Editura Evenimentul si Capital

Culisele scandalului de la Colentina. Medici: „Nu vrem bani, vrem oameni!” | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Dr. Ionuț Gobej, dr. Lelia Iliescu și dr. Dorin Bică au explicat, ieri, concret, de ce sunt în pericol să nu mai poată salva viețile pacienților FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 560 Vizualizari

Dr. Ionuț Gobej, dr. Lelia Iliescu și dr. Dorin Bică sunt medicii blamați de conducerea Spitalului Colentina pentru că au făcut publică lipsa acută de personal. Lucrând cu o treime din oamenii de care au nevoie, anul trecut ei au rezolvat 300 de cazuri și au adus în plus, la bugetul spitalului, sute de mii de euro. Fapt ignorat de managerul Silvi Ifrim, numită de primarul Gabriela Firea, care susține sus și tare că nu se justifi că modul în care au fost susținute financiar secțiile celor trei

S-au specializat la Paris, într-unul din cele mai apreciate centre de neurochirurgie din lume, și câștigau între 2.100 și 3.500 de euro, lunar, doar ca rezidenți. Dar, după ce șiau luat specializările, neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bică s-au întors acasă. „La început, am avut câteva proiecte care nu au ieșit. Apoi am fost contactați de fostul manager, dr. Bogdan Andreescu, care ne-a propus să operăm la Colentina”, povestea Dorin Bică.

Anul trecut au avut 300 de cazuri

Au cerut să li se asigure condiții „ca la Paris” și au făcut un proiect pentru noua secție. „În nouă luni, secția a luat ființă. În primul an am rezolvat 100 de cazuri, anul trecut - 300, iar anul acesta cred că vom avea în jur de 600 de cazuri”, a explicat dr. Dorin Bică. Pentru munca lor, cei doi chirurgi primesc salariu lunar 3.400 de lei și un spor pentru specialitate.

În condițiile acestea, managerul interimar Silvi Ifrim, numită de primarul Capitalei Gabriela Firea, a susținut, luni, că Neurochirurgia a fost „favorizată” în detrimentul altor secții din spital, în care nu s-au băgat bani. Doar că, spre deosebire de secțiile așazis defavorizate, cea de neurochirurgie, dar și cea de ATI1, aduc bani! „Costurile pe anul trecut ale Neurochirurgiei au fost 1.892.706 lei, iar valoarea realizată a fost de 2.997.136 lei”, a explicat Ionuț Gobej. „La ATI1, cheltuim circa 1,8 milioane de lei, dar anul trecut am adus 2,6 milioane de lei. Anul acesta aducem, cred, la 3,5 milioane de lei”, a explicat și Lelia Iliescu. Adică, produc mai mult decât consumă, iar banii în plus sunt folosiți în spital, unde decide conducerea lui!

Ce vor, de fapt, cei trei medici

Încă de la început, niciunul dintre cei trei specialiști nu a cerut mărirea salariilor. Nu au cerut nici să fie plătiți pentru că stau peste program ca să termine operațiile. Au cerut, însă, vehement, oameni! În Secția de Neurochirurgie trebuie alți doi medici specialiști și două asistente.

„Nu se mai poate opera după orele 15.00 decât prin voluntariat. (...) Vreau să vă spun că eu și doctorul Bică, de când suntem în Colentina, nu am primit niciodată un leu pentru nicio oră suplimentară. Este un lucru foarte ușor de probat. Nu ne interesează nici pe viitor să primim ore suplimentare: voluntariatul este o chestiune care ține de individ și care nu poate fi impus”, a subliniat Ionuț Gobej.

24 de ore din 24, cu o treime din personal

„Nu vrem bani, vrem oameni! Ar trebui, potrivit legii, să avem 43 de asistente, noi avem 16, din care vor mai pleca în următoarele două luni încă două. (...) Trebuie să avem 7 brancardieri, avem 5 (...). Ca medici, legal ar trebui să avem 7-8, noi suntem 3 cu normă întreagă și 2 pe durată determinată. Cu acest efectiv asigurăm permanență, 24 de ore din 24” a explicat șeful Secției ATI1, dr. Lelia Iliescu. Puținii ei angajați, care deservesc și alte 5-6 secții, nu doar neurochirurgia, au fost plătiți, în trecut, pentru o parte din orele suplimentare, în baza unei decizii a Consiliului de Administrație al Spitalului. Erau prea puțini și nu se puteau face angajări. În plus, Fostul manager reușise, în ianuarie, așa cum EVZ a arătat în ediția de ieri, să convingă Administrația Spitalelor din București să aprobe o suplimentare a posturilor din spital, pentru a putea angaja medici specialiști, inclusiv la ATI1 și neurochirurgie. Posturile, însă, n-au fost nici acum scoase la concurs de actualul manager, Silvi Ifrim!

„Administrația Spitalelor se pare că a trimis spre aprobare ieri (luni, n.r.) posturi pentru Secția de ATI, fapt ce ar putea duce la deblocare situației”, a anunțat Ionuț Gobej.

Simona Halep are un nou antrenor! Ii da o multime de BANI! Ce SALARIU are cel care o pregateste acum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI