

Nu cred că anunțarea candidaturii lui Marian Munteanu este o mutare politică făcută în disperare de cauză. Cred că președintele Klaus Iohannis are alte planuri cu acest partid decât au liderii săi. E drept că acești lideri nici nu s-au înghesuit să candideze în locul lui Ludovic Orban, pentru că nu cred în victoria PNL în Capitală. De aceea, soluția venită de la Cotroceni a fost un veritabil colac de salvare pentru ei. Dacă Munteanu va pierde, niciun lider PNL nu va fi făcut responsabil.

Este însă posibil ca liberalii să-și facă și un calcul de oportunitate. Dacă vor să-și extindă bazinul electoral, trebuie să atragă și alte segmente de alegători. De altfel, în București, bazinul tradițional de votanți PNL poate fi pus în pericol de o eventuală candidatură a lui Călin Popescu Tăriceanu, din partea PSD – ALDE. Sociologul Sebastian Lăzăroiu remarca pe Facebook că Marian Munteanu „e genul de candidat care poate da peste cap bazinele tradiționale ale partidelor.” Altfel spus, discursul său tradiționalist, pro-creștin poate lua alegători de la PSD. Liberalii pot, astfel, compensa pierderile provocate de Tăriceanu.

Nu știu dacă Marian Munteanu va câștiga alegerile. Foarte mulți nu-i dau nicio șansă, acuzând accentele sale legionaroide, relația cețoasă cu Virgil Măgureanu, sau discursul ultraconservator, catalogat drept extremist și ne-european. E adevărat că va trebui să dea multe multe explicații. Cred însă că depinde foarte mult de cum va reuși să fructifice oportunitățile pe care i le va oferi agenda publică. De pildă, va fi interesant ce vom afla despre el și Măgureanu din Dosarul „Mineriada”, redeschis de Parchetul General. În mod cert, contextul îi este favorabil. Uitați-vă ce ceartă generalizată s-a iscat de la melodia Trupei „Taxi” împotriva Catedralei Mântuirii Neamului. Vă imaginați ce potențial exploziv are o astfel de temă? Deși este o coincidență (adepții teoriei conspirației mă vor contrazice), aș zice că este prologul perfect pentru candidatura lui Marian Munteanu. Asta pentru că el se poate poziționa foarte clar de partea electoratului care susține Catedrala.

În acest context, Marian Munteanu poate spera la un ajutor consistent din partea Bisericii Ortodoxe Română.

Nu în ultimul rând, candidatul PNL are o șansă pentru că stârnește multe controverse și, de aceea, poate polariza electoratul. Nu cred că funcția de primar i se potrivește profilului său de politician, dar candidatura va fi ocazia perfectă de a-și lansa cariera politică și a-și pregăti candidatura pentru o altă funcție.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: