Evenimentul Zilei > EVZ Special > Fața neștiută a lui Raed Arafat. Ambulanțele SMURD, o miză de zeci de milioane de euro
Fața neștiută a lui Raed Arafat. Ambulanțele SMURD, o miză de zeci de milioane de euro

Fața neștiută a lui Raed Arafat. Ambulanțele SMURD, o miză de zeci de milioane de euro

BANI PUBLICI. Deltamed SRL Cluj Napoca a livrat peste 1.000 de ambulanţe către Ministerul Sănătăţii, SMURD, SRI, SIE. Patronul firmei, Gogan Vasile, a fost unul dintre primii sponsori ai SMURD.

Majoritatea licitaţiilor pentru dotarea cu ambulanţe şi maşini de pompieri a SMURD au ajuns apanajul unui furnizor de echipamente medicale, Deltamed SRL Cluj Napoca, al cărui patron, Gogan Vasile, este un apropiat şi vechi prieten al lui Raed Arafat, fondatorul şi coordonatorul SMURD.
Jucătorii din piaţa furnizorilor de echipamente medicale s-au plâns, în nenumărate rânduri, de modul în care au fost întocmite Caietele de Sarcini la licitaţiile unde prietenul lui Raed Arafat a participat şi câştigat.
Deltamed SRL, principalul furnizor de ambulanţe pentru SMURD şi MS
Principalul client al firmei Deltamed SRL a fost şi rămâne statul căruia i-a livrat peste 1.000 de ambulanţe în ultimii patru ani, din care o parte au mers de la Ministerul Sănătăţii către Ministerul de Interne. De aici aproximativ 150 de am­bu­lanţe au ajuns să doteze SMURD-ul condus de fostul subsecretar de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Între cei doi există o strânsă legătură de prietenie care a fost cimentată în anii ’90, când Raed Arafat punea bazele la Târgu Mureş a primului serviciu de urgenţă SMURD.
Conform datelor www. e-li­citatie.ro, Deltamed Cluj a livrat, în perioada 2007-2011, am­bu­lanţe, maşini de pompieri şi echipamente medicale pentru dotarea SMURD, dar şi a altor unităţi spitaliceşti, de peste 160 de milioane de lei. Practic, toată gama de produse oferită de prietenul lui Raed Arafat, începând de la ambulanţe şi terminând cu ma­şini de pompieri, se regăseşte în dotarea unităţilor SMURD din întreaga ţară.
Deltamed a furnizat către SMURD Bucureşti inclusiv două motociclete medicalizate prezentate recent ca achiziţii necesare de către şeful SMURD. "În premieră pentru România lansăm primele două motociclete de intervenţie rapidă, în Bucureşti. Proiectul este unul realizat în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar motocicletele au dotarea minimă nece­sară pentru a salva o viaţă, exact după standardele europene", declara la vremea respectivă me­dicul Raed Arafat.
Conform unor surse din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a făcut parte din numeroase comisii care stabileau ne­ce­si­tăţile pentru diferite situaţii de urgenţă, în timp ce licitaţiile ulterioare erau câştigate de Deltamed SRL pe baza unor caiete de sarcini care nu permiteau, în final, decât unei singure firme să participe la aceste proceduri de achiziţii pe bani publici.
Gogan Vasile nu a furnizat EVZ un punct de vedere legat de afacerile sale cu Ministerul Să­nă­tăţii şi cu unităţile SMURD din ţară şi nici despre relaţia pe care o are cu Raed Arafat. La rândul său, Raed Arafat nu a dorit să furnizeze un răspuns la întrebă­rile EVZ le­gate de relaţia cu omul de afaceri Gogan Vasile şi nici despre faptul că în dotarea SMURD se află echipamente medicale importate de firma Deltamed SRL.
Trei megalicitaţii în pregătire pentru SMURD
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), aflat în sfera de influenţă a doctorului Raed Arafat, s-a aflat, în urmă cu trei ani, în centrul unui scandal în care era acuzat că pregătise un contract de 420 milioane lei pentru achiziţionarea a 500 de maşini de pompieri pentru un consorţiu din care făcea parte şi Deltamed SRL.
De altfel, factorii de decizie ai IGSU analizează posibilitatea reluării în curând a acestei achi­ziţii la nivelul a 300 de maşini de pompieri. Alte două mari procese de achiziţii uriaşe se află în pregătire la Ministerul Sănătăţii – 1.200 de ambulanţe -, şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor – 65 de elicoptere multirol, o afacere estimată la numai puţin de 500 de milioane euro.
Resurse importante din cele trei achiziţii urmează să fie direcţionate către SMURD-ul lui Raed Arafat.

300 de maşini de pompieri, 65 de elicoptere multirol, 1200 de ambulanţe urmează să fie cumpărate pentru dotarea SMURD

"ULTIMUL CUVÂNT"
Idee oferită de un telespectator
Ancheta EVZ a fost declanşată atât de conflictul recent creat, dar şi de mesajul primit ieri seară de realizatorul Ion Cristoiu în emisiunea "Ultimul Cuvânt", de la B1TV de la un eminent doctor chirurg. În plus, un material despre alte achiziţii ale IGSU aflat în sfera de influenţă a domnului Raed Arafat a mai fost scris de autorul acestui articol în urmă cu patru ani când lucra la o publicaţie a trustului Intact.

CITIȚI ȘI:

  • Raed Arafat, revoluţionarul de la Urgenţe 
  • Raed Arafat a demisionat
  • Raed Arafat, atacat în direct de Traian Băsescu. „Ori pleacă ministrul, ori Raed Arafat”
  • Raed Arafat despre Tudor Ciuhodaru: "A distrus SMURD Iaşi"
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.