Culisele scenariului ”mafiot” pentru răsturnarea Guvernului Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă spune că se teme de o plângere penală împotriva sa după ce a refuzat să-și dea demisia din funcție la solicitarea președintelui Klaus Iohannis.

Președintele PSD Liviu Dragnea a relatat, duminică seară, că a auzit despre un scenariu orchestrat în laboratoarele Cotroceniului menit să provoace schimbarea din funcție a premierului socialdemocrat. „Discuta cu nu ştiu ce ONG-uri să-i facă plângere penală doamnei prim-ministru. Nu domnul preşedinte. Unii de la PNL, de la USR”, a declarat Dragnea, la România Tv.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, la Parlament, că se simte „amenințată” de Klaus Iohannis pentru că acesta i-a cerut de două ori demisia din funcție și, în fața refuzului primit, șeful statului i-a transmis public în weekend: „Cred că ar face bine să facă ce i se spune”.

„Oricărui om îi este teamă de o plângere penală”, a spus ieri Dăncilă. Premierul a adăugat, referitor la o plângere penală împotriva sa, că „orice este posibil”.

Liderul PSD a completat ieri că „ameninţarea explicită a preşedintelui Iohannis la adresa primului-ministru este făcută într-un stil mafiot” pe care l-a mai văzut doar în filme.

Glonțul de aur

Klaus Iohannis a solicitat, pe 27 aprilie și pe 7 mai, demisia din funcție a premierului pentru intenția Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv în Israel și pentru evoluția „total nesatisfăcătoare” a finanțelor publice. PSD și Dăncilă au exclus varianta demisiei premierului.

Constituția nu îi permite președintelui României să îl revoce din funcție pe primministru, însă poate dispune suspendarea acestuia în cazul în care s-a cerut urmărirea penală a premierului pentru fapte săvârșite în timpul exercitării mandatului.

Cât despre posibilitatea legală a demiterii Guvernului prin moțiune de cenzură adoptată în Parlament, formațiunile din opoziție nu dețin numărul necesar de voturi pentru răsturnarea cabinetului Dăncilă.

 

Dilema suspendării lui Iohannis

PSD-iștii l-au acuzat pe șeful statului că încalcă Constituția și „subminează” România dar spun că încearcă să evite o suspendare din funcție a Președintelui.

Într-o ședință de ieri a conducerii centrale PSD, o parte din liderii partidului au spus în spatele ușilor închise că Iohannis a încalcat Constituția atunci când a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională modifică- rile la legea referendumului. PSD-iștii au discutat că Iohannis „blochează” demersul legal al celor peste 3 milioane de români care vor prin referendum să schimbe definiția familiei în Constituție astfel încât să fie eliminată posibilitatea căsătoriilor între persoanele de același sex.

 

Sabotaj

 Liderul PSD Liviu Dragnea (foto) l-a mai acuzat ieri pe Iohannis că „sabotează” România, în contextul tensiunilor despre ambasada din Ierusalim și anunțul premierului Dăncilă că Papa Francisc va vizita România la începutul anului 2009, anunț contrazis de Iohannis. „Orice acţiune internă, externă pe care o face Guvernul şi care nu este pe placul preşedintelui sau care nu îi profită preşedintelui este atacată, subminată, chiar sabotată. Şi în cazul Israelului şi în cazul vizitei de la Vatican şi în cazul minciunilor spuse despre rezultatele economice preşedintele subminează România”, a spus Dragnea.

Legile justiției

Dragnea a mai spus că-l suspectează pe Iohannis de „un protocol secret semnat cu statul paralel” pentru că altfel nu-și explică de ce nu promulgă legile justiției votate în Parlament și le retrimite în permanență la Curtea Constituțională.

 

Refuz

În ciuda acuzațiilor pe care PSD i le-a adus șefului statului, Dragnea a spus ieri că nu s-a gândit la suspendarea din funcție a șefului statului. „Nu vreau să mă gândesc la suspendare. Nu vreau să ajungem la suspendare. Voi face tot ce îmi stă în putinţă ca în România să fie stabilitate politică”, a adăugat Dragnea la România TV.

 

Cum joacă USR și PNL

Liderul deputaților USR, Claudiu Năsui, a spus ieri pentru EVZ că dacă partidul ar vrea să depună o plângere penală împotriva lui Dăncilă „nu o să facem prin ONG-uri, o să facem prin noi înșine” și a spus că premierul „are niște probleme politice mai mult decât penale”. Întrebat dacă USR a remarcat în activitatea premierului acțiuni care să ducă spre o plângere penală împotriva acestuia, deputatul USR a subliniat că „mai mult în partea asta, ce a vrut dânsa să facă cu vizitele externe, care sunt un atribut al Președintelui. Aici ar trebui niște juriști să vadă dacă a încălcat doar spiritul sau și litera legii”. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Danca, a declarat ieri pentru EVZ că „tot ce pot să spun e că nu am cunoștintă despre un astfel de demers din partea PNL”. (Maria Stan)

 

Cazul Ierusalim: „Domnul preşedinte nu e rege!”

Administrația Preziden țială a anunțat, ieri, că întâlnirea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis cu ministrul de Externe, Teodor Meleş- canu, va avea loc azi la Palatul Cotroceni, tema discuției fiind decizia MAE de a bloca Declarația comună a celor 28 de state membre UE privind păstrarea ambasadelor din Israel în Tel Aviv.

Premierul Dăncilă a spus ieri că Meleșcanu va merge la Cotroceni doar dacă obține acordul ei: „Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni”.

În ceea ce privește afirmațiile lui Iohannis că Guvernul nu are cum să mute ambasada în Ierusalim fără acordul său, liderul PSD Liviu Dragnea a spus ieri că șeful statului nu decide singur politica externă. „Domnul preşedinte nu e rege. Nu are atribuţii exclusive, nu are în subordine nici Guvernul, nici Parlamentul”, a spus el. „Toţi am sperat că epoca Băsescu s-a terminat. Se pare că epoca Iohannis e mai rea decât epoca Băsescu. Nu există în România în Constituţie funcţia de ”tătuc„”, a mai spus acesta.