În ciuda unei campanii de informare intens mediatizată, infractorii care păcălesc românii prin metoda „Accidentul” nu se lasă. Drept dovadă, un deținut, înarmat cu mult tupeu, nu s-a sfiit să telefoneze acasă la un polițist, din București, căruia i-a spus că fiul lui a provocat un accident grav și trebuie să plătească o sumă mare de bani „ca să scape de pușcărie”. Deținutul a trimis-o chiar pe mama lui la întâlnirea cu omul legii.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, un telefon l-a trezit din somn pe un polițist de la Secția 4, din Capitală. Era ora 2.30. Omul legii, deși trezit din somn, a auzit o voce care se tânguia la telefon povestind cum fiul său a fost implicat într-un accident rutier cu victime.
Polițistului nu i-a trebuit mult să se convingă că e o „țeapă”. Drept urmare, a intrat în jocul necunoscutului de la capătul firului care i-a spus că trebuie să se întâlnească cu „o doamnă” căreia urma să îi dea 5.000 de lei. Apoi și-a anunțat colegii.
Imediat, poliţiştii bucureşteni au procedat la efectuarea de verificări cu privire la persoana care l-ar fi apelat telefonic pe poliţist şi au organizat o acţiune de prindere în flagrant a acesteia.
Poliţiştii de siguranţă publică din cadrul Secţiei 4 Poliţie s-au deplasat la adresa unde urma să aibă loc întâlnirea cu „doamna” care urma să primească suma de 5.000 de lei. Acolo, au observat un autoturism taxi, în care se aflau două persoane, un bărbat, conducătorul autoturismului, şi o femeie, aceasta din urmă fiind cea care urma să primească suma de bani solicitată.
Doamna cu pricina a fost condusă la sediul Poliției unde, în urma audierilor, Capitalei, au stabilit faptul că persoana, care ar fi contactat telefonicpolițistul de la Secția 4 este un tânăr, în vârstă de 22 de ani, care în prezent se află încarcerat într-un penitenciar din provincie.
Pentru a putea primi suma de bani, tânărul acţiona prin femeia prinsă în flagrant, nimeni alta decât mama sa. Femeia de 43 de ani era persoana de legătură, cu ajutorul căreia deținutul ar fi urmat să intre în posesia banilor.
Cercetările sunt continuate de Poliţia Capitalei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la înşelăciune.
Ce trebuie să faceți ca să nu cădeți în capcana infractorilor
Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să verificaţi autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în acest gen de situaţii.
Astfel, în cazul în care sunteţi contactat de persoane ce se recomandă a fi cunoscuţi însă nu vă apelează de pe un număr ştiut de dumneavoastră, verificaţi veridicitatea informaţiilor prezentate prin apelarea acelei care s-a recomandat a fi.
Totodată, nu comunicaţi telefonic informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici nu daţi curs invitaţiei de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpăra cartele preplătite.
Dacă vă regăsiţi într-o astfel de situaţie, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată secţie de poliţie pentru comunicarea datelor şi a numărului de telefon care v-a apelat.