Cum a fost transformat Nostradamus dintr-un astrolog mediocru într-un prezicător al Apocalipselor. Aparatul de propagandă care l-a folosit fără scrupule

Cum a fost transformat Nostradamus dintr-un astrolog mediocru într-un prezicător al Apocalipselor. Aparatul de propagandă care l-a folosit fără scrupule Sursa: Arhiva EVZ

Mitul lui Nostradamus a căpătat proporții, după ce francezul și profețiile sale încâlcite au fost readuse în atenția publică de aparatul de propagandă al naziștilor.

Celebrul profet Nostradamus și-a câștigat notorietatea la sute de ani după moarte sa. Francezul s-a născut în 1503 și a murit în 1566. A devenit cunoscut în epoca sa, ca prezicător, dar multe voci i-au contestat abilitățile ce țineau în primul rând de astrologie. Uitat mai multe veacuri, a revenit în atenție în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Nostradamus, folosit de aparatul de propagandă nazist

La scurt timp după ce Germania a invadat Polonia în 1939, Magda Goebbels, soția ministrului de propagandă al lui Hitler, a dat peste un pasaj din cartea „Mysterien von Sonne und Seele” (Misterele Soarelui și ale Sufletului), în care se credea că una dintre catrenele lui Nostradamus prezicea că vor apărea crize în Anglia și Polonia în 1939.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a adus pasajul în atenția soțului ei, Joseph Goebbels a ordonat crearea și distribuirea unei broșuri care să-i convingă pe cei care locuiau în țările neutre că victoria nazistă era inevitabilă, așa cum Nostradamus o prezisese cu secole în urmă. Aliații au ripostat cu un pic de război psihologic propriu, lansând mari cantități de pliante deasupra teritoriilor ocupate de germani, susținând că Nostradamus prevăzuse de fapt înfrângerea Germaniei. În încercarea de a ridica moralul americanilor, MGM a produs, de asemenea, o serie de scurtmetraje despre celebrul ghicitor.

A fost exmatriculat de la facultatea de medicină

Nostradamus s-a înscris la Universitatea din Avignon în 1519, la vârsta de 15 ani, dar a fost nevoit să plece un an mai târziu, când orașul a fost lovit de ciumă, iar universitatea și-a închis porțile. Ulterior, a petrecut opt ani călătorind prin Franța, Italia și Spania, cercetând remedii pe bază de plante, în timp ce lucra ca farmacist și ajuta victimele ciumei.

În 1529, Nostradamus s-a înscris la Universitatea din Montpellier (una dintre cele mai vechi instituții medicale din lume care funcționează și astăzi), dar a fost exmatriculat la scurt timp după ce universitatea a aflat că a lucrat ca specialist - o meserie considerată inferioară celei de medic și interzisă în mod expres de regulamentele universitare (abia în 1572 a fost înființat Colegiul de specialisti la Montpellier).

Continuă să existe dezbateri cu privire la faptul că s-a întors mai târziu pentru a-și termina studiile de medicină, deși nu există dovezi care să ateste acest lucru. Cu toate acestea, documentul de expulzare semnat de procuratorul Guillaume Rondelet există încă în biblioteca facultății, conform history.com.

Pe lângă profeții, Nostradamus a publicat și o carte de bucate

Una dintre primele publicații ale lui Nostradamus a fost intitulată „Tratat de cosmetice și conserve”. Pe lângă faptul că oferea instrucțiuni despre cum să faci vopsea de păr blond, laxative, pastă de dinți (folosind os de sepie măcinat și cochilii de melc sau - dacă dinții tăi sunt cu adevărat putreziți și cariați - argilă albastră) și o pastilă „pastilă de trandafir” pentru tratarea ciumei, cartea oferea rețete pentru pastă de marțipan, coajă de portocală confiată, marmeladă, dulceață de cireșe, dulceață de pere și dulceață de cozonac „potrivită pentru a fi pusă în fața unui rege”.

Predicțiile sale se bazau pe evenimente din trecut

Deși percepția lui Nostradamus ca fiind un profet cu o abilitate stranie de a prezice cu exactitate viitorul a persistat încă din secolul al XVI-lea, oamenii de știință cred acum că el nu poseda de fapt o putere supranaturală de a vedea în lumea de dincolo, ci mai degrabă abilitatea de a proiecta evenimentele din trecut în viitor. Potrivit lui Peter Lemesurier, un fost lingvist de la Cambridge și traducător profesionist care a scris cel puțin 10 cărți despre enigmatica figură, Nostradamus nu era nici astrolog, nici clarvăzător; el credea pur și simplu că istoria se va repeta.

Folosind o tehnică care datează din timpurile biblice, cunoscută sub numele de bibliomanție, Nostradamus ar fi selectat la întâmplare extrase din surse mai vechi și apoi a folosit calcule astrologice pentru a proiecta repetarea lor în viitor. Una dintre principalele surse folosite pentru cea mai faimoasă lucrare a sa, „Profețiile”, a fost „Mirabilis liber” din 1522, o antologie de profeții ale unor clarvăzători bine cunoscuți ai vremii, în timp ce „Livre de l'estat et mutations des temps” de Richard Roussat a constituit baza pentru referințele sale astrologice.

Contemporanii săi i-au criticat abilitățile astrologice

În momentul în care prima ediție a „Profețiilor” a fost publicată în 1555, Nostradamus dobândise deja o notorietate destul de mare datorită almanahurilor sale, pe care începuse să le publice anual cu cinci ani mai devreme. Textele ofereau informații meteorologice utile pentru agricultori și previziuni pentru anul următor și, în cele din urmă, au atras atenția reginei Franței, Catherine de' Medici, care l-a chemat pe Nostradamus la Paris pentru a-i explica previziunile sale și a întocmi horoscoape pentru copiii ei. Cu toate acestea, nu toată atenția pe care a primit-o a fost pozitivă.

Astrologii profesioniști ai vremii i-au criticat metodologia incompetentă și eșecul de a ajusta predicțiile în funcție de datele de naștere sau de locul unde se năștea clientul său. Laurens Videl a publicat în 1558 un pamflet intitulat „Declarație despre abuzurile, ignoranțele și seducțiile lui Michel Nostradamus”, în care a criticat atât conținutul predicțiilor lui Nostradamus, cât și lipsa lui de competențe astrologice de bază, afirmând: „Nostradamus a fost un astrolog de bază: „Pot spune cu toată încrederea că din adevărata astrologie înțelegi mai puțin decât nimic, așa cum este evident nu doar pentru cei învățați, ci și pentru cei care învață astrologia, după cum demonstrează amplu lucrările tale, tu care nu poți calcula nici cea mai mică mișcare a vreunui corp ceresc”.