O relatare în premieră din campania electorală a PRU descrie pe larg cum Sebastian Ghiţă, căutat internaţional, a fost în urmă cu 6 luni unul dintre „creierele” partidului naţionalist la alegerile parlamentare din 2016
După alegerile locale din 2016, partidul naţionalist PRU a realizat că are şanse infime să intre în Parlament: nu avea bani, nu avea timp, nu avea expunere mediatică, nu avea filiale puternice. Aşa că în partid au apărut două curente de opinie: unul considera că PRU poate să intre în Parlament doar dacă se asociază cu un partid mai puternic, celălalt susţinea că PRU trebuie să-şi urmeze doctrina cu orice risc.
Cum a aterizat Ghiţă
Soluţia de compromis a venit de la preşedintele de atunci al PRU, Bogdan Diaconu: o parte din parlamentarii PSD să se înscrie în PRU pentru a oferi formaţiunii mai multă vizibilitate publică. Toţi liderii partidului au adoptat colacul de salvare.
În PRU au aterizat 15 parlamentari PSD. Unul singur a fost însă vedeta.
„La un moment dat a apărut în scenă Sebastian Ghiță. Dintr-o dată, toți voiau să îl atingă, să vorbească cu el. Bogdan Diaconu nu mai exista pentru ei. Toți erau „Sebi” cu Sebastian Ghiță și li se părea firesc să își facă poze cu el oricând îl prindeau pe la partid. Sebastian Ghiță avea aura aceea magică”, a relatat actualul preşedinte al PRU, Andrei Piticaş, pe contul său de Facebook.
Aşa a intrat PRU în campania electorală.
„ Sebastian Ghiță a fost prezent în toate comunicările toată campania electorală. Toți îl slăveau pe „Sebi”. Toți erau mândri că îl au ca lider”, continuă relatarea din campanie.
Guvern cu PSD
Ghiţă le-a cerut tuturor să aibă încredere oarbă în strategia care se punea la cale pentru accesul partidului în Parlament. Dacă planul ieşea, PRU ajungea la guvernare alături de PSD şi ALDE. Pentru acest deziderat, Ghiţă s-a implicat major în campanie.
“Sebastian Ghiță a intrat în forță și a cerut o anumită modalitate de organizare în teritoriu pentru maximizarea rezultatului - cel putin 5% și intrarea în Parlament. Erau calcule matematice. Logice. Toți au acceptat”, spune Piticaş.
Strategia a mizat pe asociere cu fostul premier Victor Ponta pentru a împrumuta din notorietatea acestuia. PRU l-a pus pe Ponta pe flyere şi pe corturile de campanie.
„Trebuia să ne apropiem de o grupare pentru a reuși să promovăm măsurile naționaliste pe care le urmărim. Nu ne transformam în PSD, dar era singura opțiune de colaborare ulterioară”, a relatat Piticaş.
Căderea lui „Sebi”
Promisiunile lui Ghiţă s-au spulberat însă în noaptea alegerilor, când PRU a aflat că nu a intrat în Parlament. Şi fanii săi din partid s-au sucit la 180 de grade.
„Dintr-o dată Sebi nu mai era Sebi ci Sebastian Ghiță, și parcă chiar Ghiță. Și parcă nu mai era un demiurg intangibil ci un muritor ca oricare altul”, a relatat Piticaş.
Contactat de EVZ, Andrei Piticaş a declarat, ieri, că Sebastian Ghiţă este încă membru PRU şi partidul aşteaptă ca fugarul să-şi rezolve problemele în justiţie. Cât despre o apropiere a PRU de PSD, el a spus că nu îşi doreşte aşa ceva dar nici nu poate să ştie ce rezervă viitorul.
Acuzaţii de extremism
Fostul ofiţer SRI Daniel Savu şi-a anunţat demisia din PRU afirmând că nu vrea să se asocieze cu „structuri ce se remarcă prin idei și concepții extreme”. Gestul său vine după ce PRU a anunţat, întrun Congres, că va face alianţă cu PRM şi Noua Dreaptă. La Congres au participat doi politicieni controversaţi, italianul Roberto Fiore şi britanicul Nick Griffin. Cotidianul britanic The Guardian relata în 1999 şi în 2008 că Fiore a fost condamnat în 1985 în lipsă, în Italia, pentru calitatea de membru în aripa politică a unui grup fascist implicat în atentatul care a omorât în 1980, într-o staţie de tren, un număr de 85 de oameni în Bologna şi a rănit alţi peste 200. O parte din membrii grupului au fost condamnaţi pentru crimă. Fiore a fugit la 21 de ani în Marea Britanieca să scape de poliţie. El s-a împrietenit acolo cu Griffin, potrivit relatărilor The Guardian.