Evenimentul Zilei > Justitie > Cum a băgat Gabriel Oprea jumătate de milion de euro într-o „groapa de gunoi”…
Cum a băgat Gabriel Oprea jumătate de milion de euro într-o „groapa de gunoi”…

Cum a băgat Gabriel Oprea jumătate de milion de euro într-o „groapa de gunoi”…

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost audiat, astăzi, la Curtea de Apel București. În fața instanței el a făcut, însă, declarații uluitoare: în urmă cu 9 ani, când țara era în plină criză economică, a scos un milion de euro din bancă, în foi de 500, iar cu aproape jumătate din ei a cumpărat ... o „groapă de gunoi”! Afacerea este subiectul unui dosar penal pentru care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost trimis în judecată.

Gabriel Oprea a fost audiat în calitate de martor, în dosarul în care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, este judecat pentru luare de mită în schimbul înstrăinării unui teren dintr-o zonă centrală.

În sala de judecată, Gabriel Oprea a declarat că în anul 2008, la începutul crizei economice și pe fondul zvonurilor că piața bancară se va prăbuși, a găsit de cuviință să-și investească banii în ceva palpabil și care, în timp, i-ar fi putut aduce profit.

La sfârșitul anului 2008 dețineam în bancă suma de un milion de euro și am hotărât, pe fondul crizei, că este prudent să investesc în imobiliare. Lucrurile nu erau prea clare, dacă se prăbușea piața imobiliară. Am scos banii de la o bancă de lângă restaurantul Doina, nu mai știu cum se numea. Țin minte că i-am luat în hârtii de 500 de euro. În acel moment am scos toți banii, că se zvonea că se prăbușește piața, cad băncile! Ulterior, când am constatat că zvonurile privind căderea băncilor nu sunt reale, am reconstituit depozitul cu suma rămasă", a precizat Oprea, după cum notează AGERPRES.

Fostul vicepremier a spus că, cu aproape jumătate din bani, a cumpărat un teren de la o prietenă apropiată. Doar că, susține el, afacerea n-a fost așa de profitabilă cum și-a închipuit, întrucât terenul era, de fapt, o „groapă de gunoi”.

Am discutat cu Loredana Radu. Aveam o relație de încredere și nu era prima dată când cumpăram un teren de la ea. Am convenit ca prețul să fie de 400.000 de euro. (…) Efectiv, terenul pe care l-a dobândit inițial Loredana Radu era un mal de pământ, o groapă de gunoi. Pânza freatică era la mai puțin de un metru. Am întâmpinat dificultăți mari, unii experți spunând că nu se poate construi pe el. Am luat decizia de a construi și am hotărât să edific doar structura de rezistență, apoi fie să găsesc un partener, fie să vând”, le-a mai spus Oprea procurorilor.

Procurorul de ședință l-a întrebat pe Gabriel Oprea dacă știa că femeia de la care a cumpărat terenul îl obținuse doar cu un an înainte și nu tocmai legal. Moment în care declarațiile fostului premier încep să se cam bată cap în cap: ba că terenul nu e bun de nimic, ba că bucata de pământ avea, de fapt, potențial mare.

 „Eu am înțeles că Loredana Radu făcea speculație. Din experiența mea, știam că se poate edifica, dacă îmi certifică arhitecții. Așa că ne-am înțeles. Vreau să va spun, și suntem în Vinerea Mare, că nimeni nu credea că acolo se poate construi. Mi s-a spus că este un risc foarte mare ca pe acel teren să nu poată fi ridicată o construcție. Mi-am asumat riscul (…) Am cumpărat deoarece terenul avea un potențial mare, având în vedere și zona (…) Era și zvonul cu căderea băncilor. Te macină că poți să îți pierzi banii. Era o dinamică a pieței imobiliare. Nu se mai știau prețurile, nu mai aveai un reper, nu știai ce se întâmplă, se tot zvonea că băncile vor cădea”, a încheiat Gabriel Oprea, care justifică astfel și faptul că a cumpărat terenul în cauză la un preț de trei ori mai mic decât valora. 

I se trage de la Onțanu

Fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu, a fost trimis în judecată în iunie 2016 de DNA sub acuzația că, în perioada 2006 – 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp situate pe raza Sectorului 2, notează AGERPRES.

Un teren de 1,5 milioane de euro, cumpărat de trei ori mai ieftin

Procurorii susțin că Neculai Onțanu a pretins și primit, în mod indirect, o suprafață de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din Sectorul 2 — o zonă rezidențială) și care a fost transferată de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de fostul primar. Cele două persoane sunt Loredana Radu și Aurel Radu.

Procurorii argumentează că terenul primit de avocata Loredana Radu ca mită pentru Neculai Onțanu ar fi fost revândut apoi fostului vicepremier Gabriel Oprea. După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, Loredana Radu a obținut de la Primăria Sectorului 2 o autorizație de construcție pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a și fost ridicat.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: