Cultura civică îi ține pe clujeni departe de urne

În comparație cu alegerile locale din iunie 2008, când, la ora 14:00, se prezentaseră la urne 19,74 % dintre clujenii cu drept de vot, la scrutinul de astăzi numărul persoanelor care au venit să voteze a rămas scăzut.

Potrivit președintelui Biroului Electoral Municipal Cluj-Napoca, Emil Beleanu, prezența la vot, azi la ora 14:00, era de numai 13,51%. Acesta pune dezinteresul clujenilor față de procesul electoral pe seama ”culturii civice a românilor”.

 

"Prezenţa redusă la vot cred că se datorează, în parte, culturii civice a românilor. Ne place să vorbim, dar când să luăm decizii importante, lăsăm pe seama altora. De asemenea, contează şi neîncrederea oamenilor în clasa politică”, a declarat Beleanu pentru Mediafax.

BOC A VOTAT PENTRU CONTINUAREA PROIECTELOR

Premierul a votat, în această dimineaţă, pentru alegerea unui nou primar care să-i succeadă la Cluj-Napoca, spunând că şi-a exprimat opţiunea "pentru continuarea proiectelor de modernizare a Clujului şi pentru realizarea acestora".

De asemenea, premierul a mai fost întrebat dacă are buletin de Cluj, iar acesta a răspuns afirmativ, spunând că are "dovada" în mână.

Boc s-a declarat convins că duminică se va înregistra "un vot util dat de clujeni pentru ca priorităţile lor să fie rezolvate".

"Ştim ceea ce avem noi nevoie. Stadionul municipal, autostrada, spitalul regional de urgenţă, Filarmonica Transilvania sunt lucruri care se pot realiza printr-un parteneriat corect între primar, preşedintele Consiliului Judeţean şi Guvernul României", a declarat Boc.

Emil Boc a mers la secţia de votare la care şi-a exprimat opţiunea electorală alături de soţia sa şi de candidatul democrat-liberal la Primăria Cluj-Napoca, Sorin Apostu. În prezent, acesta deţine funcţia de primar interimar.

Până duminică la ora 10.00 au votat şi candidaţii PSD şi PNL la Primăria Cluj-Napoca. CLUJUL VOTEAZĂ Toate cele 163 de secţii de votare din municipiul Cluj-Napoca pentru alegerea primarului au fost deschise, la ora 07:00, fără probleme. Unul dintre candidaţi, cel al PSD, Teodor Pop Puşcaş, şi-a exprimat deja opţiunea electorală la ora deschiderii urnelor. El a declarat, citat de Mediafax, că a vrut să "deschidă secţia de vot". Candidatul a fost însoţit de consilierii locali şi judeţeni ai PSD Cluj, precum şi de preşedintele filialei judeţene, deputatul Vasile Soporan.

Alegerile au loc între orele 07:00-21:00, la urne fiind aşteptaţi, în 163 de secţii de votare, peste 272.000 de cetăţeni cu drept de vot, acestora adăugându-li-se 7.431 de studenţi care au la dispoziţie secţii speciale de vot.

În cazul în care va avea loc al doilea tur de scrutin pentru alegerea succesorului lui Emil Boc, acesta se va desfăşura în 22 februarie, la o săptămână după primul tur.

La Cluj-Napoca în cursa electorală pentru alegerile parţiale s-au înscris nouă candidaţi, reprezentând opt formaţiuni politice şi un independent. SCRUTIN

Astăzi se desfăşoară alegeri locale în municipiul Cluj-Napoca, oraşul Făget (Timiş), municipiul Orăştie, comuna Şoimuş (Hunedoara), comuna Cărpinet (Bihor), comunele Coloneşti şi Găneasa (Olt), comunele Horea şi Roşia de Secaş (Alba).

Aproximativ 1.000 de lucrători ai MAI asigură buna desfăşurare a alegerilor la cele 212 secţii de votare.

Campanie electorală la slujba de duminică

Organizația PSD Cluj Napoca a acuzat un preot din cartierul clujean Someşeni, că i-a îndemnat pe enoriaşi, în timpul slujbei, să voteze cu cei care au asfaltat străzile. Social democrații susţin că există înregistrări audio în acest sens.

Vom reveni cu amănunte.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:40

CITIŢI ŞI:

Cine vine după Boc la Cluj