Germania, Franţa, Italia, dar şi Marea Britanie, Spania şi Polonia au anunţat luni că se opun planurilor Comisiei Europene de a transfera la nivel naţional puterea de decizie privind autorizarea culturilor modificate genetic, potrivit EUObserver.
Propunerea lansată de comisarul european pentru sănătate şi consumatori John Dalli în luna iulie a acestui an menţionează că sistemul de autorizare a modificărilor genetice al UE, bazat pe informaţii ştiinţifice, rămâne neschimbat. Pentru unele state UE precum Franţa sau Italia, care s-au opus de la bun început cultivării de organisme modificate genetic (OMG), această asigurare nu este de ajuns. Un sondaj Eurobarometru realizat în 2008 observa că 58% dintre europeni se opun OMG-urilor.
Alţi critici ai iniţiativei, precum Spania, care a avut în trecut o poziţie pro-OMG, se tem că reforma va duce la fragmentarea pieţei interne agricole. "Propunerea ar conduce la renaţionalizarea politicii agricole, care ar trebui să rămână o competenţă europeană", a avertizat Elena Espinosa, ministrul spaniol al agriculturii.
Luni de negocieri
O poziţia favorabilă propunerii a venit din partea Olandei. "Odată ce culturile modificate genetic au fost catalogate drept sigure pentru oameni, animale şi mediu, ar trebui să dăm fermierilor noştri posibilitatea unei alegeri reale şi şansa de a intra în competiţia globală", a spus Gerda Verburg, ministrul olandez al agriculturii.
În România, situaţia este complicată. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a semnat o notă prin care interzice culturile modificate genetic. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, se opune însă vehement acestei iniţiative şi susţine că interzicerea culturilor modificate genetic "ar face ca România să ajungă codaşa Europei în ceea ce priveşte agricultura".
În urma opoziţiei puternice, manifestate la reuniunea miniştrilor agriculturii din UE care a avut loc luni la Bruxelles, propunerea Comisiei ar putea fi retrasă sau în orice caz, radical modificată. Comisarul Dalli speră totuşi că miniştrii mediului din UE, care au la rândul lor un cuvânt important de spus în privinţa propunerii, vor adopta o poziţie mai puţin critică. Consiliul de Mediu va avea loc pe 14 octombrie, iar ministrul belgian al agriculturii a admis că dezbaterea s-ar putea întinde pe următoarele câteva luni.