Cultul care îşi are originile în spaţiul latino-american are în jur de 12 milioane de adepţi, iar numărul este în continuă creştere, lucru care îi îngrijorează extrem de mult pe cei de la Vatican.

Santa Muerte adună adepţi în cel mai ridicat ritm posibil, comparativ cu restul figurilor religioase, relatează Vice.

Ca să fie imaginea şi mai clară, în 2001, acesta era doar un cult clandestin, iar adepţii îţi construiau altare în locuinţa personală. După ce o femeie pe nume Enriqueta Romero a construit primul altar public în Mexic, cultul s-a răspândit cu viteză în ţara sa, în America centrală şi în oraşe cu populaţie latină importantă din Statele Unite precum Los Angeles şi Houston. 

De asemenea, Andrew Chesnut, autorul cărţii Devoted to Death, prima carte în limba engleză despre acest cult, susţine că a găsit adepţi şi în zone îndepărtate de Americi, precum Japonia, Australia şi Filipine. Acesta adaugă faptul că „nu există nicio altă mişcare religioasă nouă care să crească cu asemenea viteză”, scrie Descopera.

Originile figurii sunt dificil de urmărit. În mare, este o combinaţie între catolicismul colonial spaniol şi credinţele aztece în ceea ce priveşte zeitatea Mictecacihuatl, regina lumii de jos.