În ședința de consfătuire pentru desemnarea primului guvern post-Ceaușescu, Ion Iliescu și Petre Roman i-a chemat pe cei mai influenți oameni din stat la acea vreme. Printre aceștia, Andrei Pleșu și Sergiu Nicolaescu. Pleșu, care a acceptat funcția de ministru al Culturii, a povestit cum a încercat Sergiu Nicolaescu să preia cârma Armatei.

Regizorul și actorul Sergiu Nicolaescu a cerut în 1989 Ministerul Armatei, însă a fost redus rapid la tăcere, de către Mircea Dinescu.

„A luat cuvîntul, la un moment dat, Sergiu Nicolaescu și s-a propus singur ministru al Armatei. Dinescu i-a tăiat-o prompt: `Hai, bre, ce-o să zică lumea?! Că avem armată de film, de figurație? Să fim serioși!`. Ana Blandiana și-a manifestat și ea dezacordul. Propunerea a fost respinsă, Nicolaescu s-a îmbufnat, dar mai apoi i s-a acordat o compensație: să răspundă de armată la nivel politic, din structura CFSN”, a povestit Andrei Pleșu.

Sergiu Nicolaescu, fantezii criminale cu Nicolae Ceaușescu

Mai în glumă, mai în serios, lui Sergiu Nicolaescu i-a trecut de câteva ori prin minte să-l lichideze pe dictator.

„Cumpărasem de la Paris o armă de calibru 22 Long Rifle, cu lunetă şi amortizor. Era o armă similară cu cea cu care a fost omorât Kennedy. În sinea mea, mă gândeam că poate vreodată voi face la fel cu Ceauşescu”, a povestit regizorul în urmă cu mai mulți ani, potrivit Adevărul.