Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Cum a ajuns Horia Sima agent al Serviciului Secret al Armatei. Istoria secretă
Cum a ajuns Horia Sima agent al Serviciului Secret al Armatei. Istoria secretă

Cum a ajuns Horia Sima agent al Serviciului Secret al Armatei. Istoria secretă

Parcursul lui Horia Sima în mișcarea legionară a fost unul contestat inclusiv de colaboratorii săi, mulți dintre aceștia considerând că nimeni nu va putea să se ridice la nivelul lui Corneliu Zelea Codreanu.

În timpul în care a condus Garda de Fier, Horia Sima a declanșat și condus rebeliunea legionară, în urma sa fugind în Germania, iar mai apoi în Spania unde a trăit până la moartea sa. O mărturie a unui fost legionar, transmisă gărzilor penitenciarului de la Aiud, avea să scoată la iveală o legătură între fostul conducător al Mișcării Legionare și Mihail Mozurov, creatorul Serviciul Secret de Informații al Armatei Române și conducătorul acestuia între 1924-1940.

Cu toate că Mihail Mozurov avea cetățenie română, o declarație a surorii sale din 1940 spunea că aceasta ar avea origine rusă. Legătura dintre Mozurov și Sima ar fi avut la bază un angajament prin care cel din urmă ar fi fost agent în serviciul înființat de Mozurov, iar după plecarea sa din țară, ar fi trecut în slujba celorlalte puteri.

„Un alt caz de afirmare și luptă împotriva comunismului îl face Horia Sima, ce se află în fruntea guvernului fantomă alcătuit la Viena, pus în slujba nemților în pragul capitulării din 1945. După august 1944, merg în alianță cu trupele sovietice să desrobească Ardealul și să lupte contra nemților.

Înfierat cu fierul roșu

Sima ține la radio o cuvântare prin care ordonă legionarilor să pună mîna pe arme, să se ridice în munți, trimite în acest scop legionari parașutați cu arme, aparate de emisie și cu sume de bani, sub comanda lui Pătrașcu omul de încredere a lui Sima, să provoace, organizând atacuri din spate împotriva armatelor sovietice aliate cu armata romînă, ca să împiedice înfrîngerea Germaniei, afirmînd că trebuie să luptăm contra comunismului.

Acest dement, orbit de ambiție, figură sinistră ce a lăsat în urma lui un nesfîrșit șir de crime, ce prin mișelie a pus mâna pe conducerea legionară, provocînd dezastru în țară în timpul guvernării legionare, furturi, spargeri și crime, demn urmaș al lui Codreanu, spion și agent în serviciul lui Mozurov, încă din 1932, trece în slujba nemților, face spionaj, apoi după capitulare intră în slujba de spionaj a anglo-americanilor, slugă cu simbrie, organizează și face spionaj, trimițând legionari parașutați în țară.

Comandanții legionari din închisoare l-au înfierat cu fierul roșu, cum se cuvine, taxîndu-l criminal odios, trădător de neam și țară, spion ordinar ce-și îndeplinește meseria învățată de la șeful lui, Mozurov, de spioni și trădător, mișelnică slujbă, ce se agită în străinătate și insulta Patria și Poporul Român”, a declarat Dumitrescu Ion în 1963.