Război medical cu bisturiile pe masă. Culisele urât mirositoare ale Ordonanței de Urgență din Sănătate

Modificările Legii Sănătății aprobate marți, prin Ordonanță de Urgență, care vizează profesionalizarea managementului în spitale, au stârnit un adevărat tsunami în lumea medicală. Tot mai multe voci denunță interese oculte în lipsa unei dezbateri publice, a unei consultări de amploare. Cert este că graba cu care a fost aprobat acest act normativ naște suspiciuni

Surse din cadrul Ministerului Sănătății neau dezvăluit că, încă din luna iunie a acestui an, înaintea vacanței parlamentare, s-a încercat introducerea acestei Ordonanțe de Urgență, pe șest! Motivul ascuns îl reprezenta faptul că în urma unui periplu prin spitalele din întreaga țară, ministrul Vlad Voiculescu a vrut să facă niște schimbări de directori, să aducă niște cadre tinere, școlite, în mare parte, prin alte țări. Atunci a aflat că aceștia nu au competențe, pentru că nu sunt nici cadre universitare, nici medici primari. Este clar că nu poți deveni medic primar la 26-27 de ani! Conform zvonurilor care au circulat prin minister, interesul pentru tineri nu viza neapărat primenirea spitalelor la nivel superior, ci, pur și simplu, postarea în funcții cheie a unor oameni ușor manevrabili, care să aprobe tot felul de contracte cu furnizorii de medicamente, aparatură etc. Din cauză că lipseau mai multe semnături lucrurile au fost amânate.

Vlad Voiculescu, suspectat că are interese în vânzarea medicamentelor

De această dată, „Ministerul Educației și-a dat avizul, iar pentru apobarea Academiei Române, primul ministru Dacian Cioloș și-a asumat responsabilitatea. Dar tot pe șest au făcut-o! Ordonanța nu a fost supusă vreunei dezbateri publice! Iar conotația politică scoasă la înaintare este trasă de păr, tocmai ca să nu se descopere adevăratele manevre care se pun la cale. Vezi Doamne, guvernul este de tehnocrați, deasupra oricăror implicații politice. Pe de altă parte, se tot vehiculează ideea promovării unor absolvenți ai unor universități celebre din străinătate. Sună frumos, dar puțină lume cunoaște, în detaliu, ce conștințe au acumulat cu adevărat. Mulți dintre absolvenți nu au făcut nici un pic de practică, costă enorm și vin înapoi în România, se specializează în spitalele noastre, făcându-și mâna pe bolnavii din țară. Facultățile de Medicină din România sunt apreciate și recunoscute în toată lumea. Mai ales când un absolvent are la activ și sute de ore de practică, ca să nu mai vorbesc de rezidenți. Tocmai buni să plece afară, pe bani serioși și România să rămână pe mâna nu știu cui, după ce s-au făcut atâtea investiții. Treaba cu experiența și practica nu prea îi interesează pe cei din conducerea ministerului. Câți cunosc faptul că Vlad Voiculescu este extrem de controversat și se zice că ar fi șeful mafiei medicamentelor”, ne-a mărturisit un angajat al ministerului.

Care sunt prevederile Ordonaței de Urgență?

1. Nu mai există obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar.

2. Funcțiile devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale.

3. Este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu: deţinerea de către soţul/ soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager; alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.

4. Managerul sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului.

5. Managerii vor fi obligați să se ocupe exclusiv de spital. Vor avea un program între orele 8:00-16,00, iar dacă vor dori să facă intervenții chirurgicale o vor putea face după încheierea programului.

6. Pentru șefii de secții vor fi organizate concursuri. Potrivit actului normativ, condițiile de exercitare a activităților de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului sănătății și prin contractul de management.

Prof. Dr. Gheorghe Iana, profesor la UMF Carol Davila, București. „Dacă schimbi un om nu rezolvi problema! Sistemul de sănătate este bolnav în România!”

Fostul manager al Spitalului Universitar București consideră că este nevoie de o reformă profundă în sănătate. Părerea lui Gheorghe Iana este cu atât mai obiectivă, cu cât doctorul nu se mai află în fruntea unei unități spitalicești! „Probabil că ei consideră că este ideal pentru sistem să nu fie medicii decidenți! Cred că mai degrabă modifici o lege după un vot parlamentar, după o consultare, nu printr-o ordonanță de urgență. De fapt, nu înțeleg unde este urgența aicea. Am fost și eu ani de zile manager de spital și știu ce înseamnă.

