Organizația a scos la iveală faptul că, pe un grup de Facebook cu 9000 de membri, majoritatea pensionari, un actor de filme porno a ajuns să fie prezentat drept un medic născut în Botoșani, care a reușit să găsească vaccinul pentru Covid-19.

„Râdem, dar nu este râsul nostru. Vă prezentăm astăzi povestea lui Ionel Vasile, născut în Dorohoi şi inventator de vaccin împotriva COVID-19. Mesajul înălţător, care ne reconfirmă că suntem salvatori ai umanităţii, a fost distribuit de peste 5800 de ori de pe Grupul Pensionarilor (un grup Facebook,cu peste 9000 de membri).

Problema este că ”Ionel” are mai multe identităţi, localizate în diferite zone ale globului, în diferite contexte. Mai mult, domnul din imagine este un actor din filme pentru adulţi, cunoscut sub numele de Johnny Sins. Imaginea acestuia a fost folosită în distribuirea de mesaje înşelătoare: – 2017, în Indonezia, ”Ionel” este prezentat drept dr. Bernard, într-o campanie antivaccinare – 2019, în spaţiul sud-american, este prezentat drept medic argentinian, erou anonim în lupta cu incendiile din jungla amazoniană.

Deşi au existat numeroase campanii de demontare a acestor falsuri, contagiunea nu a fost oprită şi încă mai există creduli printre cetăţenii internetului care găsesc alinare şi inspiraţie în momente de criză. Deşi par neverosimile şi amuzante, aceste mesaje pot avea impact asupra publicului mai puţin critic.

Memoria colectivă e scurtă şi selectivă, dar nu este exclus ca din această poveste să rămână nişte crâmpeie cu iz de adevăr: medic român subapreciat, deşi a descoperit vaccinul împotriva COVID-19“, se arată în textul postat pe Facebok.