Cum a ajuns guvernatorul BNR un viticultor de succes. Lecția lui Isărescu pentru fermieri

Cum a ajuns guvernatorul BNR un viticultor de succes. Lecția lui Isărescu pentru fermieri

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, spune că România importă încă prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce în ţară. În acest context, Isărescu le-a povestit fermierilor cum a ajuns el un viticultor de succes.

”A fost gândul că bunicul meu dinspre mamă”

El a arătat că are o justificare pentru gândurile sale pe care le va transmite fermierilor, respectiv experienţa sa, "bineînţeles, limitată", de fermier în domeniul viei şi vinului, povestind, totodată, cum a reuşit să intre în afacerile cu vin din zona Drăgăşanilor.

"În urmă cu aproape 20 de ani eu şi soţia mea am moştenit mai multe proprietăţi pe dealurile din apropierea Drăgăşanilor. Dar factorul determinant, care a împins familia noastră într-o afacere ce implică efort şi răspundere, a fost gândul că bunicul meu dinspre mamă, plecat la cele veşnice, al cărui spirit gospodăresc fusese vestit, nu ar fi suportat ca noi să nu punem umărul la dezvoltarea tradiţiei pe care au durat-o de vreme îndelungată podgorenii din partea locului. Aşa că am trecut la treabă. Am făcut câteva achiziţii, am ajuns la o suprafaţă optimă pentru o fermă medie de producţie de struguri de vin şi de masă.

Am dezvoltat, în consecinţă, şi o staţie de vinificare şi toată această activitate am organizat-o într-o firmă de familie condusă de un membru al familiei. Desigur, nu mă implic direct în conducerea firmei - cunoaşteţi restricţiile generate de poziţia pe care o ocup -. Dar activitatea din fermă, din staţia de vinificare, din zona de comercializare, îmi oferă suficiente informaţii neintermediate. Aşadar, sunt în măsură să vă împărtăşesc ceva din observaţiile nebancare pe care le deţin şi pe care le consider relevante pentru această importantă conferinţă", se arată în mesajul Guvernatorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În context, Isărescu susţine că fiecare fermier trebuie să îşi aleagă cu grijă domeniul, astfel încât acesta să îi permită să aibă din start un minim de competitivitate, condiţiile naturale fiind cele care asigură sau nu un avantaj comparativ.

"Zona Drăgăşanilor este cunoscută pentru condiţiile pedoclimatice deosebite în domeniul vino-viticol. Aşa încât, într-un fel, pot pune succesele ulterioare în activitatea firmei pe seama şansei de a avea proprietăţi într-un areal favorabil. O zicere înţeleaptă din bătrâni spune că: "vinul bun se face acolo unde cântă pitulicea, adică pe culmea dealului şi nu unde orăcăie broasca, adică în lunca râului". Am avut astfel parte de o primă lecţie importantă în domeniul agriculturii: să nu neglijezi niciodată condiţiile naturale, cele care îţi asigură sau nu un avantaj comparativ. Nu dau lecţii. Spun deoarece am învăţat din propria experienţă, şi anume că fiecare fermier trebuie să îşi aleagă cu grijă domeniul, astfel încât acesta să îi permită ca, împreună cu alţi factori, să aibă din start un minim de competitivitate", arată Isărescu.