Din păcate, în momentul de față, problema nu este de management în spitale, este de managementul sistemului de sănătate în ansamblu. Și chestia asta ține de 10-15 ani, pentru că, dacă vă uitați, suntem cu aceleași capacități din anii 90. Eu cred că ar trebui o strategie pe sănătate pe următorii șapte-zece ani, prin care să schimbăm sistemul. Nu schimbând ici și colo câte o regulă sau un om rezolvi o problemă de asemenea amploare. Sistemul de sănătate este bolnav, are nevoie de o schimbare profundă, generată de o dezbatere și care să fie asumată de toate partidele politice, indiferent de ce partid se află la guvernare. Sănătatea nu este de partid ci de stat! Iar actul medical niciunde nu este gratuit, deci actul medical costă și trebuie recunoscut lucrul ăsta. Numai în comunism era gratuit, dar, de fapt, erau niște costuri și acolo. Cred că mai degrabă trebuie stabilite proceduri, stabilită capacitatea de susținere a statului și să se vină cu o lege foarte clară. Așa cum au fost pilonul 2 de pensii sau pilonul 2 cu asigurări de sănătate”.

Situația transplantului pulmonar în România. Prețul împăcării: „capul” lui Radu Deac!

Războiul dintre Ministerul Sănătății, reprezentat de Vlad Voiculescu, și Spitalul Sfânta Maria, condus de dr Narcis Copcă, ar putea fi aplanat. Prețul? Demiterea profesorului Radu Deac din fruntea Agenției Naționale de Transplant (ANT)!

Scandalul izbucnit la începutul acestei săptămâni din cauza faptului că Ministerul Sănătății refuză de luni bune să deblocheze procedura de transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria prin acordarea banilor necesari primei operații a atins cote maxime. Vlad Voiculescu a izbucnit miercuri seară, sugerând că acreditarea primită de „Sfânta Maria” pentru a putea efectua transplanturi pulmonare n-ar fi fost obținută legal: „În acest moment, Corpul de control este la Agenţia Naţională de Transplant. Am indicii serioase că acea acreditare nu a fost făcută în mod judicios”.

„Îi întind pentru ultima oară mâna lui Vlad Voiculescu”

Dr. Narcis Copcă a comentat, în exclusivitate pentru EVZ, declarațiile belicoase ale ministrului: „Acreditarea nu poate fi retrasă, dosarul e beton. Avem în fruntea echipei de medici care va transplanta unul dintre cei mai buni chirurgi din lume - Igor Tudorache - cu peste 300 de astfel de operații în palmares. Îi propun domnului ministru Voiculescu să vină la spital, să constate dacă sunt probleme. I-am transmis astăzi (n.r. - ieri) un mesaj. Să analizeze situația de la ANT, să vadă că această agenție importantă este condusă de un om de 76 de ani care aplică un management prost, dezinformează, creează disensiuni interne. Din cauza lui și-a dat demisia dr Zota, n-aș vrea să insist…”.

Narcis Cop că trage aer în piept, apoi propune, calm, un pact: „Dacă dl. Voiculescu îl demite pe Radu Deac din fruntea ANT și deblochează procedura de transplant la Sfânta Maria, va fi pace, iar eu îi voi recunoaște dânsului meritul de a fi sprijinit primul centru de transplant pulmonar din România. Dacă nu, noi suntem pregătiți și de război. Este ultima oară când îi întind mâna lui Vlad Voiculescu!”.

Combinațiile și interesele noilor stăpâni ai sistemului

În rândurile de mai jos, vă prezentăm adevăratele mize care ghidonează noua Ordonanță prin intermediul căreia Vlad Voiculescu vrea să schimbe radical orânduiala în domeniul Sănătății. Precizăm că explicațiile, neoficiale, condiționate de protejarea sursei, ne-au fost oferite de un personaj extrem de bine ancorat în realitatea sistemului românesc de sănătate. Să-i dăm cuvântul!

„Pentru o mai ușoară înțelegere, vom împărți în trei puncte esențiale interesele noilor stăpâni. În afara acestora, restul e mărunțiș, praf în ochi, totul în numele schimbării. Așadar: 1. Prin eliminarea restricției potrivit căreia manageri nu puteau fi decât profesorii universitari sau medicii primari, noua orânduire își va putea numi prietenii, apropiații obedienți sau clienții în posturi-cheie. Așa pot controla sistemul. 2. Se urmărește introducerea managementului privat în toate spitalele de stat. În prezent, au sprijinul total al corporațiilor (care vor prelua contractele grase), deci au și bani mulți. Singurul impediment este așa numita „clică a dinozaurilor”, de fapt profesorii universitari doctori, de 64, 65 de ani sau chiar mai mult, care se opun cu toate puterile schimbării. E normal, nu vor să-și piardă privilegiile. Pe de altă parte, aceștia sunt cei mai buni specialiști ai noștri, vârfurile. Veți înțelege, din punctul trei, cum sunt ei șantajați pentru a accepta managementul privat. 3. Ultimul mare interes: vor ca UMF București (Universitatea de Medicină și Farmacie), cel mai aprig adversar, să-și plece capul. Liderii UMF dețin puterea subterană în sistemul românesc de sănătate, iar ei se împotrivesc managementului privat. Cum îi vor face să cedeze? Simplu. Le-au transmis că, dacă nu se aliniază, își vor pierde funcțiile. Din acest motiv, această ordonanță impune concursuri noi pentru posturile de șefi de secție. Cine nu acceptă, zboară! Vlad Voiculescu nu-i naiv. Practic, cu o singură grăunță hrănește trei găini!”.